Захариева видя зацикляне на отношенията със Северна Македония след влизането ѝ в НАТО

2594
Захариева видя зацикляне на отношенията със Северна Македония след влизането ѝ в НАТО
Снимка: Външно министерство

Най-после върнахме европейската перспектива за Западните Балкани. Това е основният външнополитически успех на първото българско председателство на ЕС според външния ни министър Екатерина Захариева.

Според нея, има видими резултати в сътрудничеството с Албания. А със Северна Македония има забавяне на договореното в Договора за добросъседство. Имаше раздвижване първите 6-7 месеца, но след като Северна Македония стана член на НАТО, нещата се промениха в негативен аспект, уточни Захариева. Конкретно тя посочи изтичане на лични данни на граждани на Северна Македония, които подкрепят добрите връзки с България и които имат българско самосъзнание.

Само Боил Банов от министрите остана извън листите на ГЕРБ

Министърът на културата Боил Банов остана единственият член на правителството от квотата на ГЕРБ, който няма място в депутатските листи...

Според външния ни министър, 4 април не е подходяща дата за избори за българите в чужбина. Тя посочи като пречки Великден в католическия свят, както и ограниченията заради пандемията. От президентството искаха висока активност от чужбина, напомни Захариева. По думите ѝ, вече има 14 секции повече зад граница общо, отколкото на миналия парламентарен вот. Имаме съгласия от 76 държави, каза външният ни министър пред БНТ.

Екатерина Захариева предупреди и, МВнР получава сигнали за призиви да не се спазват правилата за коронавируса в съответната държава. Това е саботаж - местните власти ще затворят секцията при неспазване на мерките, предупреди тя.

Захариева благодари на ГЕРБ за доверието да оглави листата на партията за 45-тия парламент в Пазарджик – тя е родом оттам. Според нея, в листите на ГЕРБ има баланс между нови и опитни лица, между политици и експерти.

Някои от нещата сме преизпълнили, продължи Захариева, която посочи образованието, което било топ приоритет. Също и икономиката – БВП и увеличение на средна работна заплата и пенсии. "Осъзнаваме, че се справяме перфектно в кризи – не само да го овладяваме, но и да надграждаме", каза външният ни министър, давайки пример със световната финансова криза в края на първото десетилетие на века, после и мигрантската криза, а сега пандемията от коронавирус. "Вече светът говори за българския модел за управление на кризата", каза още тя, като уточни, че пандемията влезе във фаза на възстановяване.

Любчо Георгиевски: Страхливци, искам публичен дебат за българо-македонските отношения

"Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха и публично да ме разкъсат...

Всяка криза е възможност – ето, ЕС почна да говори за обща европейска политика за здравеопазване, даде още пример външният ни министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика