Захариева: Реформите на Франция могат да вървят паралелно с преговорите със Скопие и Тирана

2120
Захариева: Реформите на Франция могат да вървят паралелно с преговорите със Скопие и Тирана
Снимка: МВнР

Започването на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлага заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференция в София, посветена на Западните Балкани.

"Част от реформите, предложени от Франция, са приемливи за България, но това не означава, че даването на зелена светлина за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, трябва да се отложи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят едновременно", заяви външният ни министър. Екатерина Захариева изрази надежда, че през следващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на преговори.

Засега ЕС не започва преговори за членство със Северна Македония и Албания

Първият ден от срещата на върха в ЕС завърши без решение дали да бъде дадена дата за старт на преговори със Северна Македония и Албания...

"Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки", заяви Захариева.

Тя призова 6-те страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи.

Външният министър на България направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като подчерта, че "на Балканите нещата никога не са черни или бели". Според нея от една страна , например, имаме подписан договор за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония, но от друга страна не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но има блокиран диалог между Белград и Прищина; отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцоговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. "Най-важното, което бе постигнато в резултат на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската перспектива на шестте страни е основен приоритет и на следващото председателстващо трио. Успяхме да наложим тази тема на целия ЕС", каза Захариева, "в началото започнахме председателството си с 15 страни -членки, приятели на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26".

Дания не иска започване на преговори за членство в ЕС с Македония и Албания

Дания не е готова да подкрепи на юнската среща на върха на ЕС предложението на Европейската комисия за започване на преговори по присъе...

Като пример за възможност за по-голяма европейска ангажираност на една от страните – кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и предстоящото съвместно с България председателство на Берлинския процес. Сред основните му приоритети се планира да бъде свързаността – инфраструктурна, дигитална, връзките между младите хора, екология, образование и сигурност.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, както и политици, и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска реформа „Ню Дайрекшън“ е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика