Външният ни министър към Нидерландия: Ако ни откажете за Шенген, проруските настроения ще се увеличат

15495
Външният ни министър към Нидерландия: Ако ни откажете за Шенген, проруските настроения ще се увеличат
Снимка: БГНЕС

„Ако отново ни откажете (б.а. – за Шенген), проруската партия в България ще удвои депутатските си места. Тази партия ще каже: „Не ни искат, защото сме различни“. Проруските настроения само ще се увеличат“. Това е заявил външният ни министър Николай Милков пред нидерландския си колега Вопке Хьокстра, според материал в местния вестник „De Telegraaf“ от 1 декември.

Вчера той е провел видеоразговор с шестима депутати от Камарата на представителите в нидерландския парламент и им е предал тези думи от дискусията си с Хьокстра. Милков не уточнява за коя „проруска партия“ става въпрос.

Министър Зарков за Шенген: Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия

Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат - да се при...

Още на 20 октомври Нидерландия прие резолюция против членството на България и Румъния в Шенген, а след това и Австрия се обяви против – въпреки разногласията в управляващата коалиция. Швеция също неформално ни каза „не“ – без още да е гласувала окончателно. Европейската комисия и Европарламентът пък няколко пъти призоваха страната ни, Румъния и Хърватия да бъдат приети възможно най-скоро в Шенгенското пространство.

„Нов нидерландски отказ ще бъде много разочароващ“, е казал Милков пред депутатите от Амстердам. Всичко това е тълкувано от „De Telegraaf“ като молене от страна на България да бъде допусната в Шенген. Според източници на изданието в нидерландското правителство има подкрепа за приемане на Румъния и Хърватия, но за София има „съмнения“.

Цитиран е и вътрешният ни министър Иван Демерджиев, който е казал, че България прави всичко възможно да спре мигрантите на границата с Турция. „Ако всяка страна членка на ЕС е толкова активна, колкото и България в спирането на мигрантите на границата, изобщо няма да има миграционен проблем в Европа“, е заявил той пред депутата Рубен Брекелманс от Народната партия за свобода и демокрация (VVP). Брекелманс е изразил „страхове“, че повече мигранти ще влязат на територията на страната му, ако граничният контрол към България бъде премахнат.

Демерджиев обаче е казал, че страната ни може да предприеме по-стриктни действия срещу нелегалната миграция, ако се преместят граничните служби от румънската и гръцката граница към външната граница за ЕС – т.е. тази с Турция. „От полза за всеки ще бъде, ако бъдем допуснати до Шенген“, твърди той.

МВнР очаква и втората мисия на европейски експерти у нас да потвърди готовността ни за Шенген

Министерството на външните работи очаква Европейската комисия да потвърди готовността ни за Шенген и след втората мисия, която екс...

Друг депутат от VVD – Джерон ван Вийнгаарден, иска първо да се увери, че България действа достатъчно добре срещу нелегалната миграция и трафика на хора. Очаква се в петък нидерландският кабинет да излезе с решение.

Амстердам вече над десетилетие е против разширяването на Шенгенското пространство заради загрижеността си за корупцията, престъпността и евентуалния наплив на мигранти от Източна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика