Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция

3243
Захариева: България не подкрепя икономически санкции срещу Турция
Снимка: Правителствена служба

България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия в Сирия. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ.

Вече над 140 000 души са тръгнали от Сирия, а над 400 000 са със затруднен достъп до чиста вода в страната, допълни вицепремиерът. Към момента няма засилен бежански натиск към българските граници и няма причина за паника, категорична бе Захариева.

Припомняме, че международната общност осъди военната операция на Анкара в Северна Сирия, а президентът на Турция Реджеп Ердоган за пореден път заплаши ЕС с бежанска криза.

Военната операция "Извор на мира" - на фокус при разговорите на външните министри в Люксембург

Ситуацията в Сирия и военната операция "Извор на мира", предприета от Турция, е основната тема на разговорите между външните министри, ...

ЕС призовава за диалог с Турция, защото страната е важен партньор, важен съсед на България, важен съюзник в НАТО. ЕС подчерта и важната роля на Турция в приемането на почти 4 милиона бежанци – това е голяма тежест, нека не забравяме", припомни Захариева.

"България стриктно държеше да се спазва споразумението с Турция, което доведе до почти нулев миграционен натиск на българските граници, но и като цяло. Така или иначе, операцията на Турция в Сирия е много притеснителна, защото само преди месец в Ню Йорк чухме позитивна новина от този военен конфликт за Сирия, а това е най-после създаването на конституционния съвет от 150 човека, който изключително трудно беше договорен – за срок от почти две години. Работата на този Съвет трябваше да започне плавния политически преход, посочи външният ни министър.

На Съвета в понеделник и специалният представител на ООН за Сирия – той е много добър дипломат от Норвегия - докладва ситуацията на място, и все още се надява една от първите срещи на Съвета да може да бъде осъществена в края на този месец. Притеснителното е, че тази интервенция на Турция може да доведе до повишаване на миграционния натиск.

Бихме могли да считаме, че имаме променена ситуация, защото битката с "Ислямска държава" изобщо не е приключила. Неслучайно европейските партньори и всички ние поискахме отговор от САЩ, защото – да, териториално може да изглежда така, че глобалната коалиция срещу "Ислямска държава" има успехи, но в никакъв случай не е приключила битката. Защото има данни, че част от радикализираните и избягали бойци на ИДИЛ са избягали и са се заселили в южните части на Либия, а там е ясна каква е ситуацията – дефакто на юг липсва напълно граничен контрол. Част от бойците са отишли в Тунис, така че призивът ни е прекратяване на военните действия и подпомагане на толкова чакания политически процес, каза Екатерина Захариева.

Условията на България за подкрепа на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте ги

България ще подкрепи на Съвет "Общи въпроси" (15 октомври) и на Европейския съвет (17 октомври) заключения за започване на преговори за...

Има данни, че кюрдите са влезли в разговори с режима на Асад, което може още повече да усложни ситуацията. Ако армията на режима в Сирия навлезе в Идлиб, може отново да се стигне до влошаване на хуманитарната ситуация там. Така че считаме, че не военният начин и действия са решението за прекратяване на тази вече 8-годишна война, подчерта вицепремиерът.

Относно бъдещето на Скопие Захариева заяви, че отлагането на започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз ще влоши и дестабилизира ситуацията в региона.

България подкрепи започването на преговорите и ако започването им се отложи за март догодина, това ще бъде огромна грешка, допълни министърът на външните работи.

Да, ще подкрепим преговорите, но по време на целия преговорен процес като хоризонтална политика ще следим изпълнението на междусъседските отношения и на договора ни със Северна Македония, в който са заложени много ясни условия – и в 10-та, и в 35-та глава, преди започването на одобряването на преговорната рамка, каза още Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика