"Зелените" атакуваха Борисов в ЕП, той се защити с щъркелчета и блатни кокичета

13357
"Зелените" атакуваха Борисов в ЕП, той се защити с щъркелчета и блатни кокичета
Снимка: БГНЕС

Напрежение и неудобни въпроси трябваше да изтърпи българският премиер Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред членовете на Европейския парламент.

Основната и най-опасна "атака" дойде от Ска Келер - съпредседател на групата на "Зелените".

"Много неща се случват в момента. В България има хиляди души по улиците, които протестират в защита на Пирин. Много хора протестират срещу корупцията и едно решение, което ще позволи построяването на ски зона и изсичането на гори. Председателството трябва да даде добър пример", заяви Келер.

Борисов представи приоритетите на Българското председателство пред ЕНП

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна днес с групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Разговорът на пр...

"11 години минаха от вашето присъединяване, прочетохме и 11 доклада от ЕК. България все още е страната с най-много корупция в ЕС, което е жалко. Много от мерките са контрапродуктивни. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на някои тъмни кръгове. Имате възможност да поизлъскате своя имидж. Заемете се с борбата с корупцията, кажете ни как да ви помогнем. Вашето мото е много интересно - "Съединението прави силата". То е вярно - трябва да бъдем единни и силни. Надявам се, че вие ще отговорите са съдържанието на самото ви мото", допълни тя в своето изказване по време на дискусията.

Борисов се почувства особено засегнат и даде специален отговор на критиките на Келер.

"Специално искам да отговоря на "Зелените", защото аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е гарантирано от нашето правителство. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят щъркелчетата, от едно щъркелово гнездо. Карал съм министри лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане смачкан стрък. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за вълци, мечки, костенурки. Това, което са ви казали (бел. ред. - за парк "Пирин") - става въпрос за втори лифт. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди туристи се качват с коли в планината. Десетки дървета около пътя загиват. Гарантирам, че не само няма да се допусне незаконна сеч. В последните години България е първа в Европа по нови гори. Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи", обясни разпалено българският премиер.

ИЗВАДКА С ЦИТАТИТЕ НА БОРИСОВ!

Той засегна и други теми, засегнати в дискусията.

"Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. Аз съм избиран 10 - 11 пъти с моята партия като победител на избори. София имаше безпрецедентна криза с боклука. Заехме се. Сега София е най-добре организираната, след Цюрих, с изцяло компостиране, завод за преработка, депа. Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв икономически ръст? Как хората все ще ни избират на първо място? Тези наши приятели, които протестират, бяха наши коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на 3. Аз не съм им виновен, че се разделиха на 3 партии и не съм виновен, че спечелих партиите", заяви още Борисов.

Той засегна и въпроса с Истанбулската конвенция. "Българските социалисти на пленум решиха да не я приемат. Аз ще положа всички усилия да я приемем", обеща българският премиер.

Борисов и Юнкер се обединиха около Западните Балкани като приоритет

Западните Балкани бяха изтъкнати като основен приоритет на българското европредседателство и ЕС по време на среща между премиера Бойко...

По отношение на отправените критики от представители на ДПС за присъствието на националистите във властта, Борисов заяви, че "с българските патриоти работим така, че сме се разбрали, че етническия модел ще го пазим като зеницата на окото си".

Останалата част от дискусията премина много по-спокойно. Изказванията на представителите на различните формации в ЕП бяха в позитивен дух, с изключение на някои включвания от страна на български евродепутати.

Манфред Вебер, председател на ЕНП

"През изминалите 30 години водихте битка срещу комунизма, битка за свобода. Българите винаги могат да се гордеят със себе си, защото винаги са били проевропейски настроени. Какво можем да научим от България? Например за икономическото развитие, ценностите, модернизирането на държавата, борбата с корупцията. България иска да е пълноценен член на ЕС - тя иска да се присъедини към Шенген и еврозоната - това можем да научим от България".

Елена Валенсиано, зам.-председател на ПЕС

"Българите показахте висока ангажираност към европейските ценности. Председателството ви се случва във време на остра идеологическа битка - проевропейците срещу екстремистите. Очаква ви трудна задача - да поставите Европа на пътя на солидарността. Имате чудесна програма. Ако ние избирахме нещо от вашата програма, бихме подкрепили социалната справедливост в нея. Социална справедливост не може да има, ако няма и данъчна такава. Нека да се борим с неравенствата. Относно миграцията - вие, г-н Борисов, разбирате добре необходимостта от промяна на регламента от Дъблин. Очакваме и вашия принос към Западните Балкани. Европа е общност и това означава, че трябва да защитаваме европейските ценности навсякъде. България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген".

Саид Камал, Група на Европейските консерватори и реформисти

"Тези 6 месеца ще са важни за отношенията между ЕС и Великобритания. Надяваме се, че България ще говори с ясен глас срещу руската агресия в Украйна и че ще помогнете на Западните Балкани".

Димитриос Пападимулис, Европейска обединена левица

"Много от приоритетите ви са важни - изтичането на мозъци, образованието, миграцията, европейската перспектива на Западните Балкани. Основната цел е тези държави да се присъединят към ЕС и България е в добра политика да отбележи напредък в това отношение. Тези държави трябва да се борят с корупцията и да излязат от бедността. Атина и Скопие днес започват преговори за проблема с името (бел. ред. - на Македония). Надяваме се, че решението ще удовлетворява както БЮРМ, така и ЕС. Важно е да има сътрудничество".

Андрей Ковачев, ЕНП

"България застава начело в нелек на ЕС момент. Тя ще е добър посредник и добър лидер в намирането на решения на предизвикателствата. Ние принадлежим на европейската цивилизация, но комунистическата диктатура ни беше отделила дълго време. На Балканите отворихме огромни рани и европейската интеграция е най-доброто лекарство за преодоляване на тези разделения. Ние трябва да затворим тези рани. Европа се дестабилизира много лесно чрез Балканите".

Николай Бареков, Група на Европейските консерватори и реформисти

"Мнозинството от българските граждани не виждат перспектива, те са губещи от ЕС заради корупцията. Нека като бюрократите на Юнкер не си заравяме главата в пясъка. Шепа олигарси, обогатени от еврофондовете, станаха морални стожери. Още нямаме осъден политик за корупция. Бандити като Иво Прокопиев и Огнян Донев чакат присъди. Подобни индивиди не могат да бъдат примери за европейските ценности"

Илхан Кючюк, Група на Алианса на либералите и демократите за Европа

"Западните Балкани се нуждаят от системна политическа и финансова подкрепа. Нуждаят се от пътна карта, която може да бъде изготвена по време на българското председателство. Тези каузи могат да бъдат обречени, ако продължавате да управлявате с крайните националисти. Освободете се от тях - направете го за България и за Европа".

Неоклис Силикиотис, Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица

"Продължаваме пътя на строги икономии, които доведоха хората до бедност, както и допълнителното военнизиране на Европа. Много добре се справяте по отношение на многогодишната финансова рамка".

Петър Курумбашев, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

"За моето поколение присъединяването на ЕС беше мечта. Разбрахме обаче, че това не е застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията. България беше 9 млн. души, а в момента е 7 млн. Надявам се, че след 6 месеца ЕП ще може да каже, че България е била достоен председател на ЕС".

Ангел Джамбазки, Група на Европейските консерватори и реформисти

"Предстои ни много работа - по промяната на Дъблинските регламенти, външните граници, присъединяването на Македония и Западните Балкани, Brexit, борбата с двойните стандарти. Трябва да имаме самочувствие. Желая упорита работа, която след 6 месеца да ни накара да се похвалим с успехи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика