Захариева: Македония няма да има териториални претенции към нас и заради гръцкия договор

3318
Захариева: Македония няма да има териториални претенции към нас и заради гръцкия договор
Снимка: БГНЕС

Неслучайно настоявахме толкова много да подпишем Договор за добросъседство и сътрудничество като условие преди да дадем зелена светлина за преговори за влизане на Македония в ЕС и НАТО. Така външният ни министър Екатерина Захариева обясни защо с името Република Северна Македония няма да има опасност от териториални претенции от страна на Скопие към България.

Захариева видя гаранции за териториалната ни цялост и в договора между Македония и Гърция, защото там пишело, че няма да има претенции към трети страни. Тя, обаче, не можа да отрече, че само преди по-малко от година е казала, че няма да приемем име, което да намеква за териториални претенции към Югозападна България. Външният ни министър не коментира и, че в този договор не е предвиден механизъм за развалянето му, докато в нашия договор е предвиден такъв, при това едностранно и само с писмено уведомление.

Безредици и ранени полицаи заради договора за Македония (ВИДЕО)

Подписаният вчера (18 юни) договор за името на Македония при Преспанското езеро предизвика поредни протести и безредици както в Македон...

Същевременно Захариева обяви, че България подкрепя стремежа на македонското правителство да подобри отношенията си със съседите си, визирайки съпротивата на македонския президент Георге Иванов и отказа на премиера Бойко Борисов да го приеме в края на миналата седмица. Външният ни министър обаче счита отношенията ни с Македония за добри – не са били толкова добри от 20 години насам, каза тя пред Нова телевизия. Искаме да живеем в стабилен регион, подчерта Захариева.

На изричен въпрос дали руското влияние минава през Георге Иванов, външният ни министър отвърна, че при подписването на договора между Македония и Гърция имало поздравления и от Сергей Лавров.

На 26 юни ще се гледа темата за разширяване на ЕС на ниво Съвет на външни министри и ако има съгласие за решение за започване на реални преговори, на 29 юни може да има решение и на европейските премиери – тогава членството на Македония в ЕС ще е реална перспектива, смята Захариева. Тя, обаче, заяви и, че ентусиазмът в ЕС и НАТО не бил голям, но Македония щяла да бъде приета при окончателно одобрение на договора с Гърция.

Трябва да има преглед на учебните програми на Македония, напомни Захариева, визирайки точка от нашия договор със Скопие, според която се създава експертна комисия, която трябва да излиза с доклад веднъж годишно. За разлика от нашия договор, в гръцко-македонския същата тема е много по-сериозно разгледана - месец след влизането в сила на договора, трябва да бъде създадена постоянна съвместна комисия от експерти по исторически, археологични и образователни въпроси. Работата на комисията ще бъде надзиравана от външните министерства на двете държави. Тя ще проучи всички учебници и помагала в двете държави и в специално уточнен предварителен срок ще ги ревизира – при това така, че да се използват още от първата учебна година след влизане в сила на договора (чл. 8). И още – тази комисия ще проучва всяко ново издание на учебник и ще се събира регулярно на заседание поне два пъти годишно.

Близо 70% от гърците не подкрепят договора за името на Македония

Според последното проучване на общественото мнение на агенция Marc, 68,3% от гърците не одобряват споразумението между Атина и Скопие з...

Екатерина Захариева призна и, че в Гърция съпротивата срещу договора е голяма, но след интензивните разговори се наблюдава увеличаваща се подкрепа за документа. Все още обаче около 70% от гърците не го харесват.

За финал външният ни министър коментира Северна Корея и видя в севернокорейския ядрен арсенал заплаха и за България. Тя каза, че би посетила КНДР, но трябва да се види как Северна Корея ще изпълни споразумението за ядрено разоръжаване. Засега не бих премахнала санкциите срещу КНДР, е нейното мнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика