Владислав Горанов: Няма да удължаваме извънредното положение

6479
Владислав Горанов: Няма да удължаваме извънредното положение
Снимка: Министерски съвет

Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Правителството ще предложи на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. По думите на Горанов противоепидемичните мерки ще продължат поне два месеца след изтичане на извънредното положение, тоест до 13 юли. 

"Действието на някои норми ще продължи още два месеца. Министърът на здравеопазването и главният държавен санитарен инспектор ще установяват противоепидемични мерки. Ще предложим законопроект, който, надявам се, с коалиционните партньори и другите партии, да бъде приет преди изтичане на извънредното положение", каза Горанов. Той допълни, че мерките, ориентирани към икономиката и регламентирани в Закона за извънредното положение, също ще бъдат удължени с новия законопроект. 

Проектозаконът ще бъде обсъден утре с коалиционните партньори и ще бъде внесен в Народното събрание. Два месеца след 13 май ще действат нормите от Закона за извънредното положение, които са от социалния пакет за защита, както и тези, свързани с вземания на гражданите от съдия-изпълнител, например. Запори няма да се налагат в следващите 60 дни след отпадането на извънредното положение.  

Ананиев с извънредни правомощия

Ще бъдат внесени промени в Закона за здравето, които да регулират правомощията на здравния министър за продължаване на противоепидемиологичните мерки. Те ще бъдат въвеждани по предложение на главния държавен здравен инспектор, а по места - на РЗИ на съответната територия.

Сачева: 92 000 души у нас са загубили работата си заради коронавируса

„132 000 души ще запазят работата си благодарение на мярката „60/40“. Към момента има над 9 000 заявления средства по...

Някои от социалните мерки ще продължат дори до септември. След 13 май обаче се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем. Ще се разглеждат не само спешни наказателни дела, но и дела в гражданското съдопроизводство, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Пристъпваме към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, обобщи Горанов.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни обаче, че ще продължат някои мерки.

Ще има и промени в просветния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само по оценките от удостоверението на първия етап от средното образование.

Права-още два месеца, задължения - според обстановката

Доказани са още 20 нови случая на коронавирус у нас

1652 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., днес, 4 май. През днешния ден са доказ...

Мярката 60/ 40 ще продължи своето действие до 30 юни. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на брифинга. „Ако на мен се пада ролята да обобщя, първо на 13 май извънредното положение отпада поради изтичане на срока, за който е обявено. Приетият днес като проектозакон, който ще бъде предложен утре на вниманието на парламента не обхваща изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляване на последиците от пандемията. Той е една рамка за връщането на нормалността в икономичесикя, политически и стопански оборот в страната. От гледна точка на ограничителните мерки те се концентрират само в министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени“, каза още министърът.

Желязков обясни, че останалите мерки са заложени в преходни и заключителни разпоредби в законопроекта "касаят всички онези права, които по Закона за извънредното положение, които преустяноняват действието си към 13 май следва да продължат действието си до прекратяване на извънредното положение. Това е предвидено да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот“, каза още министърът.

Тепърва предстои среща на Националният съвет за тристранно сътрудничество, както и на отрасловите съвети да взимат конкретни решения, допълни той.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика