Захариева на конференция за малцинствата: Всеки проблем може да бъде решен с диалог

1215
Захариева на конференция за малцинствата: Всеки проблем може да бъде решен с диалог
Снимка: МВнР

„Постигнатият напредък и значителни резултати по отношение на защитата на малцинствата в Сърбия са окуражителни. С удовлетворение констатираме и осъзнаването от управляващия политически елит в страната, че пътят за намиране на решение на всеки един въпрос остава диалогът. Вярваме, че той бъде съпроводен с честност, откритост и ангажираност с проблемите на малцинствата. Неправителствените организации могат да бъдат коректив на действията на политиците в този смисъл.“

С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на двудневно посещение в Република Сърбия, се обърна към участниците в конференция на тема „Политика по отношение на малцинствата – насърчаване на интеграцията в Сърбия“, съобщиха от МВнР.

Сърбия разчита на помощ от България в преговорния процес за ЕС

Благодарим за помощта, която ни предлагате. Всеки опит ни е от полза. Глави 23 и 24 от преговорите за Европейския съюз са най-трудни за...

Организатор на събитието в Белград е Форумът за етнически отношения. Финансовата подкрепа за провеждането му се осигурява от българското Министерство на външните работи в рамките на Програмата за развитие.

„Отчитаме положително факта, че Сърбия полага все повече усилия за доизграждане на статута на националните малцинства, но винаги може и повече. Разбирам, че скоро предстоят важни изменения и допълнения на законодателството, касаещи малцинствата. Надявам се, че те ще осигурят нужната среда, в която всички представители на малцинствата да се чувстват преди всичко равни, свободни и защитени“, заяви Захариева.

Министърът подчерта, че понякога политиците се изкушават да използват популистка реторика и нетолерантен език, защото в предизборна ситуация може да получат бързи дивиденти. Но преди да прибягнат до такива инструменти, политиците би трябвало да си дадат сметка за отговорността, която носят, и че след изборите настъпва моментът, когато трябва да се върши работа.

По отношение на 23-те малцинства в Сърбия Захариева сподели, че реализирането в пълен обем на техните конституционни правомощия и законови права само би допринесло за реален и съдържателен напредък в европейската интеграция. Тя изрази надежда, че проблемът с осигуряването на предавания за българските общности в нашата западна съседка ще бъде решен скоро или с държавно финансиране на специализирани рубрики, или като местните кабелни оператори включат в пакетите си български телевизионни канали. Представителите на изпълнителната власт на Сърбия, с които Захариева се срещна по време на визитата си, я увериха, че казусът ще бъде решен.

Захариева: Желанието ни е да има обозрима дата за присъединяването на Западните Балкани към ЕС

Основните акценти от разговора ни с президента Александър Вучич са европейската перспектива за Сърбия и нашето желание наистина да бъде...

Захариева направи преглед на ползите от членството в Европейския съюз. За България числата са неоспорими – четирикратно увеличение на доходите на гражданите, повишаване на брутния вътрешен продукт от 25 милиарда лева преди 10 години на 92 милиарда лева през 2016 г., увеличение на търговията и стокообмена с другите държави-членки.

На събитието присъстваха Защитникът на гражданите (омбудсманът) на Република Сърбия Зоран Пашалич, ръководството на националния съвет на българското малцинство и журналисти от български медии в Сърбия.

Повече от половината от средствата за 2017 година за страни от целия свят, които България е длъжна да отпуска като страна-членка на Европейския съюз по линия на Програмата за сътрудничество за развитие, са предоставени на организации от Сърбия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика