Захариева атакува Русия заради скандала в Чехия, видя линч срещу Бойко Борисов

2954
Захариева атакува Русия заради скандала в Чехия, видя линч срещу Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Солидарност с Чехия. Това заяви външният ни министър в оставка Екатерина Захариева във връзка с огромния дипломатически скандал с Русия, който изглежда свързан с България.

Става дума за основателни съмнения за атентат, добави Захариева. Според нея, една от версиите е свързана с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Работи се и по друга версия – за доставка за оръжия за Сирия, която Русия е искала да предотврати, каза още външният ни министър в оставка.

Василев: Привилегиите на номенклатурата на ГЕРБ са за сметка на целия народ

"Има хора които просто не са направени от тесто за министър председател. Но не престават да бързат да стигнат нивото на своята некомпет...

Очевидно руските служби имат сериозен интерес във всички страни-членки на ЕС – но при Чехия става въпрос за нещо по-сериозно, за извършване на саботажи, коментира Захариева пред БНТ.

Захариева е убедена и в друго – че в България има още какво да се работи по отношение на дейността на руските служби у нас. Искаме да развиваме нормални отношения с Русия, но искаме същото и от тях, каза тя, като прогнозира, че подобна позиция ще бъде възприета на днешната среща на европейските външни министри.

Външният ни министър в оставка обърна внимание на факта, че има струпване на руски войски и техника на границата между Русия и Украйна, която е при Донбас. Това напомня за анексирането на Крим от 2014 година, счита Захариева. В момента има откази от страна на руските представители в ОССЕ да дискутират какво става и какво ще прави Кремъл, добави тя.

Що се отнася до вътрешната политика, Захариева определи „това, което се случи в парламента”, като "саморазправа, линч, не знам какво да кажа". "Аз, когато те са били в политиката, съм ходила права под масата", коментира тя и не се съгласи, че Бойко Борисов е трябвало лично да дойде да подаде оставката на правителството си пред парламента. Винаги е писмено, прегледахме стенограмите – никога не е ходил министър-председателят, каза Захариева.

Захариева нападна президента и заговори за общи позиции с партията на Слави

ГЕРБ излиза от успешен мандат въпреки кризата с коронавируса. Показали сме, че можем да управляваме държавата в кризата.Това коментира ...

Един от най-гласовитите беше г-жа (Татяна) Дончева, продължи Захариева и даде пример с 2001 година и тогавашният председател Огнян Герджиков, който казал, че още нямало писмен проект на решение и тогава Дончева, по думите на Захариева, защитила това да не се чака Костов да дойде да си даде оставката, защото "да не би да управлява до безкрайност, ако не гласуваме".

"Не виждам защо трябва да си го причинява" – така Захариева коментира дали Бойко Борисов в крайна сметка ще дойде в парламента на 21 април.

Захариева помоли Ива Митева наистина да стане председател на парламента и да защитава "достойнството на депутатите". Тя изрази и опасение, че всички решения на 45-тото Народно събрание досега можело да се атакуват в Конституционния съд.

"Чакаме втората политическа сила да каже ще благоволи ли да направи правителство" – това очаква Захариева от днешните консултации при президента! Според нея, целта на "новото мнозинство" не била да прави правителство, а друга - като тя наблегна как първата работа била да се внасят предложения за промяна на Изборния кодекс. "Ние оставяме една супер подредена държава - проблемът е какво заварваме после", убедено каза тя, изброявайки какво било след кабинета "Орешарски". Отделно, президентът отдавна бил нещо повече от държавен глава - политическа фигура е, заяви Захариева, а хората очаквали друго - предимно подкрепа заради коронакризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за рокадата на външния министър: Главчев да обясни и да се разграничи от Борисов

Дипломат за смяната на външния министър: Странно решение, правителството е политическо

Не е добър знак: Експерт за смяната на външния министър

Нинова скочи на Борисов: Има ли още съмнения чий е служебният кабинет?

"Вече дори не се крият": Лена Бориславова с анкета за смяната на външния министър

Кой е Даниел Митов, номиниран от Димитър Главчев за външен министър?

Нова рокада в МВнР: Премиерът предлага Даниел Митов за външен министър

Борисов: Фандъкова ще бъде кандидат за депутат, свърши много работа за София

Парите на партиите: По-по-най - ГЕРБ, БСП, ПП и ДСБ харчат повече, отколкото печелят

Как ще гласуваме на изборите 2 в 1: Обяснява Росица Матева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика