За наближаващо изкупуване на български земи от чужденци алармираха от "Възраждане"

14080
За наближаващо изкупуване на български земи от чужденци алармираха от "Възраждане"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За противоконституционни текстове в проектозакона за собствеността и ползването на земеделски земи алармираха от партия "Възраждане" и се заканиха, че ще предприемат радикални действия. На пресконференция в БТА лидерът на партията Костадин Костадинов и колегите му се обявиха категорично против заложеното в проектозакона свободно изкупуване на български земи от чужденци.

"Пуснатият тихомълком веднага след края на кампанията за местните избори проектозакон съдържа изключително тревожни, закононарушаващи и престъпни моменти, за които никой нищо не коментира, обърна внимание той и припомни, че до 5 декември е срокът, в който политически и обществени организации, както и граждани могат да дават становища по проектозакона в Министерството на земеделието, горите и храните. От "Възраждане" са внесли становище миналиата седмица, съобщиха от пратията.

Основният аргумент, с който правителството предлага да се разреши свободно и неконтролирано на чужденци да купуват българска земя, без значение дали е земеделска или друга е, че ЕС ще ни налага глоби ако не въведем тази промяна в нашето законодателство и глобите щели да бъдат милиони всяка година, посочи Костадинов. "Нима България не е член на ЕС и не може да определя правилата; нима е подчинена държава на организацията, в която членува; нима е подчинена територия - колония на брюкселската администрация, до такава степен, че нашето правителство покорно изпълнява каквото му се казва, за да не бъде глобено", изрази недоумение той.

Костадинов припомни, че всички решения в ЕС се вземат с консенсус и упрекна правителството, че не защитава националния интерес. Според него "защото България не е суверенна държава, а е васална колония, която се управлява от национални предатели, които следват чужди решения и чужди национални интереси". Той е категоричен - "ще направим всичко необходимо, което законът позволява, а ако се налага и нещо, което не позволява законът, защото нямаме особен избор - или защитаваме българския национален интерес и не позволяваме това нещо да се случи, или България ще бъде доубита от националните предатели, които повече от десетилетие я унищожават - ден след ден".

Тревогите

Предвиденото в законопроекта безконтролно изкупуване на земи от чужденци е опасно, защото е възможно да доведе до обособяването на големи територии частна собственост на чужденци, което ще засегне териториалната цялост на България, предупреди адв. Петър Петров, зам.-председател на "Възраждане" и припомни, че според Конституцията териториалната цялост на държавата е неприкосновена. 

"Смятаме, че това безконтролно и безлимитно изкупуване на земеделска земя от чужденци ще постави българските граждани в неравнопоставеност спрямо чужди икономически субекти", добави той и посочи, че опасността е най-вече за бедните райони, където  цената на земеделската земя е по-ниска. "Съчетанието обезлюдени райони плюс ниски цени на земята означава изкупуване в библейски мащаби на тази земя, създаване на латиноамерикански модел на ползване на земята, което е сценарий, напълно реализируем в съвсем близко бъдеще в България", предупреди секретарят на "Възраждане" Николай Дренчев.

"Когато влезе в сила въпросният закон и бъде разрешено на чужди субекти да изкупуват безлимитно и неограничено земеделска земя, в тези райони ще бъде отнет поминъка на българските граждани, те ще бъдат принудени да се изселят и емигрират, което ще доведе до обезлюдяване", алармира адв. Петров. По думите му това икономическо господство ще се случи,, защото в законопроекта няма никакви ценообразуващи механизми, които да предотвратят безконтролно изкупуване на земя. Адвокатът отбеляза, че според Конституцията България осигурява разумно използване на природните ресурси, какъвто са плодородните земи и посочи, че в законопроекта няма никакви механизми за защита срещу безконтролното им изкупуване.

"Държавната власт не изпълнява задълженията си по чл 17 на Конституцията – че правото на собственост се гарантира и защитава от Закона, алармира още той и посочи, че има безброй примери за това, че държавните органи не могат да защитят земеделските собственици от посегателства, далавери, незаконни схеми, по които тяхната земя бива незаконосъобразно използвана и придобивана от трети лица - арендатори или  фалшиви пълномощници. "Държавата и сега не може да защити правата на обикновените български граждани и няма да може да прилага защита и след влизането в сила на промените", убеден е той.

Сегашният режим с мораториума, който позволява откриване на местни предприятия, не нарушава стопанската инициатива на чуждестранни субекти, категорични са във "Възраждане". "Чужди граждани и сега могат да открият свои местни предприятия, които да използват за ползване и обработка на земеделска земя, поради което смятаме, че е излишно режимът на придобиване и ползване на земеделска земя допълнително да бъде либерализиран", подчерта адвокат Петров, убеден, че българският национален интерес е българската земя да остане на българските граждани.

"Българската държава не може да упражнява никакъв контрол върху получаването на гражданство на чужди физически лица от държави на ЕС и извън него", посочиха още от партията. "Създава се възможност чуждестранни физически лица да станат формално граждани, заради паспорта и по този начин да е безпрепятствено придобиването на български земеделски земи и е опасно е, с оглед националната сигурност и опасността от промяната на демографската карта на България, да бъдат допускани подобни законодателни промени", предупреди още зам.-председателят на "Възраждане".

Има възможност за уедряване на парцели, включително когато са държавна или общинска собственост, позова се на законопроекта още адв. Петров и прогнозира, че тази възможност ще изиграе основна роля за създаване на корупционни механизми с оглед на факта, че заменките на земеделски земи в последните 30 години създават огромни съмнения за корумпираност в полза на частни икономически интереси. "Гарантираме, че това ако се случи, ще има корупция и по отношение на уедряването на земеделските имоти в случаите, отнасящи се до държавни имоти и ще доведе до огромна ширеща се корупция на държавни и общински органи и служители", добави той.

Припомняйки чл. 18, ал 6 на Конституцията - че държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и обществото, той предупреди, че с предлаганите законодателни промени се създава точно обратната предпоставка - държавните имоти да се управляват не в полза на гражданите, а в полза на частни икономически субекти.

От "Възраждане" са категорични, че не трябва да бъде променяно положението и че мораториумът върху закупуването на земеделска земя от страна на чуждестранни физически и юридически лица трябва да остане в сегашния му вид.

Ако бъде приет законопроекта, се очертава се експлоатиране на нашите земи в един чисто спекулативен финансов модел на отношения и ползване на земята ни, убедени са представителите на "Възраждане". Те са категорични, че трябва да се гарантира правото на собственост в реални граници на всеки, дори на най-малкия собственик на земеделска земя.

Свръхконцентрация на земи

България е държавата с най-голям процент на концентрирани земеделски земи, съобщи Костадин Костадинов и уточни, че в ЕС в 90% от държавите има земеделски производители със земя до 4000 декара, оттам нататък се смятат за земеделски предприемачи, а в България в момента над 93% от земеделската земя се контролира от по-малко от 800 физически и юридически лица. "Такъв процент на свръх-концентрация на земеделски земи в ръцете на толкова малко хора, няма никъде другаде. България е единствената държава в Европа, не само в ЕС, където има фирми и юридически лица, разполагащи със своя или арендована земя до 500 000 декара. Това е колкото територията на две общини – Генерал Тошево и Каварна или с други думи - една четвърт от Добричка област е в ръцете на един човек или на една фирма", посочи Костадинов. Нашето законодателство не предвижда механизъм, по който да се предотвратява свръх концентрация на земя, отбеляза той и посочи, че в другите държави има предпазни механизми. 

"Не само, че този въпрос не се коментира, а с проекта за промени най-вече на чл. 8 на закона, се предвижда улесняване на процедурата по уедряване на парцелите и вече едрите собственици ще могат да окръглят своите земи не само с частни, но и с държавни територии", посочи още Костадинов и алармира, че това ще създаде огромни предпоставки за корупция.

Заменките

Управляващите приеха облекчения за строителство в земеделски земи

Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и в Наредбата за категоризиране н...

Върхът на айсберга е излязлата наскоро информация за нарушения на стойност 82 млн. лв с извършени заменки от 2005 до 2009 г., убеден е Костадин Костадинов. "Една от основните идеи, с които дойде на власт в 2009 г. правителството на Борисов беше да забрани заменките и да не ги допусне никога повече, но всъщност сега предлагат закон, който не просто ще узакони заменките, а ще ги официализира и те ще станат държавна политика", поясни Костадинов.

"Държавата се е превърнала, бидейки управлявана от мутри самата тя в мутра. Когато законът работи за мутрите, трябва да направим така, че да създадем закони, които да защитават обществен интерес", добави той и обяви, че "Възраждане" ще се борят със всички средства. "Ако се окаже, че управляващите са изключително нагли и безцеремонни, няма да ни оставят особен избор, освен и ние да се радикализираме", добави той.

"Тази държава, която носи външните белези на българска не е наша. Тя е чужд окупационен инструмент, с който се унищожава българската народност. Така, че наш дълг като българи е да направим всичко необходимо, за да вземем управлението на държавата в собствени ръце", заяви още Костадинов и упрекна управляващите, че работят за чужди национални интереси. "Хора, които подлагат под съмнение териториалната цялост и суверенитета на държавата, хора които не само предлагат българската територия за продан, те я подаряват - в България имаме американски бази, които са безплатни", добави Костадинов по адрес на управляващите.

"За съжаление когато „Възраждане“ стигне до лостовете на държавното управление, вероятно сега управляващите ни „Обединени патриоти“ и ГЕРБ – ОПГ, ще са така враснали в държавата, във всички сфери, че ще се наложи да бъдат изваждани оттам така, както в нацистка Германия след войната е била премахвана фашистката партия - чрез специален закон, който е изтръгнал тази партия от държавата", заяви Николай Дренчев. Продължавайки паралела със ситуацията във фашистка Германия след Втората световна война, когато под натиска на съюзниците се приема пакет закони за денацификацията на държавата, Костадин Костадинов настоя: "Трябва да приемем закони за дегербефикация на държавата, защото режимът, който ни управлява се е слял с властта по същия начин, по който на времето се е сляла нацистката партия на Хитлер с управлението на Германия".  Той е категоричен, че "няма никаква разлика между този режим сега, тоталитарния режим от времето на комунизма и тоталитарния режим по времето на нацисткото управление в Германия. "Затова е нужно специално законодателство за дегербефикация; за конфискация на незаконно придобито имущество, за конфискация на имуществото на хората, които работят в съдебната система и обслужват престъпния режим – прокурори, съдии, главни прокурори, шефове на КОНПИ, защото те създават маскировката на този престъпен режим, давайки му външните белези на законност и на нормалност", подчерта Костадинов.

ЕК удари заменките с гори, с ниви остават - засега

След като Европейската комисия (ЕК) определи заменките, извършени в периода от 1 януари 2007 г., до налагането на мораториум в края на ...

Алтернативите

ЕС има правила, които се променят и ние, от наша страна би трябвало да излезем с предложение за промени, смята Костадинов."В ЕС няма общи условия – първо, няма обща данъчна политика, второ, няма единни лихви, трето, има държави в Еврозоната, има такива извън Еврозоната, четвърто, държавите извън Еврозоната са с различни банкови и финансови показатели. Затова не е логично, след като в една част от икономиката има различно третиране, да има общо третиране в друга част от икономиката. Това е икономическа шизофрения", коментира Костадинов.

Когато нашият интерес изисква той да бъде защитен, ЕС дава такъв механизъм - механизмът на ветото, посочи още той. "Ако нещо не е добро за нас, ние трябва да наложим вето", категоричен е Костадинов и изрази недоумение защо България никога не казва "не" на ЕС. 

"ЕС не е благотворителна организация. Всяка държава си защитава интересите, само ние не го правим", отбеляза още Костадинов и добави: "ЕС е организация, която се издържа и от нашия членски внос – всяка година внасяме 500 милиона лева кеш до месец март, а парите, които получаваме са малко повече, но не ги получаваме кеш, а ако се направят проекти и се защитят" и вметна, че както е известно усвояемостта у нас на евросредствата е доста по-ниска от средната. "В резултат ако теглим чертата, ще се окаже, че България е нетен донор на ЕС., т.е. ние сме дали повече пари, отколкото сме получили за 11 – 12 години членство", обобщи той.

"Ето неща, които трябва да се променят и то веднага, иначе България ще бъде източвана. Ние така или иначе сме източвани всяка година като даваме от нашето живо тяло на българския народ десетки хиляди емигранти, основно млади хора и в следващия момент се чудим защо държавата обезлюдява. Ние сме се превърнали в донор на ЕС, благодарение на хората които ни управляват", заключи Костадинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика