Заместник на Гешев го брани – с интересни думи за незаконните арести в президентството

6695
Заместник на Гешев го брани – с интересни думи за незаконните арести в президентството
Снимка: БГНЕС

Не, това не е гласуване за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, коментирайки как с 12:8 гласа не беше прието предложението на служебния правосъден министър за старт на процедура по освобождаване на Иван Гешев от поста.

На въпрос дали главният прокурор не играе водеща роля във Висшия съдебен съвет, както пише в поредния доклад на ЕК, отговорът на Машева беше: „Не бих казала”, уточнявайки, че става въпрос и за ВСС като цяло, и за прокурорската колегия.

Бойко Рашков за списъка с магистрати и политици: Не трябва 2 години да се чака, може да изтече давност

Аз смятам, че е възможно законът да е бил нарушен към онзи момент. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в коментар за в...

За мен е неприемлива позицията на политиците в работата на ВСС, уточни Машева пред bTV. Според нея, прекратяване на мандата на главния прокурор може да стане само с промяна на Конституцията. Може ли обаче това да стане през обикновен парламент или трябва Велико народно събрание – говорим за промяна на устройството на държавата, според заместника на Гешев.

Възприемам политическите желания като такива срещу личността на Иван Гешев, но и срещу позициите и работата на прокуратурата, каза Машева. И видя достатъчно възможности за контрол на Иван Гешев – парламентът може да го вика за отчет. Ако парламентът го викне, разбира се, че ще отиде – настъпва и времето за годишен отчет на дейността на прокуратурата, посочи Машева.

Не възприемам идеята на „Има такъв народ” за пряк избор на главния прокурор. Считам, че сегашната процедура е достатъчно прозрачна и публична, подчерта заместник-главният прокурор.

Машева отрече и, че е имало въоръжено нахлуване и демонстрация с акцията в президентството преди година. Тя каза, че не може да коментира съдебното решение за арестите на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, защото не била запозната. И добави, че разпореждането е писмено, но в съдебното решение пише, че става въпрос за устно разпореждане. Нямам представа кой е прокурорът, това е наблюдаващият прокурор, доколкото знам са няколко прокурори, каза Машева.

Прокуратурата опроверга информацията за списък с 38 души, притежавали сметки в чужбина

След редица проверки, прокуратурата опровергава информацията за списък с 38 лица (магистрати и на висши длъжности), притежавали сметки ...

В Бюрото за защита на свидетелите има 14 защитени лица, твърди Машева. И попитана защо само Гешев вижда положително развитие на структурата, отговорът беше, че всеки има въпрос на мнение (става въпрос за специализирани становища, ТУК).

„Това може да се приеме като нещо похвално – бухалка е за организираната престъпност, бухалка е за корупцията по високите етажи”, коментира Машева поредната законодателна инициатива за закриване на специализираното правосъдие. Присъди има, настоя тя, но не изброи конкретно. Какво ще се случи с делата на специализираното правосъдие при закриването му, попита Машева.

За финал Машева коментира и дипломата на Гешев от Школата в Симеоново. Според нея, един куп юристи имали такива - какво щяло да стане, ако всички са незаконни?

Според адвокат Минчо Спасов, ситуацията е следната: Дипломата за висше образование на Гешев е със специалност „Охрана на обществения ред и борба с престъпността от направление Държавноправни науки” – така е изписано на самата диплома. Тя е издадена по време, когато тогавашният ВИПОНД няма законово основание да издава дипломи по право като ВУЗ. Чак през 2002 година по предложение на председателя на парламента проф. Огнян Герджиков депутатите гласуват, че студентите и курсантите от ВИПОНД, изучаващи „Държава и право“, могат да придобиват образователна степен „Бакалавър“. Това се прави, защото по закон ВУЗ се създава с решение на парламента (вече няма укази и Държавен съвет), а не с наредба на министерство или с решение на Министерския съвет. Но и с онова решение от 2002 г. завършващите Академията на МВР като бакалаври, без да станат магистри, нямат право да упражняват юридическата професия в съдебната система. Трябва да направят магистратура за целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...