Земеделският министър даде скандални обществени поръчки на прокурор

2174
Земеделският министър даде скандални обществени поръчки на прокурор

Две скандални обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 млн. лева предал на прокуратурата служебният земеделският министър Христо Бозуков. Те са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения. Единият договор е анализ на режима на земеползване, а другият е изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие "Кодекс за поземлените отношения".

„Договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че министерството разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания”, каза Бозуков.

НС не работи от месец, но обяви обществени поръчки за 4,5 млн. лева

Народното събрание обяви няколко обществени поръчки на обща стойност 4,5 млн. лв., въпреки че вече близо месец то не работи. Поръчките...

Първата поръчка е за изготвяне на правен анализ дали е необходим кодекс и е за 385 000 лв. без ДДС. А втората – да се напише кодекс и е на същата цена на база на направения анализ. „Вън от съмнение е, че трябва да имаме Кодекс за поземлените отношения. Тук обаче е интересно защо външна фирма е трябвало да прави анализа, след като в структурите на ведомството са Институт по аграрна икономика и Институт по почвознание. Министерството има и добри юристи в правния отдел“, каза министърът.

Каква е истината за смяната на ръководството в „Напоителни системи”, според министъра - само за 8 месеца задълженията на дружеството са се увеличили с 5 млн. лв. Установили са и нередности свързани с възнагражденията, получавани от Галина Панайотова като изпълнителен директор и председател на съвета на директорите. Според закона тя няма право да бъде едновременно и на двата поста, но според министъра само за 6 месеца от своето управление е получила общо 36 000 лв.

Земеделският министър сигнализира за проблем, свързан с остър недостиг на средства за мерките агроекология и биопроизводители. Затова и на 28 февруари, той подписва заповед за ограничаване на приема на нови заявления по двете мерки. Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е с период на действие от 2014 г. до 2020 г. Средствата за акроекология и биопроизводство обаче, по думите му, са похарчени само за 2 години. Кой е получил най-много, според министъра - 41,9% или 65 млн. евро от средствата на агроекологичната мярка са отделени за опазване на защитени видове птици. „Иначе казано: Гъските изядоха субсидиите“, посочи той

30,61%, което е 47,5 млн. евро са насочени към животновъдите. Близо 23% от средствата, което е 35,5 млн. евро са заделени за мерки срещу почвената ерозия. „Подобна и дори още по-критична е ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет“, посочи Бозуков. Бюджетът е около 283 млн. лв., от тях са разпределени 379 млн. лв. „Това означава, че има дупка, т.е. на минус сме с 96 млн. лв.“, заяви министърът.

МЗХ уволни шефката на "Напоителни системи", взимала 8500 лв. заплата

Снежина Динева е новият изпълнителен директор на държавното дружество "Напоителни системи", след като досегашният директор Галина Панай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика