Воля: У нас все още няма условия за задължителна предучилищна за 4-годишните

881
Воля: У нас все още няма условия за задължителна предучилищна за 4-годишните
Снимка: Воля

ПГ на „ВОЛЯ – Българските родолюбци” гласува „въздържал се“ на първо четене на Закона за предучилищното и училищното образование. „Смятаме, че в него има добри идеи, но невъзможност към днешна дата те да бъдат реализирани. Например – въвеждането на задължителната предучилищна да бъде за деца от 4-годишна възраст. Основната причина е, че в страната няма база и условия за тази промяна. Идеята няма как да се реализира към момента в по-големите градове – не само в София, за която се предвиждат две-три години отлагателен период, но и във Варна, Пловдив, Бургас. Там от години имат недостиг на детски градини!“, заяви от трибуната депутатката Боряна Георгиева.

Според ВОЛЯ държавата първо трябва да осигури необходимите условия и чак тогава да изисква от гражданите да си пуснат децата на 4-годишна възраст в предучилищни групи. Затова нуждата от нови детски градини е спешна.

Ще припомним, че на заседание на Комисията по образование депутатката Елена Пешева каза, че увеличаването на децата в групите не е решение на проблема. Напротив, добрата европейска практика показва, че е необходимо намаляване броя на деца в група, както и увеличаване на педагогическия и непедагогическия персонал за сметка на броя на децата.

ВОЛЯ ще внесе промени между първо и второ четене на закона.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com