Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – все още няма отговори

10403
Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – все още няма отговори
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов ли говори на аудиозаписите, изтекли в публичното пространство през юни, 2020 година? Този въпрос, наред с редица други, свързани с работата на българската прокуратура, поставят от Групата за демокрация в Европейския парламент (комисията LIBE).

Въпросите всъщност са продължение на второто изслушване относно върховенството на правото и закона в България. То трябваше да се състои в края на 2020 година, но беше отложено заради липса на преводач. Както и при първото изслушване, покани бяха отправени към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но както и на първото, така и на второ изслушване, никой от двамата не отиде.

Кога ЕС ще ни наказва със спиране на европари заради корупция - условията на нов регламент

Не може да има демокрация и зачитане на основните права, без да се зачитат принципите на правовата държава, и обратното. Това е основат...

Преди второто изслушване, евродепутатите от LIBE отправиха цели 29 писмени въпроса относно (без)законието в България. Те бяха групирани и насочени към отделни български институционални лица, включително Борисов и Гешев.

След изслушването на 8 януари, на което нямаше никой с ранг "министър" от страна на България, има и нова порция въпроси. Този път обаче те са само към Борисов и Гешев.

Въпросите към главния прокурор са по-солени и акцентът е насочен към разследванията, касаещи Бойко Борисов. След този дали гласът от аудиозаписите е на Борисов, следват и други – дали предвид практиката на прокуратурата да разкрива СРС по действащи разследвания, че бъдат разкрити и предприетите действия за извършване на техническа експертиза на аудиозаписите и действията на наблюдаващия прокурор?

Освен това – дали прокуратурата е идентифицирала кои са другите участници в аудиозаписите? И още – дали прокуратурата разследва евентуална търговия с влияние и упражняване на нерегламентриран властови натиск? Най-вероятно евродепутатите имат предвид репликата за КФН и "Еврохолд", за която прокуратурата не откри нищо нередно – КНФ направила проверка, но само за да види дали "Еврохолд" може да си позволи да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Припомняме, че КЗК разреши на "Еврохолд" да завърши сделката, след като първоначално я спря. Стопирането беше направено далеч преди изтичането на аудиозаписите.

Има и други въпроси, касаещи разследвания относно Бойко Борисов – дали се разследва има ли черен пазар за компроментираща информация за важни хора в България, предвид случая с видеозаписа и снимките от спалнята на Борисов – за тях прокуратурата установи, че били манипулирани. И още - какво става с разследването за т.нар. къща в Барселона – дали извън очакването испанските власти да кажат нещо, в България също се работи? Припомняме, че Иван Гешев коментира темата и пред парламента – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Прокуратурата към АБВ за снимките на Борисов: Детайлите за прекратяване на разследването не са обществена информация

Исканата информация не е обществена по смисъла на закона - на база това основание прокуратурата отказва да предостави на АБВ копие от п...

Що се отнася до историята с къщата в Барселона, журналистическият проект Bird.bg, зад който стои едно от лицата на "Биволъ” Атанас Чобанов, твърди, че сега фирмата, която държеше бутика на манекенката от Барселона Борислава Йовчева е де факто собственост на Десислава Спасова – историята НАУЧЕТЕ ТУК!

Евродепутатите питат главния прокурор и заместниците му и дали прокуратурата е направила регистър за случаи, в които счита, че е имало неправомерен натиск върху работата на държавното ни обвинение. Освен това – дали доклади на ЕК са попаднали в този регистър?

Знаков е и въпросът: От кого се назначава главният прокурор и пред кого е отговорен?

Във въпросите не е подминат и Бойко Борисов. Той е попитан дали възнамерява да инициира законодателни промени относно правомощията на главния прокурор що се отнася до подчинените му прокурори. Има и въпрос към Борисов как българското правителство оценява провала с опита за нова конституция. Има и питане дали Борисов е готов да позволи независим одит на машинното гласуване за предстоящите парламентарни избори.

ВТОРАТА ПОРЦИЯ ВЪПРОСИ КЪМ БОЙКО БОРИСОВ И ИВАН ГЕШЕВ ОТ LIBE НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика