Взаимните обвинения за пенсиите: "Пет пари не дават за хората", "Няма драма - изнервени са", "Лоша организация"

6966
Взаимните обвинения за пенсиите: "Пет пари не дават за хората", "Няма драма - изнервени са", "Лоша организация"
Снимка: БГНЕС

Увеличението на пенсиите, заложено в актуализацията на бюджета, най-вероятно няма да може да бъде изплатено от 1 юли. Това се очаква да се случи най-късно през месец август. Това коментира председателят на Социална комисия Искрен Арабаджиев.

Забавянето на плануваното увеличение на пенсиите предизвика коментари и взаимни обвинения между управляващи и опозиция. 

От БСП смятат, че ИТН, "Възраждане", ГЕРБ и ДПС пет пари не дават за хората. Според левицата тези партии са провалили пенсиите на над 2 млн. българи от 1 юли. 

Проф. Румен Гечев обърна внимание, че увеличението от 20 % на пенсиите няма да може да бъде платено от 1 юли.  По думите му кога ще могат да бъдат платени тези увеличения, може да отговори НОИ. Според него тези четири партии пет пари не дават за хората. "Позицията на БСП не е променена. Ние предупредихме многократно, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат повишени с 20 % и от 1 октомври да направим цялата пенсионна система справедлива, като я преструктурираме", каза проф. Гечев.

ГЕРБ и ДПС отговориха на обвиненията на БСП.

ГЕРБ определиха като лъжа обвиненията на БСП и подчертаха, че няма саботаж от страна на опозицията, а лоша организация от страна на управляващите. 

Деница Сачева от ГЕРБ обърна внимание, че в програмата на Народното събрание няма точка за Закона за ДОО. "Не е имало такава точка в заседанията на парламента, за да може да се гледат пенсиите. Самият бюджет беше внесен достатъчно късно. Много ясно беше още с внасянето на бюджета, че няма как в рамките на спазването на закона и на всички процедури, този бюджет да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж от страна на опозицията. По-скоро самите управляващи се опитаха да направят така, че да изкарат опозицията виновна", каза още Сачева. Тя заяви, че най-вероятно от 1 юли пенсионерите ще получат само 6.1 % от увеличението на пенсиите, но тя увери, че съответните нови увеличения ще бъдат получени на друга дата и няма да има ощетени. 

 

От ДПС смятат, че  излишното драматизиране на ситуацията с пенсиите, се дължи на това, че БСП са изнервени. 

Д-р Хасан Адемов призова пенсионерите да бъдат спокойни, защото увеличението си ще получат или по-късно през юли и през август. Според него няма забавяне по субективни причини, а срок за предложения между първо и второ четене. Той обърна внимание, че именно Народното събрание е решило този срок да е 7 дни. "Има няколко условия. Първото е Бюджетната комисия да приеме на второ четене бюджета на ДОО, второто е тя да приеме Закона за държавния бюджет, тъй като там има един трансфер, без който няма как да бъдат изплатени пенсиите", уточни д-р Адемов. Според него, ако във вторник се стигне до това да бъде приет Закона за държавния бюджет, НОИ може да се справи с това пенсионерите да получат плануваното увеличение в рамките на месец юли. 

ИТН определи като неистини и спекулации, че няма да бъде приет бюджета. Той допусна, че може да има забавяне, но то ще бъде в рамките на месец юли. 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ИТН Любомир Каримански  посочи, че графикът на оглавената от него комисия е направен, че с трите бюджета да се приключи до 29 юни. "До 1 юли ще имаме актуализиран бюджет. Ще направя всички усилия, ще работим и в събота, лично аз ще работя и в неделя, с колегите ще продължим в понеделник така, че във вторник да има извънредно заседание, в което да се гледат в зала бюджетите на НЗОК и ДОО, а в сряда да приключим с държавния бюджет", подчерта още Каримански. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика