Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай

1005
Захариева: ЕС трябва да продължи с усилията за сключване на инвестиционно споразумение с Китай
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на Китай като стратегически партньор за Европейския съюз, но и като икономически конкурент. Тя призова за поставяне на ясни постижими цели в сътрудничеството с Китай, както и за равен достъп на европейските стоки и компании на местния пазар.

„Трябва да си поставим реалистични цели и да преследваме конкретни резултати в конкретни области. Първо трябва да продължим с усилията да сключим инвестиционно споразумение с Китай“, каза Екатерина Захариева по време на състоялия се днес видеоконферентен Съвет „Външни работи“.

Водещата тема в дневния ред бе развитието на отношенията ЕС-Китай и подготовката на Срещата на върха ЕС-Китай чрез видеоконферентна връзка в края на юни 2020 г.

Политическият диалог на най-високо равнище и активните търговско-икономически връзки между ЕС и Китай демонстрират важността на това партньорство и за двете страни.

Стокообменът между ЕС и Китай през 2019 г. възлиза на 644,4 млрд. евро, което нарежда страната на второ място сред търговските партньори на ЕС след САЩ. Министрите подчертаха важността на постигането на напредък в преговорите по сключване на Всеобхватно споразумение в областта на инвестициите между ЕС и Китай, което да улесни достъпа на европейските компании до китайския пазар.

Екатерина Захариева подчерта и значението на сътрудничеството с Пекин в областта на опазването на околната среда и реформите на международната многостранна система.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха и отношенията с Китай в контекста на пандемията от КОВИД-19. През януари 2020 г. ЕС изпрати повече от 50 тона защитни облекла и екипировка на Китай, а Пекин върна жеста през март 2020 г., когато ЕС се превърна в епицентър на заразата. Подчертана бе важността на обективното отразяване на приноса на ЕС в борбата с пандемията.

В рамките на заседанието външният ни министър посочи и че пандемията от коронавируса е показала, че ЕС е зависим от трети страни в стратегически производства, като тези на защитни медицински облекла и оборудване. „Трябва да обмислим създаването на по-издръжливи вериги за доставки с неевропейски партньори и връщането обратно в Европа на определени бизнеси“, каза Екатерина Захариева.

14-дневната карантина пада в зависимост от епидемичната обстановка

11 външни министри от Европейския съюз разговаряха днес как поетапно да бъде възстановено свободното движение на хора, но след като са ...

По време на СВнР министрите приеха декларация, с която изразиха дълбока загриженост от предприетите от Китай стъпки по отношение на Хонконг, които рискуват да подкопаят автономията на Специалния административен район.

Обсъдени бяха също и социално-икономическите и геополитическите последици от КОВИД-19 върху Азиатско-тихоокеанския регион. В рамките на инициативата на ЕС „Екип Европа“ страните от Азия ще бъдат подпомогнати с 1,22 млрд. евро за борба с пандемията.

Министрите приеха заключения по Афганистан, като изразиха подкрепа за мирния процес в страната.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика