Военен ексминистър от кабинета "Станишев" се озова в ръководството на ВиК холдинга, съдът спря вписването

13740
Военен ексминистър от кабинета "Станишев" се озова в ръководството на ВиК холдинга, съдът спря вписването
Снимка: БГНЕС

Николай Цонев – министър на отбраната в кабинета "Станишев" (от квотата на НДСВ в Тройната коалиция) внезапно се озова в надзорния съвет на "Български ВиК Холдинг", чийто бюджет е над 1 млрд. лева. Промяната както в надзорния, така и в управителния съвет на създаденото миналата година държавно дружество е вписана тази сутрин малко след 10 часа в Търговския регистър. Тя е по решение на регионалния служебен министър Виолета Комитова, но не е официално оповестена.

Бивш министър на Станишев става шеф на ВиК Холдинга

Смяната на цялото ръководство е станала тихомълком и противоречи на заявката, отправена от служебното правителство и президента Румен Радев за публичност. Липсват също и мотиви.

 

 

(Смяната на ръководството е факт от днес сутринта)

Час и нещо обаче след като е приключила процедурата по вписване на цялото ново ръководство на холдинга, Софийският градски съд излезе с определение, че спира регистърното производство по вписване на промени в партидата на "Български ВиК Холдинг".

(Вписването е направено в 10.07 часа днес)

(Час и нещо по-късно излезе съдебното решение, с което се спира регистърното производство по вписване на промените, които са вече факт)

Така, финализираното вписване се спира до приключване с влязъл в сила акт на производството по предявена пред Софийския градски съд искова молба от досегашния председател на УС Иван Иванов. Той е поискал от съда да прогласи нищожност на взетите решения за смени както в надзорния, така и в управителния съвет. Иванов е оспорвал не само смените, а и подписите, положени върху протоколите от заседанията на новоизбраните органи на управление.

"Доколкото предмет на изследване в исковото производство е валидността на взетите на решения от заседанията на управителните органи, а именно относно компетентността на съответния орган да вземе решенията, с оглед персоналния му състав, спазването конкурсната процедура за това, установяване авторството на подписите върху протоколите от заседанията, което се оспорва. Правните последици от решенията, чиято действителност се оспорва са правопораждащи относно настъпване на обстоятелствата заявени за вписване, поради което съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 536 ГПК за спиране на регистърното производство до разрешаване на висящия исков спор с влязло в сила съдебно решение, постановеното с което се ползва с преюдициално значение при изследване предпоставките по основателността на заявлението за вписване и конкретно възникналото подлежащо на вписване обстоятелство", се сочи в мотивите на съда.

Едноличното акционерно дружество "Български ВиК холдинг" ЕАД бе създадено от кабинета "Борисов" в началото на миналата година, провокирано от водната криза в Перник. В него бяха вкарани дяловете и акциите на държавата във ВиК-дружествата в цялата страна.

Промените са станали на два тура. С решение на министър Комитова от 5-ти юли са освободени като членове на надзорния съвет Юра Витанова, Атанас Бояджиев и Галин Желев. На тяхно място са определени ексвоенният министър Николай Цонев, Надежда Николова и Николай Ганев.

Няколко дни по-късно - на 15-ти юли, с решение на едноличния собственик на капитала са освободени Николай Лисев и Румен Арсов като надзорници, а на тяхно място са назначени Георги Георгиев и Пламен Владимиров. Любопитен детайл е, че с едната заявка за смяна толкова се е бързало, че е подадена в неделя – на 18-ти юли.

На мястото на председателя на управителния съвет инж. Иван Иванов и Венцислав Тодоров са назначени Ивайло Ванков и Ася Стоянова. Илиян Илиев си остава член на УС и представител на холдинга.

Да припомним

Николай Цонев е завършил Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“ със специалност „Зенитна артилерия“. От 1978 година е офицер в Българската народна армия. През 1986 – 1989 година учи във ВА ПВО СВ „Василевски“ в Киев. През 1992 година се уволнява от армията. През следващите години участва в управлението на няколко фирми, сред които производителя на хляб „Нилана“. Завършил е счетоводство в УНСС и философия в Софийския университет. Има защитена докторантура по маркетинг. От 2002 г. е преподавател в УНСС. От 2015 г. е доцент по икономика и управление, а от 2019 г. е ръководител на катедра "Икономика на туризма"в УНСС.

От 1999 до 2000 година Цонев ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Агенцията за социални дейности към министерството. На 24 април 2008 година е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев и остава на този пост до смяната на кабинета на 27 юли 2009 година. В момента той ръководи и партия „Нова алтернатива“, която на последните избори призова симпатизантите си да гласуват за формацията на Слави Трифонов.

(Николай Цонев)

По времето, когато Николай Цонев е военен министър, сегашният служебен премиер Стефан Янев става бригаден генерал, а през юли 2009-а, дни преди края на кабинета "Станишев", е назначен за шеф на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“ в Министерството на отбраната (МО).

Припомняме, че след края на краткия му мандат като министър на отбраната Николай Цонев е разследван за злоупотреби. На 1 април 2010 г. при зрелищен арест бившият министър е обвинен за предлагане на подкуп на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го нарича „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. На 1 юни 2012 г. Цонев е оправдан от Върховния касационен съд по друго дело – за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г. когато е ръководител на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната.

Общо Цонев е съден и оправдан по четири дела и осъди окончателно прокуратурата да му плати 100 000 лева заради ареста и делото за подкуп!

Ася Стоянова е била шеф на дирекция „Обществени поръчки“ в аграрното министерство също по време на кабинета „Станишев“ с министър Нихат Кабил (от квотата на ДПС). Уволнена е още в първия мандат на Бойко Борисов. По време на кабинета „Орешарски“ тя заема поста главен секретар в същото министерство, когато начело е Димитър Греков от квотата на ДПС. При втория кабинет на Борисов тя пак е уволнена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com