"Възраждане": Посетихме управата на Бургас и Варна заради Камчия, но ни казаха, че нищо не зависело от тях

4987
"Възраждане": Посетихме управата на Бургас и Варна заради Камчия, но ни казаха, че нищо не зависело от тях
Снимка: Пресцентър на Възраждане

Председателят на Възраждане - д-р Костадин Костадинов, организационният секретар - Николай Дренчев и членове на Възраждане – Бургас и граждани посетиха вчера областния управител на Бургас - Вълчо Чолаков. Причината за посещението е състоянието на яз. Камчия. Зададоха се въпроси, касаещи язовира, на които гражданите на Бургас и Варна трябва да получат отговори, посочват от партията.

Д-р Костадинов поиска от Областния управител гаранция, че след бездействието от девет месеца, държавата ще предприеме мерки и няма да остави язовира да умре. От началото на годината досега, полезният обем на яз. Камчия намалява. Причината за това не е само липсата на валежи, а и много други фактори, посочва той.

От "Възраждане" алармираха за полупресушени язовири и порицаха Ревизоро

Десетки са язовирите в страната, които в началото на годината "изведнъж" се оказаха полупресушени. Това пишат от партия "Възраждане" ча...

Още през юни 2019 г., поради засилени валежи, започна изпускане на язовира, който по това време беше пълноводен и заплашваше да прелее. Как от препълнен язовир се стигна до днешното безводие не е ясно. Не е ясно кога и как е преустановено изпускането на язовира и дали престъпното безхаберие на отговорните за ресора ВМРО-БНД не е причина той да е изпуснат повече от необходимото. Ние от Възраждане сме на мнение, че тук трябва да се намеси Прокуратурата и да установи кога точно е спряно източването на язовир Камчия.

Около река Камчия се извършва и сеч, която също допринася за безводието в района, а залесяване не се осъществява или ако има такова, то не компенсира сечта. Община Бургас е изпуснала първата си възможност да кандидатства по програмата, което явно показва, че не разпознава сечта като проблем.

От представителите на Възраждане-Бургас областният управител разбра, че има втора възможност за кандидатстване до 15 октомври 2020 г. по процедура чрез подбор на проектни предложения по подмярка 8.1 „Залесяване и поддръжка“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“ от Програмата за развитие на селските райони. Той от своя страна получи уверение, че ако общината кандидатства по програмата, структурата на Възраждане-Бургас ще помогне с организацията по залесяването и ангажирането на доброволци.

Политическа организация Възраждане следи нивото на яз. Камчия и други язовири в страната от началото на 2020 г. и алармира за предстоящи проблеми. За съжаление, към момента мерки не са предприети и вече сме на прага на водна криза.

Язовир "Камчия" е полуизточен, ще има ли воден режим във Варна, пита лидерът на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Язовир "Камчия", от който пие вода Варна, третият по големина град в България, е наполовина източен. Нивото на язовира е паднало с 10 ...

Областните управители на Бургас и Варна носят споделена отговорност за това, защото те са представители на държавата на територията на областите и имат правомощията да взимат политически решения. Отговорността на Вълчо Чолаков е по-голяма, защото яз. Камчия е на територията на Област Бургас, посочват още от партията.

Областният управител на Бургас отговори, че е запознат с проблема и че е посещавал язовира. Опроверга появилата се в медиите информация, че причината за безводието е ВЕЦ-а, която се намира на язовира. Неговите твърдения съвпадат с независима проверка, направена от д-р Костадин Костадинов във ВЕЦ-а, според която неговото функциониране не влияе на полезния обем на язовира. Реалността е напълно различна от представената в някои медии информация по твърдения на политически фигури от други политически сили, които не са извършили нужната проверка, а разчитат само на популистки изказвания, посочват от "Възраждане".

Язовирът има вода за между 7-10 месеца. Областният управител не успя да отговори на важния въпрос: Кога ще бъде изградена пречиствателна станция? Според него, дали в Бургас ще се повтори сценария от миналата година с град Перник, зависи само от действията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и компетентните лица.

За Бургас продължава да липсва алтернатива на воден източник, въпреки че според министъра на околната среда и водите като алтернативни източници могат да се ползват язовирите Порой, Ахелой и Ясна поляна. Това обаче не може да се случи към настоящия момент. През изминалата седмица Възраждане – Варна посетиха Областния управител на Варна, който също сподели, че от него не зависи решаването на проблема с яз. Камчия.

Язовир "Камчия" преполовен заради ВЕЦ на приближения до Доган Тадаръков?

"Понеже е важно кой стои зад схемите за сметка на хората, Димитър Тадаръков през фирмата си Булгарлизинг (на снимката в средата) е собс...

Очевидно постът „Областен управител“ при управлението на ГЕРБ и ВМРО-БНД е фиктивна длъжност, заемана от лица без правомощия. Това е изводът, направен от казаното от Стоян Пасев – областен управител на Варна и Вълчо Чолаков – областен управител на Бургас, завършват обръщението си от партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика