Заркова пита: Ще позволи ли Бойко Борисов да бъде вечно проверяван?

6121
Заркова пита: Ще позволи ли Бойко Борисов да бъде вечно проверяван?
Снимка: Личен профил във фейсбук

Проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за несъответствие между имущество и доходи може да продължава с години преди комисията да започне производство по конфискация на едно имущество като незаконно придобито.

Независимо че законът предвижда една такава проверка да продължава не повече от година и половина, този срок е инструктивен, т.е. проточването на проверката повече от 1,5 г. не лишава комисията от право да се внесе иск за конфискация дори и години след старта на проверката за незаконно придобито имущество.

ВКС с важно решение за случаите с незаконно имущество

Върховният касационен съд (ВКС) прие тълкувателно решение по въпрос, свързан със срока за извършване на проверки и събиране на доказате...

Това по същество приема Общото събрание на Гражданската колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) в Тълкувателно решение по дело №1/2018г., обявено в четвъртък.

В парламента в момента пък стои един позабравен законопроект за промени в антикорупционния закон, внесен още през декември 2018 г. Законопроектът предвижда промяна в чл. 152, ал. 3 от ЗПКОНПИ, според която давност за държавата в производството по конфискация не тече от момента на започване на проверката.

Проектът беше приет на първо четене през март м.г. и оттогава остана без движение. Ако той стане закон, това би означавало да се създаде възможност КПКОНПИ да провежда вечни проверки за незаконност на имуществото, защото след като веднъж стартира една такава проверка в рамките на десетгодишния давностен срок, тя спира давността и оттам нататък може да продължи безкрайно.

По този повод журналистката Анна Заркова попита - ще позволи ли премиерът Бойко Борисов на собствените си депутати да направят и самия него вечно проверяван.

Симеон Славчев: ГЕРБ и ДПС слагат чадър върху местната власт чрез антикорупционния закон

Отпадането на 5400 души общински съветници от контролираните лица по Закона за противодействие на корупцията е парламентарно безобразие...

Ето какво пише тя:

Чухте ли? Иде времето на вечните проверки за "незаконно имущество". Едни депутати, като нищо, ще направят от всички ни потенциални вечни клиенти на това, което наричат КПКОНПИ или Комисия по корупцията. Ама вие не сте корумпиран ли, господине? И не сте във властта? Толкова по-зле за вас.

Ако, откакто съществува, тая комисия е ударила един-единствен корумпиран управник, то ние не сме чули и разбрали. Имотите, които е отнела, са предимно на сводници, осъдени в чужбина. А имотите, които запорира, са все на разни "недоказано виновни" или "доказано невинни" - бивши величия, бизнесмени, бандити. И докато ние с вас им плащаме обезщетения после, КПКОНПИ-то си гледа хобито - меси се в политиката, като тормози немирните богаташи и опозицията.

Интересно Бойко ще позволи ли на собствените си депутати да направят и самия него вечно проверяван? Да, той сега е на власт. Но си спомня вероятно как в промеждутъка между първия и втория му мандат, моментално стана следствен по две дела - за Чакъра и за "Ало, Ваньо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика