Захариева: България не може да просперира, ако не просперират и съседите ни

2965
Захариева: България не може да просперира, ако не просперират и съседите ни
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Норвегия Ине Сьорайде се договориха двете страни да работят заедно по съвместни проекти в Западните Балкани с акцент върху образованието, младежта и развитие на икономиката.

„В това отношение България има голям опит. Европейската интеграция на Западните Балкани е основен приоритет във външната ни политика. Вярваме, че България не може да просперира, ако не просперират и съседите ни“, заяви министър Захариева, която прие Ине Сьорайде на първо от 15 г. насам посещение на норвежки външен министър у нас.

Помощта към Западните Балкани за спиране на изтичането на мозъци бе сред основните теми в разговорите между Захариева и Сьорайде. Българският външен министър подчерта значението на помощта за развитието на региона за стимулиране на младежта и образованието.

Министрите се обединиха около идеята, че развитието на страните от Западните Балкани е важно за цяла Европа.

Захариева: Изложбата за 9.IX няма общо с шпионския скандал

Външният министър Екатерина Захариева обясни, че няма нищо общо между изложбата, организирана за 9-ти септември, която изостри отношени...

„Норвегия удвои през последните няколко години финансовата помощ и продължаваме да търсим добри възможности за сътрудничество с България по проекти, които да помогнат на този регион. Заедно можем да работим по проекти в сферата на образованието, младежта, иновациите“, каза от своя страна Ине Сьорайде. „Вярваме, че е много важно да работим заедно с вас. Така страните от Западните Балкани ще видят, че имат подкрепата не само на Европейския съюз, но и на други страни в Европа“, заяви външният ни министър.

Екатерина Захариева посочи и предстоящото съвместно с Република Северна Македония общо председателство на Берлинския процес през 2020 г. като един от предлаганите от България приоритети е именно „помирение чрез образование“.

България и Норвегия ще продължат да работят заедно и по съвместни проекти у нас, финансирани чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. „Помощта, която Норвегия ни оказва по финансовите механизми за периода 2014-2021 г., е 210 млн. евро. Позитив са не само парите, но и срещите между хората, контактите между институциите и обмяната на опит“, подчерта българският външен министър.

Примерите за тази помощ са много. От изграждането и функционирането на младежки центрове в България до съвместно доизграждане и оборудване на Ситуационен кризисен център в българското Министерство на външните работи.

„В чужбина живеят 2 млн. българи, има и много туристи. Вече успяхме да подобрим консулското обслужване, чрез получаването на СМС-и за пътуващите. Сигурна съм, че с норвежката електронна система ще подобри допълнително услугата, но и ще облекчи работата на служителите в МВнР“, заяви Екатерина Захариева.

Захариева пожела по-активно сътрудничество и удвояване на търговия с Индонезия

Ще бъде подписано Споразумение за сътрудничество между България и Индонезия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екат...

Друг съвместен проект на двете страни е Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и запазване на еврейското наследство. Екатерина Захариева подчерта, че той е важен за целия свят и е близък до сърцата на българите.

Екатерина Захариева и Ине Сьорайде обсъдиха и казусите с децата с българско гражданство, които са поставени под закрила от норвежките власти. Министрите се договориха двете страни, включително чрез министерствата на външните работи, да се консултират и да продължат да обменят информация, за да бъдат българските граждани по-добре запознати със социалната система и системата за закрила на деца в Норвегия. Благодарение на добрата координация вече имаме положително решен казус по случай с деца с майка-българка. По време на разговорите днес министър Сьорайде информира за предприемани законодателни промени в Норвегия във връзка с подобряване на комуникацията между социалните служби и други институции в страната със семействата.

Министрите бяха единодушни, че между двете страни няма открити политически въпроси, единомишленици сме по международните въпроси, включително по Брекзит, регионална сигурност, сътрудничество в рамките на НАТО и трансатлантическите отношения.

Акцент в разговорите бяха и възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на икономиката. „Стокообменът се увеличава всяка година, но все още е на незадоволително ниво спрямо възможностите на нашите държави“, подчерта българският вицепремиер. Сред перспективните области за сътрудничество бяха откроени високите и информационните технологии.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Норвегия е в размер на 74.4 млн. евро. Вносът от Норвегия се е увеличил с 14% спрямо 2017 г. и възлиза на 35 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика