За Иван Гешев къщата в Барселона е "рутинен случай"

18304
За Иван Гешев къщата в Барселона е "рутинен случай"
Снимка: БГНЕС

Няма проблеми да разпитаме всеки, когато имаме данни или доказателства за нещо. Това е рутинен случай, единственото интересно е за вас журналистите с оглед предмета на тази проверка. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за твърденията в статия на испанския вестник "Ел Периодико", че Испанската полиция води разследване, свързано с къщата в Барселона.

"Имаме хиляди проверки и при всички тях, независимо дали става въпрос за министър, за министър-председател или за лица, които имат някакъв имунитет, първо спазваме закона такъв, какъвто е и не делим хората на министри, министър-председатели, лица с имунитет, депутати или изключително богати хора или социално слаби. Единственият критерий е дали е спазен законът или не е спазен законът. Прокуратурата има еднакъв подход във всеки един случай, независимо с оглед на личността", добави Гешев.

Припомняме, че малко по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев намекна тезата, че Испания може да има интерес от разследване срещу българския премиер заради разпределението на Бюджета на ЕС.ПОДРОБНОСТИ. "Разследван ли е Бойко Борисов за пране на пари – това, което разбрах, е, че властите в Испания разследват "къщата в Барселона", не премиера." Дончев подчерта, че има човек (бел. ред. – Александър Чаушев), който твърди, че имотът е негов, а премиерът е отрекъл. Стопроцентови доказателства кой подклажда скандала трудно се събират, гледа се кой има интерес, каза вицепремиерът, но определи дълъг списък и не се спря на един заподозрян.

За какво става въпрос всъщност? Полицията на Каталуния Mossos d'Esquadra и каталунската прокуратура са започнали разследване дали българският премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари в международен мащаб. Връзката към Борисов е българската манекенка Борислава Йовчева. Нейното име се появи в т.нар. афера "Къща в Барселона" - можете да си я припомните в този материал! Йовчева е сестра на бившия футболист на ЦСКА Станко Йовчев. Покрай аферата "Къщата в Барселона" се появиха слухове, че Борисов се е погрижил за манекенката, защото има дете от нея, което лидерът на ГЕРБ категорично отрича. Историята беше пусната през Facebook страница на име "Да спрем разграбването на България" - със специални видеоклипове! Сега на тази страница последният пост касае протест срещу CETA. Още детайли от историята можете да НАМЕРИТЕ ТУК. Дали Борисов има връзка с благосъстоянието на Йовчева и дали всичко е законно, тепърва явно ще се чакат резултатите от разследването в Каталуния. Но Атанас Чобанов от "Биволъ" вече публикува във Facebook резултатите от работата си по финансовата схема, довела до резултата "Къща в Барселона", в дъното на която личи името на фирма "Ипон". Припомняме, че Борисов стана известен точно с охранителната марка "Ипон". ПОДРОБНОСТИТЕ

"Ел Периодико": Каталуния разследва Бойко Борисов и дали не е замесен в пране на пари

Полицията на Каталуния Mossos d'Esquadra и каталунската прокуратура са започнали разследване дали българският премиер Бойко Борисов е з...

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА

Гешев за Пловдивския панаир

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир. Това стана още ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Кричим.

По-рано през деня стана ясно, че депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" искат да се провери как е приватизиран Пловдивския панаир и проверка на Георги Гергов. Сега стана ясно, че прокуратурата ще го направи. "Подходът ще е еднакъв", каза главният прокурор.

"Ще извършим пълна проверка, ще анализираме ситуацията и ще се снемат обяснения от всички замесени лица. Предстои пълна проверка. Ако има данни и доказателства за престъпления, ще подходим както все път, независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг, каза Гешев. Всеки, който е нарушил закона и който не спазва правилата или ще трябва да спазва правилата, или ще понесе последствията на закона", добави още той.

Съмнения за скрита държавна помощ за Георги Гергов

Появиха се съмнения за скрита държавна помощ на бизнесмена Георги Гергов. Държавната Българска банка за развитие отпусна заем от 31 мил...

Главният прокурор за Нено Димов

За бившия екоминистър Нено Димов, който остана в ареста, главният прокурор заяви: "Казаха, че сме били извършили политическо убийство, друга опозиционна партия от трибуната на НС мисля, че Нинова, изнесе реч какви други нарушения сме извършили по отношение на друго лице с имунитет. Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последствия и въобще не ни интересува как ще го интерпретират политиците, това си е проблем на политиците".

"Работата на прокуратурата е, когато има доказателства и данни за престъпления, да спазва закона", подчерта Гешев и добави: "Оттам нататък какво смята една партия, независимо дали е коалиционна или опозиционна, или някой политик, въобще не ме интересува и не би трябвало да го интересува всеки прокурор. Ние нямаме досег с политиците."

"Единственият досег с политиците е, когато те нарушат правилата на закона, оттам нататък не ме интересува някой какво смята и какво коментира. Чух, че танкове трябва да дойдат. За съжаление не знам дали има работещи танкове, така че идеята не може да се реализира на базата на това, което знам, което е тъжно, но какво да направим", коментира още главният прокурор.

Последни новини за Нено Димов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагаев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика