Захариева за договора с Македония: Имаме обща история, ще я честваме заедно

7044
Захариева за договора с Македония: Имаме обща история, ще я честваме заедно
Снимка: БГНЕС

Някои изказвания бяха абсурдни. Така външният ни министър Екатерина Захариева коментира темата с признаването на македонския език и македонския народ в Договора за добросъседство с Македония.

Нямаме намерение да водим никакви преговори повече по договора. Езиковата клауза е много ясна – нищо не признаваме, тази клауза си е една и съща от 1999 година, подчерта Захариева. Още тогава България е направила компромис – подписва се съгласно официалните езици по конституцията на Македония от македонска страна и по конституцията на България за българската страна. Това не означава, че признаваме македонския език, а вие го разбирайте както искате, заяви външният ни министър пред bTV. Няма такива неща в договора като "македонски народ", каквито ВМРО-ДПМНЕ иска да бъдат включени, уточни първият ни дипломат.

Кабинетът ще разгледа договора с Македония през следващата седмица

Следващата седмица на Министерски съвет ще бъде разгледан Договорът за добросъседство с Македония. Това стана ясно от думите на вицепре...

Разбира се, че няма да пренебрегнем историята си – имаме обща история, ще я честваме заедно, добави Екатерина Захариева. Тя не обясни как например ще честваме паметта на цар Самуил, като добави, че било ясно чий цар е Самуил. Захариева напомни, че македонският премиер Зоран Заев вече бил казал, че историческите факти не трябва да се отричат. На базата на "автентични исторически източници" Македония прие да ревизира учебниците и учебните си програми. Ако ви кажа, че след подписването на договора веднага ще се случи, няма да е така – ще трябват години, каза Захариева. На въпрос ще има ли санкции при неизпълнение, външният ни министър обясни следното: Ако няма изпълнение, кой ще ти вярва - инвеститори ли, Европейският съюз ли?

Според Захариева Договорът за добросъседство с Македония ще е "исторически шанс", защото можем да отворим нова глава в отношенията си с Македония. Въпросът е иска ли Македония да бъде изолирана от съседите си, както през последните 11 години, или иска да се отвори към света, смята външният ни министър.

Съдебната реформа

Никой няма да дойде да ни направи съдебната реформа, ние трябва да си я направим, коментира Захариева темата със съдебната реформа. Тя обясни, че не е очаквала от проверката на Инспектората на ВСС за ЦУМгейт да излезе нещо и веднага добави, че била казвала много пъти, че всички магистрати трябва да внимават много с кого се срещата. Според Захариева това не било тайна среща, защото била в центъра на София, а и станало ясно, че Сашо Дончев я е поискал, а не Сотир Цацаров - по думите на външния ни министър, която не уточни откъде е станало ясно това.

Български граждани, застрашаващи Турция

Опозицията в Скопие иска разграничаване на общата история с България

Председателят на парламентарната Комисия по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски заяви, че депутатите от неговата ...

По думите на Екатерина Захариева още няма официална информация за присъствието на българи в специален списък на Турция с хора, които застрашават турската национална сигурност. Искаме информация кои са тези 77 български граждани – нека видим кои са тези терористи, има ли ги тези хора – надяваме се Анкара да отговори скоро, добави тя.

Попитана дали има информация за 21 български граждани, които са депортирани от Турция, защото опитали да преминат през зони на конфликт, Захариева препрати към МВР.

Не бих казала, че Турция е демократична държава, коментира още външният ни министър. Определено сме притеснени от масовите арести в Турция, уточни Захариева.

Недоволството на българите в Гърция

Относно искането да бъдат освободени български дипломати в Гърция – с писмо от българите в Кипър, Захариева обясни, че бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев е консул в Солун, не е посланик. Факт е, че от години не са поддържани добре нещата, уточни външният ни министър, която обясни, че още преди 27 години са строени дипломатически представителства "с едно гише". Трябва да се разшири, където е възможно, но бъдещето е електронното обслужване, подчерта Захариева. Тя призна и, че очевидно българите в Гърция имат проблем с Писанчев, но вмъкна, че дипломатите ни в Гърция се справили добре с посещението на Бойко Борисов в Гърция преди седмица, както и с наводненията в Халкидики. Нямам сериозни възражения спрямо работата на Писанчев, нямаме намерение да го отзоваваме, но нямаме посланик от 8-9 месеца, трябва да имаме такъв и имаме намерение да пратим посланик колкото се може по-бързо, каза Захариева.

Трето провалено заседание на ВСС, реформата в прокуратурата остава в трета глуха

Извънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса...

"Работата с граждани върви насила, персоналът на Консулска служба към посолството е крайно недостатъчен. Нужно е да се назначат поне още един консул и един сътрудник за сметка на останалия персонал. Ченгета и разузнавачи не ни трябват", се посочва в писмото с искане за освобождаването на Писанчев, както и на временно управляващият посолството ни в Атина - Веселин Иванов и Панталей Спасов, който е неакредитиран посланик. Сънародниците ни в Гърция се оплакват, че 300 000 българи, живеещи на гръцка територия, се обслужват от само 7 души в дипломатическите ни представителства в Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика