Заради строителство в защитена територия ДПС плаши с прокуратурата, Ревизоро нямало да бъде "екологична бухалка"

3553
Заради строителство в защитена територия ДПС плаши с прокуратурата, Ревизоро нямало да бъде "екологична бухалка"
Снимка: БГНЕС

ДПС ще сезира Прокуратурата с цел да бъде направена пълна проверка на законосъобразността на разрешаването на строителството в защитена територия "Колокита". Това обяви депутатът от ДПС Севим Али в реплика към екоминистър Емил Димитров.

Проверката ще цели да установи дали реституирането на земи е извършено законосъобразно, дали са нанесени непоправими щети при разрешаването на строителството, дали е упражняван ефективен контрол на спазването на въведените ограничения при строителството и дали има допуснати нарушения", посочи Севим Али.

От своя страна екоминистърът обяви, че държавата не е допускала строителство в зона 1 на местността "Колокита".

"Защитената местност "Колокита" е обявена със заповед от 16 юни 1970 г. Защитената територия обхваща част от полуостров "Буджака", като сърцевинната част на полуострова е извън нея. Със заповедта за обявяване не се допуска извършването на строителство, като е уточнено, че строителството и благоустроявенота на защитената зона, ще се разреши с разработването на цялостен благоустройствен проект за тази част от южното Черноморско крайбрежие.

В тази връзка със заповед от 11 юли 2001 г. на министъра на околната среда и водите е утвърден план за управление на защитена местност "Колокита". В цитирания план за управление са въведени две функционални зони. Зона 1, състояща се от скални образувания и фиорди. В тази зона не се допускат никакви дейности. Зона 2 е обособена като вилна зона. Зоната е формирана като буферна охрана на зона 1, целяща недопускане на вредни въздействия", посочи министър Емил Димитров.

По думите му строителството на вилни сгради не може да увреди предмета на опазване на защитената местност.

"При евентуално увреждане на скалните образувания и фиорди от страна на МОСВ, респективно РИОСВ - Бургас незабавно уведомяваме прокуратурата. В случай, че нарушенията не представляват престъпления, се предприемат предвидените в законодателството административно-наказателни сделки", каза още министърът, цитиран от Фокус.

Той даде разяснение и начина на третиране на битови, фекални и отпадъчни води. По думите му те се отвеждат в района на канализационната мрежа на Созопол, а за друга част от сградите тези води се събират в резервоари и със специализиран транспорт се довеждат до най-близките пречиствателни станции.

ДПС попита дали е вярно, че директно върху скалите в зона 1 са имотите на журналиста от вестник „Капитал” Йово Николов, а също и на Михаил Заимов и ако да - това не е ли в нарушение на режима на защитената зона, компетентните органи на МОСВ съгласували ли са тези строежи и с тяхното реализиране не е ли увредена защитената зона и ако да - какви са щетите.

От партията попитаха още констатирано ли е изливане на фекални води от къщата на Иво Прокопиев директно по скалистата пътека, водеща към залива и плажа и съответно към морето и ако да - предприемани ли са някакви мерки досега и ако да - какви, а ако не са и МОСВ не е било информирано, ще се сезира ли като компетентна институция и ще направи ли проверка във връзка с медийните публикации, за които Ви информираме?".

Стефан Шарлопов за разрушени природни феномени: Сложих 5-6 чадърчета

Укрепване на брега при месността Буджака в защитена зона Колокита в Созопол, където се намира почивният комплекс "Созополис" или строеж...

Няма да бъда ничия екологична бухалка - моля ДПС и "Да България" да не се опитват да ползват МОСВ за свои цели, заяви в отговор екоминистърът.

"Явно изборната кампания започна. "Да България" акостираха на плажа в Росенец. Какво постигнаха: шум, рейтинг и електорат. Постигна и втърдяване на ДПС за изборите. Едните показаха, че са живи, а другите, че са готови. Какво обаче не постигнаха? Достъп до плажа. В момента едни си вървят с лодки, а тези хора, които бяха собствениците на имоти в Росенец, бяха подготвили и място за път. Гражданите загубиха, партиите спечелиха. Днес ДПС ни пита за защитена местност в политиката. Николов, Прокопиев, къде живеели. Защо не акостирахте и вие с една лодка. Воювате помежду си за пред хората и взаимно си оправяте рейтингите и си правите кампания с безплатно ефирно време", посочи Емил Димитров.

По думите му всички по време на изборите правят малко повече от необходимото, за да печелят гласове.

"Моля ви не преминавайте създадени граници - търпимост, уважение и зачитане правата на останалите. Изборите ще минат, а вие няма да си говорите, защото сте отишли твърде далеч в реваншизма си. Не ме карайте аз да бъда арбитър, чрез мен да си правите кампания или да участвате в политическа саморазправа в навечерието точно по въпроса за изборите. В лично качество мога да ви кажа - прави сте да питате ,защото едните нападнаха Доган, а вие сега да върнете. Проявете мъдрост и оставете другите да се излагат", каза още министър Емил Димитров.

Всички въпроси на ДПС

Три години и две глоби не стигат за решаване на случай със застрояване край Созопол

Вече над три години тече битката между държавата и частен инвеститор заради строителни дейности на нос Колокита до Созопол. Причината -...

Неотдавна излезе информация в медиите, според която в последния ден от управлението на правителството на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е променен планът за управление на защитената територия „Колокита“, обхващаща целия полуостров Буджака, като с тази заповед се разрешава строителството в Зона 2 на защитената територия, което дотогава е било изцяло забранено.

В информациите беше пояснено, че полуостровът е защитена територия от 1970 година и че зона 2 са всички земи на Буджака, а зона 1 са само фиордите и скалите по брега. Сега цялата зона 2 е напълно застроена, а на фиордите, които са напълно защитени и попадат в зона 1, вече могат да се наслаждават само собствениците на намиращите се там имения, защото, според написаното в медиите, всички подробни устройствени планове на Буджака са били одобрени без пътеки между тях и така хората вече нямат никакъв достъп до морето, каквото е изискването по Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Според публикациите, след като министър Манева е променила плана за управление на защитения от 1970 година полуостров, е започнало масово купуване на имоти и строителство на луксозни къщи на полуострова, като за целта е било създадено специално дружество ДЗЗД „ГД Колокита“, в което са влезли всички собственици, застроили по-късно цялата ивица.

В статиите е отбелязано, че над Райския залив, директно върху скалите, които са в зона 1 и са публична държавна собственост, са построени имотите на журналиста от вестник "Капитал" Йово Николов, както и на Михаил Заимов и по този начин реално достъпът на хора до залива е прекратен, въпреки, че плажът там е публична държавна собственост.

Под една от публикуваните към материалите снимки на тясна и стръмна скалиста пътека, водеща към фиордите и плажа на Райския залив, е написано, че по нея се изливат фекални води от къщата, собственост на Иво Прокопиев.

Разрушават басейна и оградата на Прокопиев в "Буджака", били незаконни

По заповед на кмета на община Созопол се спира строежът на басейна на Иво Прокопиев и част от оградата на къщата му край морето в местн...

В публикациите се отбелязва още, че Буджака е и защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000 според Закона за биологично разнообразие по директивата за птиците, но след масовото застрояване там птиците практически няма къде да гнездят, а от там минава „Виа Понтика“.

Във връзка с това нашият въпрос към Вас е: вярно ли е, че в последния ден от управлението на правителството на Иван Костов - 23 юли 2001 година, тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева е издала заповед, с която е променила плана за управление на защитената територия „Колокита“, обхващаща целия полуостров Буджака и с тази заповед е разрешено строителството в зона 2 на защитената територия, което дотогава е било изцяло забранено - ако да, с какви мотиви е променен планът за управление на защитена територия „Колокита“ това законосъобразно ли е направен.

Нанесени ли са щети на защитената местност с тази заповед за изменение на плана й за управление и с разрешаването на застрояването в зона 1 и ако да - какви.

Вярно ли е, че директно върху скалите в зона 1 са имотите на журналиста от вестник „Капитал” Йово Николов, а също и на Михаил Заимов и ако да - това не е ли в нарушение на режима на защитената зона, компетентните органи на МОСВ съгласували ли са тези строежи и с тяхното реализиране не е ли увредена защитената зона и ако да - какви са щетите.

Констатирано ли е изливане на фекални води от къщата на Иво Прокопиев директно по скалистата пътека, водеща към залива и плажа и съответно към морето и ако да - предприемани ли са някакви мерки досега и ако да - какви, а ако не са и МОСВ не е било информирано, ще се сезира ли като компетентна институция и ще направи ли проверка във връзка с медийните публикации, за които Ви информираме?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика