ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

7039
ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет прегласува избора на зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов главен прокурор. Това стана със 17 гласа от 24 гласували, при общо 25 членове на ВСС. За избора бяха необходими поне 17 гласа.

След избора, Иван Гешев благодари на ВСС, специално защото не са се поддали на "безпрецедентния политически натиск". Сега предстои указът за повторния избор да отиде при президента Румен Радев, който би трябвало да го подпише, но няма установен от закона срок кога точно да стане това. Припомняме, че на 10 януари, 2020 година, изтича мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.

"Трябва да чуем критиките на президента и да се вслушаме с тях. Напълно съм съгласен с него. Ако неглижираме президентската институция, рискуваме тя да се превърне в просто слагаща печат, това е обезстойностяване на действията на президентството. Никой на тази маса не е бил подкрепен и избран от над 2 млн. избиратели. Предлагам нова процедура за избор на главен прокурор". Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на заседанието.

Основният въпрос, който трябва да решим е как да процедираме. Президентството и ВСС имат еднакви правомощия, поделена компетентност. Целта е да се осигури необходимата легитимност на този избор, затова трябва да се пази баланса между институциите, за да се запази и доверието. Хипотезата, че ВСС трябва само да прегласува решението лишава президента от властта му, предоставена по Конституция. Президентът олицетворява народният суверенитет, той е избран от народа. За да има смисъл ветото на президента е необходимо да се зачете неговата власт такава, каквато му предоставя конституцията. Единственият начин е да се открие нова процедура, заяви от своя страна Атанаска Дишева, която настоя, че това е единственият начин да бъде убедено обществото, че новият главен прокурор ще защитава единствено обществените интереси и закона.

"Вие за кого работите - кой Ви написа със същия шрифт като на г-н Панов това, което четете", нападна правосъдният министър Данаил Кирилов. "Ако 20 гласуват под политически натиск, защо си мислим, че 3-4 не гласуват така", намеси се главният прокурор Сотир Цацаров, който видя единствено "сценарий" да се провали настоящото заседание на ВСС. "Прави ми впечатление, г-н министър, че придружавате даването на думата на членове на ВСС с реплики, които го охарактеризират", отвърна Дишева на Кирилов, след като той си позволи да каже, че тя иска да изкаже протестна реплика, явно "по протестни указания". Дишева напомни, че не е политическа кандидатура във ВСС, а е избрана от съдиите в Съдийската колегия на ВСС. "Има колеги, които трябва да заплътнят тайминга на протеста. И ние не трябва да завършваме по-рано, отколкото да изтече времето на протеста. Не са внушения, това е директно. Който в който протест се припознае, защото сте свободни хора", продължи Кирилов с намеците.

Ако трябва да сме стриктни юридически - мотиви няма в указа на президента, въпреки това заслужава уважение. Никой не омаловажава изказването му, в него имаше позиция, но нека не спекулираме, че има мотиви, категоричен беше Сотир Цацаров. Той припомни избора на Георги Чолаков за председател на ВАС през 2017 година и заяви, че и тогава ситуацията е била същата, така че смисъл от нова процедура няма. В крайна сметка ВСС реши да не открива нова процедура и сега - подробности научете в този материал!

Не се мина и без дежурните нападки по остта Сотир Цацаров/Боян Магдалинчев (де факто председателят на ВСС) - Лозан Панов. Магдалинчев пак напомни, както стори Цацаров в края на октомври - на първото заседание на ВСС за избор на нов главен прокурор, избора на Панов за председател на ВКС и попита дали там е нямало политическа намеса. "Нямам никакво намерение да пазя авторитета на Панов - знам какво значи Върховен съд", многозначителен беше и Цацаров.

"Оставам с впечатлението, че изборът не е за главен прокурор, а на мен", каза в отговор Панов. Да, същият е като, при Вас, коментира Цацаров, който преди това заяви, че след като в медийно интервю председателят на ВКС посочил сградата на президента като връзка към избора си, то и самият Цацаров нямало да отрече. Панов обаче върна, като заяви, че два пъти е гласувал като член на ВСС в избор за административна длъжност и го е правил по съвест, както и, че когато е бил избиран за председател на ВКС, не е бил избиращ, а избиран. "Всеки трябва да носи своята отговорност - който е посещавал някакви сгради, да ги каже", завърши председателят на ВКС. Той заяви изрично и, че Цацаров дошъл на крака във ВАС да пита Панов иска ли да стане председател на ВКС, както и че дошъл и в "Пирогов" да иска от Панов да не си оттегля кандидатурата. Припомняме, че той го направи за кратко, след като беше блъснат на пешеходна пътека при Южния парк.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков изясни, че е посещавал три сгради - тази на ВСС, тази на ВАС и тази на Президентството, когато е издаден указът за назначаването му. "Г-н Чолаков, Вас не са ви питали", намеси се правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Прокурорите не са втора ръка юристи и им дължим уважение на техните становища и мнение, както и на съдиите. Смятате ли, че прокурор би си позволил да коментира дали решение на даден съд е взето под натиск", заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС, който беше зам.-районен прокурор в Районна прокуратура – Плевен. Дамянов поиска и някой, който обвинява, да каже кой упражнява натиск, за да искат прокурорите Иван Гешев да заеме поста на главен обвинител. Стигна се и до иронично изявление на Панов, че всички в Прокурорската колегия, освен Сотир Цацаров, който повдигна въпроса кой в коя сграда ходел, се защитават.

Мотиви за подкрепа и мотиви против Иван Гешев

Избраният от ГЕРБ представляващ ВСС Боян Магдалинчев подкрепи Гешев за втори път и не видя никакво нарушаване на процедурата по избора. "Дали ако беше издигната една втора, сламена кандидатура, щеше да е по-добре", попита той. Магдалинчев видя, че се е намерил един достоен кандидат и веднага бил изкаран за най-черния. "При Вас, г-н Панов, трима заместници напуснаха", напомни той във връзка с припомняне на Панов какво стана с бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски. Припомняме, че Ситнилски се обърна към съда в Страсбург, когато беше освободен от ВСС, но малко по-късно почина внезапно.

Също логично, главният прокурор Сотир Цацаров за втори път подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за негов наследник. Той обърна внимание на позициите на членовете на Прокурорската колегия - че е дошло време начело на прокуратурата да застане прокурор. "Ако трябва да избирам дали да бъда подкрепен от колегите си или от няколко нарекли себе си български комитета, финансирани с чужди средства, със сигурност ще избера колегите си", каза настоящият обвинител номер едно.

Без никаква изненада, председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Иван Гешев - заради това, че е бил единствен кандидат, заради "организираната социална подкрепа" в прокуратурата, която "удавила" дебата за професионалните и личностни качества на кандидата, заради това, че според Панов, "т.нар. професионални успехи на кандидата" не се базират на релевантни критерии, както и заради медийните си изяви по отношение на гарантирани от Конституцията права. "Той има склонност за саморазправа със своите опоненти и смятам, че е напълно основателно да си помислим, че колегите са се притеснили от това", подчерта Панов.

В крайна сметка членът на Съдийската колегия Боян Новански, който е там като кандидат на "Обединени патриоти", заяви, че ако някой не харесва процедурата за избор, да търси начин да я промени, но ВСС няма законодателна инициатива. И на мен не ми харесва, каза той, като обяви, че ще подкрепи за втори път Гешев. Политическата квота на ГЕРБ в Съдийската колегия Вероника Имова също гласува "за" Иван Гешев, защото той е получил широка подкрепа от колегите си в прокуратурата и припомни, че ВСС не е длъжен да се води в избора си от общественото мнение, от съмнения и усещания, пък и те не били еднородни. Единственият представител на следователите във ВСС Евгени Диков пък напомни, че и в миналото е имало избор на главен прокурор при една представена кандидатура и че не вижда сега да е по-различно - че има някаква процедурна неуредица. А Пламена Цветанова, избор на ДПС в Прокурорската колегия, похвали Иван Гешев като административен ръководител в държавното обвинение и изтъкна, че при изслушването в края на октомври е показал отговорност, след като е заявил, че ще продължи да влиза в съдебна зала, тъй като е основен обвинител по делото "КТБ". Избраният от прокурорите в Прокурорската колегия Пламен Найденов подкрепи Гешев с мотива, че е време главен прокурор да стане човек от колегията, като уточни, че го познава добре и няма съмнение в професионалните и нравствените му качества. Колегата му Огнян Дамянов също подкрепи Иван Гешев и обърна вниманието на разделението на властите, като каза, че прочел в концепцията на Лозан Панов като кандидат за ВКС, че само с колаборация между трите власти може да се постигне позитивна промяна в съдебната система. Г-н Гешев каза същото, но много по-елегантно, добави Дамянов.

Съдия Атанаска Дишева отново гласува "против", като обяви, че Иван Гешев не познава основни конституционни права, сред които презумпцията за невиновност. Тя добави, че при изслушването в края на ноември Гешев не е отговарял на въпроси, които не са му удобни и че си е позволил явно обидно отношение към някои колеги от ВСС. Дишева каза и, че в присъствието на г-н Цацаров и председателя на ВАС Георги Чолаков, в коридора отвън преди малко, "г-н Гешев ми заяви следното: "Поздравявам Ви, г-жо Дишева, пред Вас стои блестяща политическа кариера, от Вас ще излезе прекрасен общински съветник". Попитах "Заплашвате ли ме?", а той каза: "Не, не!" и се изсмя. Заявявам, че приемам това като откровна заплаха и внушение пред моето бъдеще - и като член на ВСС, и като съдия", подчерта тя, визирайки съдбата на "един друг съдия", позволявал си критики за съдебната система. Дишева не посочи име, но явно става въпрос за съдия Методи Лалов, който стана общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) като кандидат на "Демократична България". Лалов напусна съдебната система с емоционално изявление - вижте какво беше то в този материал!

"Не защитавам Гешев по никакъв начин", отвърна Цацаров на Дишева и посочи, че Дишева била говорила по същия начин "в определена медия". Атанаска Дишева отговори, че не е искала обяснение от Цацаров и от председателя на ВАС Георги Чолаков и добави, че "ако оттук-насетне бъдат предприети действия по отношение на моята професионална кариера и по отношение на неприкосновеността на семейството ми, дълбоко в това ще стои лицето, което ме заплашва". Моментално се намеси Данаил Кирилов, който видя в думите на Дишева "засягане на 6000 общински съветници", като каза и, че не знаел съпругът на Дишева е станал общински съветник с листата на "Да, България". "Аз в тези думи (бел. ред. - на Иван Гешев) виждам шега", завърши правосъдният министър. "Не обиждам никакви общински съветници", отвърна Дишева и уточни, че вижда заплаха от страна на Иван Гешев да продължи да работи като съдия, когато ѝ свърши мандатът във ВСС. Дишева каза и, че съпругът ѝ не се е кандидатирал за общински съветник и, че е бил член на "Да, България" за 4 месеца, но от 2 години вече не е. "Това, между другото, приемам като заплаха за лична разправа", заяви тя по адрес на Данаил Кирилов. "Не си спомням освен със съпругата на г-н Панов този ВСС да се е занимавал със съпруга, съпругата, конкубина на който и да е", завърши съдията.

Какво коментира Иван Гешев за този скандал - научете в този материал!

Съдия Цветинка Пашкунова, която е във ВСС като избор на съдиите от системата, също се обяви "против", след като при предишното гласуване в края на октомври не беше така - с основен мотив позицията на президента. Съдия Севдалин Мавров пък попита дали ВСС иска кандидатурата на главен прокурор наистина да е политическа. А съдия Олга Керелска, също избор на съдиите в Съдийската колегия, отново повтори, че ще гласува "против", защото "нищо ново не чух и нищо ново не видях". "Ние сме длъжни да се съобразяваме със съмненията в обществото", подчерта Керелска по адрес на Вероника Имова и заяви, че първо - не се е изяснило дали има политически натиск за кандидатурата на Иван Гешев и второ, не се е чуло и едно друго име по време на цялата процедура.

Предистория

До прегласуването се стигна след като на 7 ноември президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор. "Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмения дали назначеният на тази длъжност ще защитава общественият интерес, правата на гражданите и върховенството на закона. Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който да назначавам или връщам на Висшия съдебен съвет предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор", заяви президентът.

Припомняме, че ВСС избра за пръв път Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври. Тогава всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около неговата кандидатура. Според Прокурорската колегия, Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, притежава необходимия опит и морални качества да заеме поста. Сред аргументите бе и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

При първото гласуване на ВСС на 24 октомври, протестите против избора на Иван Гешев, които съпътстваха почти цялата процедура по избора му, ескалираха със заявка "национални". Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в знак на протест. Имаше и контрапротести в негова защита, организирани от считащата се за новинарска агенция ПИК. Сега картината се повтори, но в по-скромни размери - пак два протеста, като по-активният беше този против кандидатурата на Иван Гешев!

Сега, след повторното одобрение на Иван Гешев, Румен Радев е задължен да подпише указ за назначаването на Гешев за главен прокурор. При повторно одобрение от ВСС, президентът няма законово установен срок да подпише указа т.е. би могло да се стигне до оспорване в Конституционния съд (КС) на избора и съответно да изтече мандата на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който приключва в края на януари, 2020 година.

Може ли Конституционният съд да обърне процедурата?

Има напълно основателни твърдения, че КС всъщност вече е решил въпроса. Става въпрос за дело номер 2 от 2002 година, по което се търси становище какви са правомощията на президента при назначаването на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). В решението е записано: "Назначаването и освобождаването на лицата по чл. 98, т. 6, чл. 100, ал. 2 и чл. 129, ал. 2 (тук е уредено назначаването на "тримата големи" в съдебната система) от Конституцията става с указ на президента, който единствено може да бъде атакуван за противоконституционност пред Конституционния съд".

Интересното е, че по това дело има трима съдии с особено мнение, като правят впечатление мненията на съдия Тодор Тодоров и съдия Румен Янков. Тодоров е на позиция, че президентът не може да откаже да издаде указ за назначаване на главен прокурор след повторно предложение на ВСС на кандидатура. Янков обаче смята, че указът на президента може да бъде оспорен във ВАС, защото той е административен акт и ВАС може да разглежда законосъобразността му.

Припомняме, че идеята на Инициатива "Правосъдие за всеки" е да бъде сезиран КС, за да каже дали президентът не може да откаже назначение на главен прокурор "при повторно предложение" в смисъл какво значи "повторно предложение" - само второто гласуване на ВСС или започване на изцяло нова процедура по избор, от самото начало, с издигане и на други кандидатури. Ако е вторият вариант, то повторното решение на ВСС може да се върне заради неизпълнение на заложената в Конституцията процедура, тъй като самата процедура по избор на главния прокурор не е започната от самото начало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика