Законността в България: Неудобните въпроси на евродепутатите за Иван Гешев и Кирил Петков

14500
Законността в България: Неудобните въпроси на евродепутатите за Иван Гешев и Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Днес, 27 януари, главният прокурор Иван Гешев, премиерът Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов ще се явят на изслушване пред Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Заседанието е закрито за медии и ще се проведе дистанционно, но и Гешев, и Петков са в Брюксел. Изслушването им ще е съответно от 10:00 и 11:00 българско време.

Най-общо темите са върховенството на закона и правото, както и борбата с корупцията по високите етажи на властта. Евродепутатите обаче са подготвили общо 28 въпроса към представителите на българските власти. Ето и кои са по-интересните:

Към главния прокурор Иван Гешев

1. По време на мисията на LIBE в България през септември 2021 година прокуратурата не беше готова да предостави обновена информация по няколко важни случая. Може ли да ни информирате за т.нар. случай "Къщата в Барселона", за т.нар. случай с кюлчетата злато (и двата са свързвани с експремиера Бойко Борисов)? Предвид това, че първите медийни публикации по двата случая бяха отпреди 2 години, какво пречи на българската прокуратура да финализира работата по тези два случая?

2. Докъде стигна разследването по аферата "Хемус" и защо прокуратурата не пожела да осигури защита на Борислав Колев като главен свидетел по нея? (бел. ред. – в момента Колев е обвиняем)

3. Какви конкретни действия предприема главният прокурор за да осигури точно и обхватно разследване на случаи на насилие срещу журналисти?

4. Доста голямо предизвикателство се оказа номинирането на български делегирани прокурори в Европейската прокуратура. През март 2021 година 7 от 10 кандидати бяха отхвърлени от Европейската прокуратура. След това имаше нови номинации, но Европейската прокуратура отново отхвърляше кандидатури – за последно тази на Анита Дамянова през януари 2022 година. Как е организирана процедурата по номинации? Какво доведе до толкова много пропуски в процедурата?

Евродоклад за законността в България – за Гешев виновен е комунизмът

Един от най-нетърпящите отлагане приоритети пред България е реформа на силовите структури, на правосъдието и то специално в борбата с к...

Още: Гешев пак се оправда с Испания за "Барселонагейт" и отрече да има имоти извън България

Зависят ли парите по Плана за възстановяването ни от борбата с корупцията - Гешев отговори

Към премиера Кирил Петков

1. Специално внимание евродепутатите обръщат на негови думи, че "нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в Антикорупционната комисия" (това беше казано в предаването „Панорама” на 17.12.21). Молим да бъдат изяснени тези думи. Точните думи бяха: "Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е нито моята, нито като коалиционни партньори, да чегъртаме, но нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец – в миналото, или бъдещ".

Втора серия унищожителни въпроси от евродепутати към Гешев за Борисов – все още няма отговори

Бойко Борисов ли говори на аудиозаписите, изтекли в публичното пространство през юни, 2020 година? Този въпрос, наред с редица други, с...

Искаме писмени уверения, че съдебната реформа няма да бъде заключена само в смяна на хора. Затова и желаем да разберем Вашата позиция относно призивите за оставка на главния прокурор и дали това не е директна намеса и нарушение на принципа на разделението на властите, добавят евродепутатите по адрес на Петков.

2. Молим да обясните какви ще са ефектите от инициативата за закриване на специализираното правосъдие, която тръгна от 45-тото Народно събрание? Молим да обясните какъв ще е резултатът по знакови случаи срещу олигарси и как ще осигурите да няма реализиране на интерес за освобождаване без правосъдие на обвиняеми само заради големи икономически интереси?

3. Молим да коментирате решението на Конституционния съд относно Вашата декларация за гражданството Ви, която е основа за решението да станете служебен министър на икономиката?

Специално към правосъдния министър Надежда Йорданова е подготвен въпрос заради думите ѝ, че целият възможен арсенал от инструменти на изпълнителната власт и Народното събрание е активиран заради главния прокурор Иван Гешев и поведението му. Йорданова няколко пъти каза, че се работи по конкретни сигнали срещу Гешев, за бездействие при упражняване на дълга му. Евродепутатите смятат и, че Йорданова изрично е показала, че на прокуратурата ще бъде повлияно посредством определения от държавата бюджет – не е ли това засягане на принципите на разделение на властите и независимост на съдебната власт, ще обясните ли, гласи въпросът.

Още: Кирил Петков: Прокуратурата не работи добре. Пеевски продава имоти за милиони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика