Законопроектът на Симеонов за хазарта мина на първо четене

4323
Законопроектът на Симеонов за хазарта мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от Обединени патриоти Валери Симеонов, бяха приети на първо четене в Народното събрание.

Със 116 „за“, двама „против“ и 68 „въздържали се“, парламентът прие забрана за организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз и влизането на държавата като монополист специално за лотарийните игри.

В средата на миналата седмица Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене промените в Закона за хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се организират единствено от Българския спортен тотализатор.

Законът беше приет на фона на акции на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на "Национална лотария".

Гечев: БСП няма да подкрепи законопроекта за хазарта, разпределят се дялове в сектора

БСП няма да подкрепи закона за хазарта на Валери Симеонов. Това стана ясно от коментара на червения депутат Румен Гечев по време на пър...

Това даде повод на депутатът от БСП Антон Кутев да обяви, че с този синхрон държавата действа като организирана престъпна група, която отнема бизнеси. "Не съм се срещал с Божков, не съм говорил с него, не защитавам неговите интереси, но съм притеснен докъде ще стигне това. Ще има тежки последици", допълни той.

"Надявам се този път да бъде сполучлив опит за ограничаване на хазартните игри в нашата родина", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на разискванията.

Той допълни, че с тези промени се цели да се въведат по-строги мерки за лотарийните игри. Симеонов изтъкна, че според криминалната статистика се увеличават престъпленията заради хазартна зависимост. Симеонов цитира и дело от Европейския съд, където ясно били изложените вредите от хазартните игри, като носят вреди дори за здравето - без да влиза в подробности.

Същевременно депутатът от БСП Тодор Байчев заяви, че е правил проучване с помощта на специалисти - дали в България се очертава зависимост от лотарийни игри. Такова нещо няма - имало срещу зависимости от игри на карти например. Байчев поиска ограничения не само за лотарийни игри, но и за друг хазарт - казина, бинго, кено. Казината често се превръщат в притегателен център на незаконна дейност, подчерта той.

Друг червен депутат - Румен Гечев заяви, че левицата няма да подкрепи законопроекта, защото се преразпределят дялове в сектора.

Симеонов: Увеличават се престъпленията заради хазартна зависимост

Депутатите започнаха обсъждане на първо четене на промените в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ и депутат от "Обединени патр...

"Всякакви намеци за преразпределяне на бизнеса са неоснователни. Смятам, че е наш общ дълг да опазим здравето на нашите сънародници. Най-сигурният начин е тези игри да се извършват единствено от държавата", посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред депутатите.

В отговор на казаното от Симеонов, Гечев призова специализираните органи да проверят защо в Комисията по хазарта "са си затворили очите" и са допуснали стотици милиона левове да потекат в посока към частните оператори. "Кой е виновен за огромния скандал в хазарта, който цели да преразпредели функции и дялове в сектора", попита депутатът от БСП.

Беше изрично повдигнат и въпросът защо няма синхрон между законопроекта на Симеонов и този на финансовото министерство. Валери Симеонов обясни, че неговият законопроект е различен от този на управляващите от ГЕРБ и подчерта, че законопроектът изготвен от финансовия министър Владислав Горанов и подопечните му експерти, касае различни членове и параграфи. Сравнение между двата законопроекта показва, че те имат една допирна точка - лицензиите. В този на Горанов е предвидено през преходни и заключителни разпоредби (параграф 3) запазване на валидните лицензи, а в този на Симеонов се иска прекратяване на лицензите в лотарийния бранш и след това ново издаване, но под държавна диктовка, през Спортния тотализатор.

Отделно, Симеонов заяви за предишния си законопроект - преди 2 години, че имало положителна нотификация от ЕС, след като беше питан от БСП какво става по тази тема и сега ще трябва ли пак да се иска нотификация от Брюксел.

Припомняме, че собствениците на частни лотарийни игри от своя страна излязоха с позиция, в която се посочва, че са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на закона такъв, какъвто той е. В официална позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, "Национална лотария" АД, Евробет и БАРХИ, заявяват, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика