Захариева изрази пълна подкрепа за Украйна

1905
Захариева изрази пълна подкрепа за Украйна
Снимка: БГНЕС

,,В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно ви оказва подкрепа за политическото асоцииране и икономическата интеграция в евроатлантическото пространство. България последователно подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и ще продължи да го прави“. С тези думи се обърна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева към своя украински колега Дмитро Кулеба.

Днес е първият ден от официалното посещение в Украйна на ръководителя на българската дипломация, което започва от столицата Киев. То започна с поднасяне на цветя на Стената на загиналите за Украйна войни, съобщи МВнР, зитирано от БГНЕС.

Екатерина Захариева е на официално посещение в Украйна

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и ръководената от нея делегация пристигна на летище “Бориспил&rdq...

След това Екатерина Захариева проведе среща на четири очи с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, последвани от пленарни разговори между делегациите на двете страни и подписване на План за консултации между външните министерства на България и Украйна.

,,Важен мост за дълготрайните и приятелски отношения между страните ни са над 200-те хиляди етнически българи – една от най-големите български исторически диаспори зад граница. В тази връзка изразих благодарности пред г-н Кулеба и споделих, че оценяваме високо приетото през юли т.г. постановление на Върховната Рада на Украйна за създаване на нови райони, чрез което населеният предимно с българи Болградски район бе окрупнен и запазен като самостоятелна териториална единица с център град Болград”, заяви вицепремиерът Захариева след срещите си в украинското външно министерство.

,,Българите в Украйна са част от националното богатство на моята страна. Разбрахме се да разрешим заедно в конструктивен дух всички въпроси за преподаването на български език”, каза министър Кулеба. Двамата министри се споразумяха колкото се може по-бързо да бъде открито българско средно училище в Одеса и украински културен център в София.

Захариева поздрави украинската страна за получаването на статут на партньор на НАТО с разширени възможности през юни 2020 г. Пример за нашата подкрепа е и приносът и вдещата роля на България в Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи - страната ни прие за рехабилитация 78 украински военнослужещи в болничната база на ВМА в Хисаря.

Захариева настоя смесената българо-македонска комисия за историята да заработи отново

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави въпроса за цялостното изпълнение на Договора за приятелство, до...

,,Благодаря на България за постоянната силна подкрепа за евроатлантическия ни път. Радвам се, че днес успяхме заедно да се поклоним пред паметника на великите български просветители Кирил и Методий, които донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа”, каза министър Дмитро Кулеба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика