Захариева отвърна на Сърбия за шпионския скандал – не българин вербува сръбски офицери

4706
Захариева отвърна на Сърбия за шпионския скандал – не българин вербува сръбски офицери
Снимка: БГНЕС

"Това е поредното нелепо невярно обвинение на този депутат към България. Не виждам български разузнавач да вербува сръбски висши офицери, а друга държава – да не прехвърлят от болната глава на здравата. България винаги е подпомагала Сърбия по отношение на европейската ѝ перспектива". Така външният министър Екатерина Захариева отговори на председателя на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун, който е считан за много приближен до сръбския президент Александър Вучич. Дрецун видя роля на България в шпионския скандал в Сърбия, по който излезе и видео, а от него добре се вижда, че вербовчик е руският заместник-аташе по отбраната в руското посолство в Сърбия Георги Клебан.

"Силно се надявам това мнение да е негово лично, а не на висшето ръководство на Сърбия и на президента Вучич", добави Захариева по адрес на Дрецун, като уточни, че това не помага на двустранните ни отношения. "Най-вероятно ще извикаме сръбския посланик на ниво "директор", каза още външният ни министър пред Нова телевизия.

Вучич почна да замазва шпионския скандал с участието на Русия

Сърбия няма да промени политиката си на военен неутралитет и политиката си спрямо Русия, заяви сръбският президент Александър Вучич сле...

Що се отнася до нашия дипломатически скандал – с изгонен руски дипломат и недопускането на друг, Захариева коментира, че явно Русия си дава добре сметка, че сме прави. На въпрос дали вижда наградата от страна на руския президент Владимир Путин за обвинения в шпионаж Николай Малинов като демонстрация, външният ни министър призова прокуратурата да разследва всеки сигнал, касаещ националната ни сигурност. „Точно в момента на разследването не беше особено приятно”, каза Захариева за ордена за Малинов.

По темата "Македония", външният ни министър призова политиците там да не прехвърлят проблемите си на съседите т.е. на нас. "Срамота и грехота е личности като Гоце Делчев да ни разделят", смята Захариева и коментира, че враждебното поведение и риторика връща Северна Македония назад. Тя визира конкретно ВМРО-ДПМНЕ и лидера ѝ Християн Мицкоски. "Ще подкрепяме тяхната европейска перспектива, но няма да отстъпваме от нашите позиции", увери Захариева.

На въпрос какво можем да спечелим от срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп, която ще се състои в понеделник (25 ноември), Захариева не посочи конкретна цел извън започване на преговори за влизане в ОИСР и визовия режим. "Сигурна съм, че тази среща ще помогне за повече американски инвестиции, за енергийната сигурност", каза тя и обясни, че не е проследила скорошното посещение на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, но не видя връзка с предстоящата среща на Борисов. "Връзката между САЩ и Европа винаги е била силна и се надявам да остане такава", коментира Екатерина Захариева и видя в различията в рамките на НАТО възможност за позитивно развитие, но не и тези различия да излизат през медиите – както действа френският президент Еманюел Макрон с думите си, че НАТО е в мозъчна смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика