За възможен провал на изборите алармират от АБВ

2291
За възможен провал на изборите алармират от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Заради "юридическа неграмотност и немарлива законодателна техника", изборите може да станат нелегитимни. За това предупреди лидерът на АБВ Румен Петков, визирайки новата законодателна инициатива, с която се възлага на ЦИК да води консултации с НОЩ с Националния щаб по ваксинацията, с Обществения съвет към самата ЦИК, на базата на които да определи реда за гласуването.

Той изказа притеснения, че законодателят се опитва за изсипе на ЦИК подготовката на медицинския протокол за провеждане на изборите на базата на консултации с органи, които даже не са регламентирани в нормативната уредба, а са създадени със заповеди на премиера и на здравния министър и изтъкна, че Националният оперативен щаб не е никъде разписан, както и Щабът по ваксинацията.

От АБВ предлагаме конкретно решение  на проблема – изготвили са проект за медицински протокол, за което е информиран председателя на ЦИК и още днес предложението ще бъде депозирано в деловодството на ЦИК, президентството, парламента и институциите, ангажирани с грижата за здравето на хората и организацията и провеждането на изборите.

От утре АБВ започват и разговори с парламентарно представените партии, ще запознаят и президента с безпокойството си от начина, по който се подготвят промените в законодателството във връзка с провеждането на изборите и риска така направени промените да направят незаконен изора на Народно събрание.

Атанас Мангъров е номиниран за кандидат-депутат от АБВ

Доц. Атанас Мангъров е номиниран да кандидат депутат от АБВ, съобщи лидерът на АБВ Румен Петков, представяйки пред журналисти номинации...

"Още миналата седмица настояхме да бъде прекратено това безумие – възлагането на ЦИК да подготвя здравния протокол", изтъкна Петков и изрази надежда, парламентът да се съобрази.

Опасенията

Законодателната инициатива предвижда да се въведат нови задължения за ЦИК – тя със свое решение следва да уреди начина, по който ще гласуват лицата под карантина, както и да осигури безопасност за здравето на българските избиратели. "Това е нелепо, то е и ярка демонстрация на юридическа неграмотност и немарлива законодателна техника", категоричен е Румен Петков.

ЦИК се създава с Изборния кодекс, който изцяло обхваща материята, свързана с организацията и провеждането на изборите, посочи той и подчерта, че извън ИК не може да има норми, които засягат изборния процес, както и че всички правомощия на ЦИК са посочени в ИК.

Когато има извънредно положение и действа такъв Закон за извънредното положение, избори за Народно събрание не може да се провеждат, тъй като по силата на конституционния текст, мандатът на Народното събрание автоматично се удължава, добави още Петков.

Румен Петков: Действията на евродепутата Джамбазки позорят България, но и Европа

Действията на евродепутата Джамбазки позорят България, но и Европа. На ВМРО всякакво по размер престъпление им е позволено, Джамбазки н...

"Това е нелепост, която сътворяват ГЕРБ и слугите - неграмотност във висша степен", коментира той и предупреди, че с предлаганите промени ЦИК се поставя в зависимост от органи, които не са създадени със закон, което може да направи процедурата абсолютно нелегитимна.

Сп

оред Петков, ако това безумие - да се възлагат на ЦИК действия чрез Закона за извънредното положение продължи, президентът ще трябва да наложи вето. Иначе се поставя под съмнение изборния резултат и всеки на формално основание ще може да атакува резултатите и изборния процес, добави той.

Предложението

Изготвеният от АБВ медицински протокол се състои от 4 части, включвайки подготовката на изборните секции и материалите за гласуване преди изборите, правила по време на гласуване в секциите, правила за гласуване с подвижни урни и правила за предпазване на здравето при преброяване и предаване на бюлетините в по-висшестоящата комисия, съобщи доц. Георги Кючуков от ИБ на АБВ.

Румен Петков: В България нещо се прави, за да се граби и се ремонтира, за да се доограбва

АБВ сезираха ред институции за провала на новия лъч на метрото. "Строим за да грабим и ремонтираме, за да дадем нов тласък на грабежа" ...

Различното от гласуването при предишните избори, е че наблюдатели и застъпници няма как да бъдат в непосредствена близост до масата, където ще бъдат членовете на комисията, съобщи той. Предвижда се те да бъдат на дистанция 1.5 м., като ще има екран за видеонаблюдение, който ще бъде ползван от всички наблюдатели и застъпници, отбеляза експертът.

Доц. Кючуков съобщи, че тези препоръки са изпратени до МЗ, ЦИК, изборните администрации и ги определи като "строго медицински правила, които са приемливи за всяка една от политическите сили". 

Автор: Ива Иванова

Атанас Мангъров е номиниран за кандидат-депутат от АБВ

Отговорността на персоните в държавната машина – приоритет на АБВ за следващото НС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика