Възстановяват Комитета за държавна сигурност, алармира Румен Петков

7852
Възстановяват Комитета за държавна сигурност, алармира Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век - инспекторатите на всички министерства, агенции и ведомства да минат на подчинение към бъдещата КПКОНПИ, алармира лидерът на АБВ Румен Петков."Това са неща, които ще убият държавата", предупреди той.

Ако идеята е новата КПКОНПИ да има всички разследващи функции, в това число подслушване, проследяване, изземване, обиски, арести, това кое по ред звено ще е с такива правомощия – МВР, ДАНС, военните, прокуратурата и КПКОНПИ, изрази недоумение Петков.  Той подчерта, че в Европа няма друг такъв модел и случай.

"Лакомията за лично влияние и власт трябва да бъде овладяна сега. След утрешния ден, след конструиране на Народното събрание, ще бъде късно“, предупреди още той.

Коментирайки лансираната структура на бъдещото държавно управление и кабинета, Петков съобщи, че в разговор с лидера на БСП Кормения Нинова е определил излязлото в медиите по темата като абсурд. 

„Не знам дали тези хора, които са предложили такава структура, имат представа за европейското структуриране на секторите. Предлагам, ако всичко ще минава към министър-председателя, направо да мине към Иво Прокопиев. Няма нужда от посредник, нека да бъдем публични", добави Петков. 

Румен Петков призова преговарящите да говорят помежду си, а не на публиката

Участниците в преговорите за бъдещото управление да говорят помежду си, а не на публиката. Този призив отправи към преговарящите лидеръ...

Предлагат се неща, които не са били обект на разговори в политическите и експертни групи, посочи той и изрази съмнение в коректността на начина, по който се вземат решенията за бъдещото управление. „Фактът, че нощес се предлага, тази нощ да изтече информация, която не е коментирана с някой от партньорите, е много грозно в навечерието на свикването на Народното събрание", посочи той и коментира: "Партньорите в момента са в ъгъла. Всеки, който каже, че това не е приемливо, ще бъде посочен с пръст и ще се каже – този не иска да има редовно правителство".

Лидерът на АБВ не вижда логика в предлаганото преструктуриране - язовирите да бъдат извадени от МИ и сложени в МЗХГ, например. Когато се правят такъв тип сериозни трансформации, преди това се дебатира с месеци, подчерта Петков.

"7-8 години предлагаме да се изгради Съвет за съдебна реформа, но никой не иска да го изгради, защото всеки гледа на Прокуратурата като на свой инструмент. Ако ще сменяме инструмента на Борисов с инструмента на някой друг – Прокопиев, Петков, Румен Петков имам предвид, това даже може да е полезно“, добави той.

По съдържателността на идеята председателят на парламента да се сменя всяка година, Петков също изрази съмнение. „Не знам кой е автор на такава идея, но той незабавно трябва да потърси услугите на д-р Николай Михайлов", каза Петков и определи идеята като потресаваща. "Това е деинституционализация. Сега чувам идеята. Сигурно зад нея има дълбоки управленски, политически и коалиционни мотиви, но това е нелепо“, заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика