За концепцията на Гешев - от популизъм до "протестите не раждат идеи"

3910
За концепцията на Гешев - от популизъм до "протестите не раждат идеи"
Снимка: БГНЕС

"Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща конкретика. Има неща, които откровено тревожат." Това каза бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в коментар за представената от единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев концепция за развитие на прокуратурата.

"Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона.Не може да се каже "липсата на справедливост.", няма "буква на закона", има закон, който трябва да бъде спазван и мислех, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона.", уточни още бившият вътрешен министър.

Според Гешев - магистрат не може да остане на работа, ако е приел подкуп, но за предлагане помилването е опция

Извън възможността за оневиняване, ако предложиш подкуп, но си признаеш пред отговорните власти, единственият кандидат за главен прокур...

"Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. И сега присъствието е прекомерно. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба – дали срещу него има осъдителна присъда", допълни още Йорданов. Той обърна внимание на това, че в концепцията на Иван Гешев не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата ни плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата и уточни, че при "последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди – обезщетенията, които са присъдени са над 50 хил. лв. Реално не ги плаща прокуратурата, а ние."

Според Йорданов, предложението на няма наказателна отговорност за провокация към подкуп не е сериозно:

"Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи."

Бившия служебен премиер Георги Близнашки обаче видя реализъм в концепцията на кандидата за главен прокурор. По думите му в нея не се влиза в полемики и няма фантастмагории.

Иван Гешев подаде Концепция за стратегическо управление на Прокуратурата

Заместник-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев подаде днес във ВСС Концепция за стратегическо управление на Прок...

"Това е концепция, която стъпва на закона. Главният прокурор е човек на закона, той не трябва да се увлича  как той лично си представя нещата. Това вече е политика и той не трябва да навлиза в минното поле на политиката", каза още Близнашки в интервю за Нова телевизия. 

В отговор на въпрос за спорния момент от предложението на Иван Гешев да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп  Близнашки отговори, че това означава, че "всички други идеи и предложения са приемливи" и допълни, че "това е незначителен момент в цялата концепция."

"Това подскачане по площадите е контрапродуктивно, протестите не раждат идеи. Не може да продължаваме по този начин. Ние превърнахме съдебната реформа във всенародно дело. Време е да се чуят експертите, защото изоставаме по много пунктове. И политическите елити и отговорните фактори са длъжници на прокуратурата. Изоставаме с нормативната уредба на тези въпроси. Неслучайно имаме Наказателен кодекс от 1969 година - изоставането е огромно, много фактори трябва да бъдат вкарани в действие.", заяви още бившият служебен премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com