Заради "Барселонагейт": Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

8922
Заради "Барселонагейт": Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител - пране на пари.

От прокуратурата посочват, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина.

Обрат: Делото за пачките и кюлчетата не е прекратено, търсят се още доказателства

Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението на Софийската градска прокуратура за прекратяване на досъдебното производство ...

Припомняме, че на 25 май лидерът на ГЕРБ беше призован да се яви на два разпита по едно и също време - за "Барселонагейт" и за злоупотреба с власт и корупция. След разпита по първото производство, адвокатът на Борисов Менко Менков заяви пред медиите, че бившият премиер е бил извикан в качеството си на свидетел. "Това е рутинна процедура, няма нищо притеснително", каза тогава Менков.

Припомняме, че делото се води по подозрения и публикации, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има къща в Барселона, любовница и дете от нея. Още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се чува гласът на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. После става ясно, че мистериозна българска манекенка Борислава Йовчева отглежда детето си в луксозна къща в каталунската столица. Борисов отрича всички тези твърдения, включително за пране на пари чрез имота.

"Във връзка с редица публикации в медиите по повод досъдебното производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, и след получено разрешение по реда на НПК от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита)", съобщиха от прокуратурата в понеделник, 22 май. Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийска градска прокуратура.

Седмица по-рано - на 15 май, главният прокурор Иван Гешев обяви на пресконференция, че е получил обаждане от прокурор, че до дни трябва да се прекрати делото "Барселонагейт". От своя страна Борисов отново отхвърли обвиненията. "Или да го прекратяват, или да го повдигат – аз нямам къща в Барселона", каза лидерът на ГЕРБ в парламента, попитан от журналисти за изказването на главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика