Външният министър отрече да се връща мониторингът над България

4210
Външният министър отрече да се връща мониторингът над България
Снимка: БГНЕС

Механизмът за сътрудничество и оценка над България не се връща. Това е спекулация. Той е прекратен. Тук става дума за доклад, който е по механизма за върховенството на правото, който се подготвя за всички държавни членки на ЕС. Няма връщане на механизма и няма да има. Той не е актуален и няма да се изготвят такива доклади нито за България, нито за Румъния. Това заяви на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

ОЩЕ: ЕК връща мониторинга над България с нов доклад за върховенството на закона

Припомняме, че в края на миналата седмица се появи информация, че България ще бъде обект на нов доклад, чрез който Европейската комисия ще сумира свършеното от страната ни в борбата срещу корупцията от 2019 г. насам. Тогава Механизмът за сътрудничество и проверка беше спрян, но не и формално прекратен. Сега именно той се оказа препъникамък по пътя на България към Шенген и заради липсата на доклади по механизма Нидерландия ни каза „не“.

За връщането на механизма - очевидно, под нова форма – заговори именно служебният министър на външните работи Николай Милков, който на 27 януари даде отчет пред медиите за свършената от ведомството му работа по време на мандата на първия служебен кабинет „Донев“. По думите му, цитирани от БТА, „този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона“.

Външният министър отбеляза още, че конструктивното и активно участие в работата на ЕС е сред приоритетите на МВнР. „Ще се стараем да защитим, както и досега българския национален интерес по отношение на икономиката и на жизнения стандарт на българските граждани“, подчерта той.

По отношение на Шенген, министър Милков отбеляза, че през следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага.

По отношение на ОИСР, Милков посочи, че представеният първоначален меморандум, вече има и обратна връзка, например в сектор „Околна среда“ и оценките са доста добри и положителни. Той е категоричен, че трябва рязко да подобрим капацитета на диалог с ОИСР. Ако не предприемем стъпки в това отношение, ще констатираме изоставане.

„В момента протичат сложни разговори по отношение на конфликта между Сърбия и Косово“, уточни външният министър.

Относно отношенията ни с РСМ, той посочи, че много неща са се изговорили. „Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 януари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията“, обясни министър Милков.

Той уточни, че са били поети определени ангажименти, които не са спазени от страна на РСМ. „Първоначално беше позволено трима граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. След протест беше разрешено на петима човека. След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора“, съобщи още министърът на външните работи.

„Планираме по отношение на консулските въпроси и по отношение също така на правната помощ да направим едни консултации с тях и да изложим нашите претенции“, каза Милков и допълни, че от РСМ не са уведомили България, въпреки че са длъжни по редица конвенции, за задържаните граждани, а страната ни е разбрала от самите граждани, че са задържани.

ОЩЕ: Брюксел може да спре мониторинга над Румъния, но за България няма промяна в позицията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика