Захариева посочи кои ще са темите за разговор с Путин, ако той дойде в България догодина

2302
Захариева посочи кои ще са темите за разговор с Путин, ако той дойде в България догодина
Снимка: БГНЕС

Прагматични отношения и поддържане на диалог – това е желанието на ЕС и НАТО по отношение на Русия. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева, подчертавайки, че става въпрос за прагматични отношения в области, където те ще са изгодни и за двете страни.

Захариева коментира темата, след като беше попитана дали България ще положи усилия за подобряване на диалога между ЕС и Русия, след като официално сме поканили руския президент Владимир Путин на 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство догодина. Тогава ще водим и европейското председателство.

ДБГ изпращат книга на Путин за пътя на кирилицата до Русия

От "Движение България на гражданите" ще изпратят книга на Владимир Путин, в която е описан пътят на славянската азбука до Русия. Това ...

Пред БНТ външният ни министър посочи като важни теми енергетиката, туризма и търговия. По тези проблеми ще се съсредоточим, ако Путин приеме поканата ни.

Относно вече прословутата реплика на Путин, че "славянската азбука е дошла от македонските земи", Захариева пак повтори, че "ако изкривяваме безспорни исторически факти, това няма да помогне за добри отношения на Балканите". Външният ни министър визира Македония и изрази надежда най-после да подпишем Договор за добросъседство. Българският интерес е за единна Македония, която обаче помни историята, добави Захариева. Чувствителни сме очевидно към историята си, не беше приятна тази случка на 24 май, обобщи Захариева, която смята, че сме реагирали добре на думите на Путин и че е имало уточнение от страна на Русия, че под думите „македонските земи” се е имало предвид гоеграфско понятие. Беше припомнено, че кирилицата се пренася от Преслав първо към Киевска Рус.

По темата за увеличение на разходите за отбрана – до 2% от БВП съгласно доктрината на НАТО, Захариева каза, че на последната среща на Алианса вече е договорено да има представяне на годишни планове относно отпускането на средства за отбрана. Идеята е всяка от държавите да допринася там, където е най-силна, подчерта външният ни министър, която вече застъпи тезата и на премиера Бойко Борисов, че България исторически е най-силна в сухопътните войски. Мисля, че трябва да засилваме партньорството си с всички наши съюзници, включително САЩ, клиширано заяви Захариева, която посочи, че „НАТО е без алтернатива”, защото защитава демокрацията и човешките права.

Европейското ни председателство

Русия: Не отричаме приноса на България за славянската писменост

Скандалът в България с историческия произход на славянската писменост носи изкуствен характер. Това заяви говорителката на руското външ...

Промяна на Дъблинския регламент (бел. ред. – регламентът, според който може да се връща бежанец в първата страна от ЕС по регистрация) и единния енергиен съюз са приоритети за България, върху които трябва да работим, докато сме председател на ЕС, според Захариева. Тя каза и, че ще помагаме с всички сили за разширението на ЕС на Западните Балкани. Захариева настоя, че ние акцентираме върху правата на българското малцинство в Сърбия, като запази дипломатичен тон какво прави Белград в това отношение.

Захариева обясни и, че при посещението си в Германия тази седмица ще говори за т.нар. пет сценария за развитие на ЕС. Външният ни министър посочи точно Германия за най-важния ни партньор. По думите ѝ ще говорим и за изпращане на експерти от Германия в помощ по председателството ни. Екатерина Захариева обаче подмина въпроса дали ще разговаря с Берлин относно Механизма за сътрудничество и проверка, който вече 10 години се прилага по отношение на България заради съдебната ни система.

Външният ни министър наблегна на бъдещото гласуване за новите членове на ВСС, като попита относно електронното гласуване защо тези, които са го искали, сега го обявяват за несигурно. Електронната система е сигурна - нека оставим съдиите и прокурорите да изберат представителите си, заяви Захариева, посочвайки, че пет-шест месеца тази система се тества и лично тя е била уверена, че всичко е наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика