ДЕН настояват управляващите да склонят за гласуване по пощата и за видеонаблюдение

2280
ДЕН настояват управляващите да склонят за гласуване по пощата и за видеонаблюдение
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Достойнството на един народ"-ДЕН са решени да уплътнят и разширят дясно-центристката демократична общност като се коалират с Демократична България. Мандат за разговори и евентуална подкрепа и съвместно участие на изборите с ДБ е възложен на ръководството на гражданското сдружение от проведеното в края на миналата година разширено заседание, съобщи председателят на УС на ДЕН Найден Зеленогорски на пресконферения в БТА.

Това е логично решение, посочи той и припомни, че ДЕН и ДБ си партнираха активно на местните избори в Плевен, София и още доста градове и общини, където се представиха успешно.

"ДБ и ние активно се включихме и в протестите срещу това безбъдно управление и всичко свързано с корупция и лошо управление", изтъкна още Зеленогорски и заяви: "Категорично подкрепяхме и подкрепяме искането за оставка на правителството, за оставка на главния прокурор и на ВСС за буквално преизграждане на нова България".

Предстоят разговори с ДБ, които според Зеленогорски ще приключат успешно и ще доведат до разширяване и уплътняване в демократичната общност добри резултати на предстоящите парламентарни избори.

Според лидерът на ДЕН предстоящият вот ще бъде голямо изпитание за демокрацията, заради коронавируса и отказа на парламента да предприеме решителни  и смислени промени в Изборния кодекс.

"Добрите предложения на ДБ, нашето и на другите за гласуване по пощата срещнаха отказ. Сега има ново предложение на ДБ за наблюдение на броенето на бюлетините – това е изключително важно", изтъкна Зеленогорски, като лично пострадал от броенето на бюлетини и подмяна на бюлетини при кандидатстването за кмет на Плевен. "Смея да твърдя, че през тези десетина години почти нищо не се е променило, напротив - системата за манипулиране на вота се усъвършенства все повече и повече от управляващите", добави той.

Според Прозрачност без граници в България около 23 % от вота е корпоративен или купен, припомни лидерът на ДЕН и коментира: "За каква демокрация говорим, когато няма честни и обективни изори и когато всеки четвърти глас е манипулиран, купен или даден под насилието на корпоративния вот".

Той изрази съжаление, че са останали нечути предложенията на ДЕН за активна регистрация, за изчистване на мъртвите души от избирателните списъци, за въвеждане на професионална изборна администрация и алармира, че се препятства възможността за участие на граждански сдружения и извънпарламентарни опозиционни формации в секционните комисии и като наблюдатели в изборния ден.

"Настояваме управляващите да преразгледат становището си и да приемат предложенията за гласуване по пощата и за видеонаблюдение на процеса на броене на бюлетините", заяви Зеленогорски.

По отношение на предложението на управляващите карантинираните да гласуват с преносима урна, Зеленогорски се усъмни, че ще е от ползва на ГЕРБ. Като аргумент той посочи резултата при такова гласуване за кмет на район Изгрев в София – от 75 гласували 71 са гласували за ГЕРБ, което е почти 95 %. "Очевидно по тази причина ГЕРБ искат такъв вариант за карантинираните", коментира той, убеден, че резултатът ще бъде същият.

Виолета Донева от УС на ДЕН отбеляза, че организацията на гласуването в чужбина особено затруднява живеещите далеч от съответното консулство и изрази недоумение защо проблемът, който е от години не се решава. "Доверието към институциите които организират изборите и към резултатите от изборите ще остане нисък", категорична е тя.

От ДЕН разкритикуваха антикризисните мерки на правителството. "Държавата се явява за едни майка, за други мащеха – раздуха се бюджетни разходи, два пъти дори в рамките на кризата увеличения на бюджетни заплати, за определени сектори, а за частния сектор – нищо", посочи Ангел Диков от УС на ДЕН. "Лицемерно е да се обяснява на съкратени служители и на блокиран бизнес да бъдат търпеливи. Няма как да стане. В бъдеще това ще има силно негативен ефект, защото тези лица имат основен дял за БВП и данъчните постъпления", предупреди той.

Във връзка с новосъздаденото гражданско сдружение с наименование „Движение за единство на народа“, представлявано от г-н Мехмет Дикме, Зеленогорски предупреди, че абревиатурата ДЕН е регистрирана още миналата година от гражданско сдружение „Достойнството на един народ" – ДЕН и че ако се наложи ще предприеме правни искове.

Лидерът на ДЕН съобщи, че за една година сдружението е създало структури в повече от половината областни центрове, има 15 общински съветници и работи за ефективна демокрация и честни избори.

Една от основните ни тези, която в разговорите с ДБ ще бъде неотменно споделяна е за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, за деконцентрация на властта и за финансова децентрализация на общините, съобщи още Зеленогорски.

"Това означава данъците и доходът да остават там, където се създават – в общините, а не централизиран в МФ и на общините да даваме допълнителни субсидии като тези от опозиционната част да бъдат пренебрегвани", поясни той.

Той е категоричен, че голямата свръхконцентрация на властта неминуемо води или до тоталитаризъм, или до диктаторски практики.

"Ние напълно се припокриваме като идеология, като програмни намерения с колегите от ДБ, но това е един наш основен акцент, върху който ще продължим да работим и като сдружение и в рамките на бъдещия политически проект", добави още Зеленогорски.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика