Въпреки съдебно решение, Радев се чуди как да не пусне публично стенограмата за КТБ

2703
Въпреки съдебно решение, Радев се чуди как да не пусне публично стенограмата за КТБ
Снимка: БГНЕС

Ще разсекретя стенограмата за Корпоративна търговска банка (КТБ), обеща президентът Румен Радев, но въпреки решението на Софийския административен съд (САС) може да се окаже, че разсекретяването и публичното обявяване на документа са две съвсем различни неща. Причината е, че публичното обявления зависи от няколко фактора.

Преди няколко дни Софийският административен съд отмени отказ на Радев спрямо издателите на вестник "Прас-прес", които поискаха стенограмата по реда за достъп до обществена информация. Но президентът посочи какво може да му попречи. Причина номер едно - "професионалната тайна". Държавният глава каза, че е пратил запитване до управителя на БНБ.

Главният юрист на БНБ: Няма информация акционери на КТБ да съдят държавата

Няма информация за заведено дело срещу България от страна на акционери на КТБ. Това обяви главният юрист на БНБ и кандидат за подуправи...

Втората причина била етичността спрямо участниците в разговора - в смисъл, че ако хората, които идват в президентството за консултации, знаят, че думите им ще станат публично достояние при всички случаи, ще пострада авторитетът на президентската институция. Затова Радев е изпратил писма до всичките 20 участници в консултациите, молейки ги за огласяването на стенограмата. Отговорите се очакват до 26 май. "Записано е, че ако не се отговори, ще означава мълчаливо съгласие", поясни Радев. Той каза, че веднага след разпращането на писмата на крака в президентството дошъл политик, който се подписал положително. Не стана ясно обаче дали документът ще се разсекрети, ако някой от участниците е против, както и при ново несъгласие на БНБ.

"За мен тази стенограма няма никаква юридическа стойност. Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност", заяви Радев.

Предисторията

Стенограмата засяга консултациите при бившия президент Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г., проведени няколко дни след поставянето на КТБ под специален надзор, припомня в. "Сега". На нея са участвали тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, управителят на БНБ Иван Искров и представители на парламентарно представените формации. Смята се, че е обсъждано въвеждане на банкова ваканция и че оповестяването на разговорите ще разкрие доста от тайните на фалиралата банка. Разсекретяването на стенограмата няколко пъти беше отказвано от Росен Плевнелиев с мотива "професионална тайна", заради която БНБ настояваше секретността да не бъде вдигана. Радев също отказваше публичност на документа досега, но вчера обясни пред БНР, че се е съобразявал с неподходящите моменти - предизборна кампания и страсти около формирането на новото правителство.

Миков: Орешарски беше съгласен за банковата ваканция

Пламен Орешарски застана зад идеята за банкова ваканция, лансирана на консултациите при президента. Това казва в интервю пред утреш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика