Вътрешната опозиция на Станишев засега официално иска само временната му смяна

15810
Вътрешната опозиция на Станишев засега официално иска само временната му смяна
Снимка: БГНЕС

Искане за незабавно свикване на конгрес на БСП отправиха събрали се активисти на партията-столетница, които се събраха на среща в къщата на Димитър Благоев на столична улица „Лайош Кошут”. Те оповестиха и официално съобщение относно състоянието на БСП и причините за провала на управленския мандат на социалистите.

"Проявява се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества, Партията не успя да спечели битката за историческото минало, партията се оказа слаба и в защитата на своето настояще, БСП има незавидно нисък процент избиратели сред младите, партията застарява, а в нея не се вливат нови сили", са основните изводи, които бяха дискутирани по време на срещата.

Ще се разцепи ли БСП заради страхливия Станишев?

Все още настоящият председател на БСП Сергей Станишев готви партиен конгрес през април следващата година, а вътрешнопартийната опозици...

Според източници на Actualno.com на самата среща усилено е обсъждана възможността Сергей Станишев да сдаде председателското място в БСП. Пред Агенция "Фокус" депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев също заговори в такъв дух, но само в рамките на временно ръководство - надявам се, след като Сергей Станишев направи първата крачка, да направи и втората.

По думите на Петър Мутафчиев на Българска социалистическа партия е нужна „личност, която е безспорна в българската политика и ще има подкрепата на всички членове и симпатизанти”, като по негово мнение това може да бъде Стефан Данаилов.

Попитан дали определяне на временно ръководство в БСП точно преди изборите през октомври няма да попречи на резултатите за партията, Мутафчиев отговори: „Категорично не – не само, че няма да попречи, но и ще създаде мобилизация в БСП да запази своите политически позиции в България, разбира се и с един екип, който може бързо да подготви партията за предстоящите избори”.

„Конгресът трябва да оформи нашата програма, конкретните послания, да си кажем пропуските през тази една година управление, когато имахме правителство с наш мандат, да се даде ясен отговор на хората за това какво се случи и какво не се случи, включително и оценка на това управление, защото то имаше своите достойнства, имаше и своите недостатъци и БСП ясно трябва да каже какво успяхме и какво не успяхме да направим”, каза още Мутафчиев.

НС най-накрая освободи Сергей Станишев, депутат от БСП гласува против

Народното събрание прекрати правомощията на лидера на БСП Сергей Станишев като народен представител. Решението беше подкрепено от 171 д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика