За "усложнена ситуация" с мигрантския натиск, призна вътрешният министър

2763
За "усложнена ситуация" с мигрантския натиск, призна вътрешният министър
Снимка: БГНЕС

Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, тъй като преди да дойда тук, имах среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията и обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде „Фокус“.

ОИСР: Броят на бежанците в света намалява, трудовите мигранти растат

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Германия остава втората страна след САЩ в света по брой приет...

Младенов посочи, че такава опасност винаги е съществувала не само за България, а и за цяла Европа, но за България проблемът е още по-належащ, тъй като е външна граница и чисто географски, има ли нова вълна, тя ще мине през нас.

„Когато съседна на нас държава има мигрантски проблем, то това означава, че той може да се прехвърли и на наша територия. Срещата ни с гръцкия министър по миграцията премина в този дух за предприемане на адекватни съвместни действия“, добави Маринов.

Министърът допълни, че мерките вече са предприети, но в случая става дума за политика на Европейския съюз, която трябва да е насочена към проблемните зони, които към момента са Източното Средиземноморие и сухопътната граница с Турция.

„Естествено това не става без отношенията Европа – Турция, тъй като Турция е държавата, през която преминават мигрантите“, посочи той.

От думите му стана ясно, че позицията на България в Европейската комисия е да се вземат мерки в три направления: вътрешно, което касае вторичните движения в ЕС, сигурната охрана на границите и трето – работа извън границите на ЕС със страните на произход и транзит.

С 1/3 повече бежанци и мигранти в Гърция тази година

През август 7 712 бежанци и мигранти пристигнаха на девет острова в източната част на Егейско море, което е число по-високо от това н...

„Именно това обсъждахме и с гръцкия колега, включително и с Кипър, тъй като те са в същата ситуация, да се обединим около това нещо и да държим тази политика да се развива“, добави Маринов.

По отношение на предполагаема трета жертва на убийците от Негован, министърът не се ангажира с конкретна информация.

Младенов заяви, че от МВР са се фокусирали и върху евентуални действия на тези лица в миналото и разследването продължава. „В момента, в който имаме категорични доказателства за извършено от тях престъпление, ще уведомим всички“, добави още той.

Колкото до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, обвинен за убийството на 20-годишния Андрей Монов, Маринов отказа да коментира.

"Никога няма да коментирам решение на български съд, това, което ние сме свършили като органите за разкриване и разследванe. Ние сме го свършили и лицето е получило съответната присъда, така че не бих се ангажирал с коментар по отношение на действията на съда.

Статистика: През юли увеличението на мигрантите в България е близо до двойно

Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху България, защото се е разбрал с турския президент Ердог...

Младен Маринов допълни, че със сигурност се въздържа от коментар във връзка с решението на съда. „Аз съм ръководител на МВР, а именно това са органите, които работят по разследването и коментарите ми на решения на съда няма да доведат до нищо хубаво. Всеки може сам да си направи изводите“, добави още той.

На журналистически въпрос относно какви действия ще предприеме МВР във връзка с нелегитимността на Полфрийман, че няма валидни документи Маринов отговори, че има процедура, при която при подадени молби, ще бъде спазена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика