ВМРО призова Столична община да не бърза с обществените поръчки в транспорта

1361
ВМРО призова Столична община да не бърза с обществените поръчки в транспорта

Обществените поръчки в сектор „транспорт и транспортна инфраструктура“ в София трябва да се прецизират. Обръщаме се към администрацията на Столична община и към транспортните дружества с призив да не бързат с обществените поръчки в сферата на транспорта.

Това информира председателят на Областния комитет на ВМРО в София Владимир Митов.

Повод за реакцията са публикации, че през месец април ударно ще бъдат обявени обществени поръчки за автобуси на Столичния автотранспорт.

Общинският съветник от ВМРО - Българско национално движение Карлос Контрера внася писмо с конкретни предложения, за да се предотвратят възможните проблеми при обновяването на автопарка на градския транспорт в столицата. Предложението му е отправено до „Столичен автотранспорт“ ЕАД и до заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев.

"Много неща трябва да се случат преди доставката на нови автобуси и като процедури, и като инвестиции. Предвижда се доставка на 120 броя автобуса на метан. Това означава, че първо трябва да се разшири капацитетът на метан-станциите на градския транспорт или да се изградят нови. В противен случай рискуваме да има автобуси, но да няма къде да зареждат или това да става бавно, което значи нарушение на графиците на линиите", обяснява общинският съветник от ВМРО.

"Относно електробусите и хибридните автобуси - нужни са зарядни станции, които трябва да се изградят и платят от общината. Без инвестиции в инфраструктурата можем да поставим системата пред риск. Правило е, че автобуси следва да се закупуват с оглед на линиите, които ще обслужват, а не да се доставят автобуси и после да се мисли по кои линии ще се пуснат", допълва той.

"Гражданите за подобряване на транспортното обслужване" ще протестират на главен път Е-79

На 23 октомври от 16:30 часа до 21:30 часа на главен път Е-79 в района на караулката преди отбивката за с. Владая ще се проведе протест...

Карлос Контрера смята, че усилията на Столична община и на „Столичен автотранспорт“ за доставка на електробуси и на такива, ползващи метан, трябва да бъдат адмирирани. "Нашата група подкрепя тази политика. Считаме, че това е верният път", казва той и в допълнение отбелязва, че в писмото до заместник-кмета по транспорта се посочва, че първо трябва да се изясни кои линии ще се обслужват, за да се изградят зарядните станции.

"Заложените 20 бр. електробуса са крайно недостатъчни. Трябва да бъдем по-амбициозни, за да се усети икономическият и екологичният ефект - намаляване на вредните газове, запрашеността и шума", е мнението на съветника. Той смята, че тези превозни средства следва да се пуснат по линии, обслужващи центъра и големите квартали, където замърсяването е значително.

Контрера коментира, че тъй като става дума и за големи инвестиции, то Общината може да разгледа и варианти за публично-частни партньорства. По този начин за София биха могли да се осигурят поне още 50-60 електробуса.

За да бъдат изяснени всички тези въпроси общинският съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Карлос Контрера предлага да бъде създадена нарочна комисия от общински съветници, представители на Столична община, „Столичен автотранспорт“ и ЦГМ, която да даде възможни решения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика