Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни след предложение на "Воля"

9677
Забраняват продажбата на енергийни напитки на непълнолетни след предложение на "Воля"
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Законодателна инициатива на партия "Воля" предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни. Предложението им е отразено като промяна в Закона за здравето, която вече мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Продавачите във всеки магазините вече са длъжни да изискват документ за самоличност на всеки, за когото се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажбата се забранява и закупуването и предоставянето по какъвто и да било начин на енергийни напитки на непълнолетни.

Полина Цанкова: ВОЛЯ получи силна обществена подкрепа на идеята да се забрани продажбата на енергийни напитки на деца

  Г-жо Цанкова, преди дни ВОЛЯ внесе законопроект, според който се забранява продажбата на енергийни напитки на лица под 18-год...

Предложението предвижда и забрана такива напитки да се продават на по-малко от 50 метра от учебните заведения, с изключение на университетите.

В мотивите си вносители се позовават и на данни от няколко проучвания, които показват, че енергийни напитки се консумират най-вече от деца. Цифрите показват, че около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 такива напитки седмично. Годишно у нас пък се изпиват около 19 млн. литра енергийни напитки. Консумацията им е обект на много изследвания, но причина за вредата от тях най-вече се свързва с високата концентрация на кофеин.

В декларация от името на парламентарната група на "Воля" депутатът Полина Цанкова благодари за подкрепата за законаделната инициатива.

Ето и пълният текст на декларацията:

"Уважаема госпожо председател,

Битка срещу лесния достъп на децата до енергийни напитки започнаха в Елин Пелин

Община “Елин Пелин” предприе кампания за разясняване на рисковете при употребата на енергийни напитки от деца. Целта на кам...

Уважаеми колеги!

От името на парламентарната група на ВОЛЯ искам да ви поздравя за това, че се проявихте като отговорни народни представители, като отговорни родители и вчера подкрепихте две предложения на ВОЛЯ в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Подкрепихте две изключително важни мерки, за които ние отдавна настояваме и които са в защита на здравето и живота на децата на България! А именно – поправки в Закона за здравето, които предвиждат да се забрани закупуването, продажбата и предоставянето по какъвто и да е начин на енергийни напитки на лица до 18-годишна възраст! Както и тези напитки да се продават в училищата и в близост до тях. Предвидили сме и солидни глоби за нарушителите.

Всички знаем колко опасни за децата са тези енергийни напитки – има вече достатъчно медицински изследвания, които го доказват. Втората мярка предвижда да се забрани употребата, продажбата, както и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене на лица под 18-годишна възраст. За първи път в Закона за закрила на детето се урежда забрана за употребата на подобни изделия от деца.

Колеги, сигурна съм, че отново ще проявите загриженост към децата и ще подкрепите предложенията ни в останалите комисии, както и в зала. Трябва да се обединим и да покажем, че здравето и животът на малките българчета е национален приоритет.

В САЩ върви дело заради смърт на деца, вероятно причинена от енергийни напитки

Седем американски семейства за завели съдебни дела за причинена смърт на децата им от употребата на енергийни напитки. Причината за смъ...

Ние от ВОЛЯ сме последователни в политиките си в защита на децата и тяхното здравословно развитие. Както вече сме обявявали, дамите от ВОЛЯ работим активно по един важен пакет законодателни инициативи, който нарекохме Пътна карта на детското щастие. В него залагаме идеи не само за децата, но и за майките, и за семействата. Защото това е фундаментът на една здрава и силна нация!

Единствените, които вчера не гласуваха тези важни предложения, бяха депутатите от БСП. За пореден път социалистите показаха, че основното, от което се водят, са тясно-партийните им интереси - и затова пак ги поставиха пред интереса на най-ценното в държавата - българските деца! Вероятно БСП не гласуваха, защото предложенията са на ВОЛЯ. Явно за тях по-важно е не какви са идеите, а кой ги предлага. Защото очевидно са свикнали да търсят врагове, а не партньори.

И това не е за първи път. Колко стойностни предложения на ВОЛЯ не минаха в този мандат, само, защото ние сме авторите им. Така обаче групата на БСП затвърждава мнението на много българи, че социалистите не могат да са алтернатива, не могат да обединят народа, не могат да са лицата на промяната, която българите очакват.

Опитът им да провалят едни добри законодателни идеи всъщност отново ни напомни, че социалистическите управления през прехода се характеризират точно с тази дума- провали. Ще дам и пример - именно по тяхно време в средата на 90-те беше предизвикана инфлация 300%, която стопи спестяванията на милиони българи, но пък услужливо намали дълговете на кредитните милионери. Средната заплата се срина до 5 долара, а пенсиите до 3. Страната беше хвърлена в невиждана криза и хаос. Знаем, че тези факти силно притесняват БСП и ги карат да се срамуват, когато им ги напомняме. Но такава е тяхната управленска история. Със сигурност никой в България не иска тези дни да се повторят. Колкото повече БСП отхвърля предложения, които са за доброто на народа, толкова повече ще си спомняме за тези техни провали. Изборът е в техните ръце и тежи на тяхната съвест."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика