Зелените: Настояваме за спешни действия срещу газовия монопол

1653
Зелените: Настояваме за спешни действия срещу газовия монопол
Снимка: БГНЕС

На 4 май 2017 г. изтича срокът, който Европейската комисия даде на 5 източноевропейски държави, включително и България, да представят становище относно заключението от антимонополното разследване на ЕК срещу Газпром, което установи прекомерно високи цени на руския газ в тези страни, както и относно предложените от Газпром ангажименти.

Зелените сме притеснени, че България, която следва да е най-заинтересована от успешното приключване на тази процедура, все още не е изготвила своя позиция по темата. Нещо повече, служебното правителство оповести след дълго мълчание намерението си да поиска удължаване на този срок с идеята да прехвърли „горещия картоф“ на следващото правителство. Тогава обаче може да се окаже късно. Ако ЕК не уважи това искане, България губи правото си да участва в преговорите между ЕК и Газпром за осигуряване на конкурентни цени на газа, за достъп на конкуренти до газовия пазар чрез създаване на междусистемни връзки, както и за отказ от неустойка за спирането на Южен поток. Това се казва в писмо на "Зелените" разпространено до медиите.

ЕК засилва контрола над огнестрелните оръжия

Европейската комисия прие нова директива за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в Европа, съобщи прес службата на институци...

Едва ли може да има съмнение, че националните интереси на страната ни изискват тази позиция да е ЗА максимална конкуренция при доставчиците и интеграция на европейския енергиен пазар с цел по-конкурентни условия за бизнеса и потребителите. Досегашната практика обаче показва, че голяма част от политиците поставят интересите на „Газпром“ пред националните такива. Затова Зелените ще настояваме за максимална прозрачност на преговорите и участие на всички заинтересовани страни при определянето на българската позиция, както и приемането й в максимално кратък срок след публични дебати в парламента, са сигурни от Партията.

За съжаление досега нито една парламентарно представена партия не е оповестила позицията си. Затова призоваваме всички партии, неправителствени организации и граждани, които са „за” участие на България в преговорите между ЕК и Газпром, да обединим усилията си и да заставим правителството и парламента да изпълнят задълженията си в срок.

В дългосрочен план, Зелените ще настояват за изготвяне на национална икономическа стратегия, която да залага на приоритетно развитие на „умни“ индустрии, базирани на възобновяема енергия, безотпадни технологии и рециклиране, а не на такива, залагащи на изкопаемите горива и ресурси, които са предимно вносни. Това не само ще направи икономиката ни по-конкурентоспособна, но ще ни позволи да запазим природата и да гарантираме по-високо качество на живот на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика