Зле сме, но… колко да сме зле, чуди се Борисов

13663
Зле сме, но… колко да сме зле, чуди се Борисов
Снимка: БГНЕС

Като дойде петък, няма разминаване по "Витошка", кафе няма празно. Зле сме, но… колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, а и в Бургас и Варна. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Бизнесът и правителството в един отбор".

"Тръгнах да видя как е на "Витошка", няма минаване", продължи мисълта си той.

Борисов с превантивен удар тип "фалшиви новини" срещу Корнелия Нинова

Нали ще се борим с фалшивите новини! Затова информирам. Така премиерът Бойко Борисов задочно се обърща към лидера на БСП Корнелия Нинов...

В началото на своето изказване министър-председателят напомни една от основните си тези през този мандат - че правителството е спечелило битката с контрабандата

"Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34% и затова всичките тези компании (бел. ред. - на дискусията присъстваше и управителя на "Филип Морис България" Джордж Маргонис) напускаха България. Сега по техните данни, контрабандата е под 7 върви към 6%. Смятайте, преди колко милиарда черни пари са отивали на година”, посочи той.

Борисов напомни и, че над 100 закона се променят сега, за да се облекчи административната тежест.

ЮБизнесът много добре го знае това. Трябва да помислим. Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тук? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде", отбеляза още Борисов.

Собственикът на "Емко": Сгреших, че се обърнах късно към Борисов

Моята грешка е, че бях твърде мек и твърде късно се обърнах към г-н Борисов за решаването на въпроса. Истината излезе наяве.. не бива д...

По думите му правителството е взело решението за двойно увеличение на учителските заплати, за да се върнат добрите учители в училищата. "Надявам се, че тази инвестиция и вие ще я подкрепяте и ще даде резултат”, обърна се той към бизнеса.

Коментирайки корупцията в България, Борисов заяви, че заради "Цанков камък", АЕЦ "Белене", КТБ и американските централи, днес кабинетът разполага с 6,7 млрд. лв. по-малко.

"Но само за 2 месеца на служебното правителството - 200 млн. по-малко в хазната в бюджета, понеже обичат да говорят за корупцията. Така беше и с "Цанков камък". Инвестиция за 2000 години. Платихме пътя. Белене - ще ги увием с найлони днес, къщички правихме, заслони... 3 милиарда. 1,2 милиарда за централите, 3 за Белене и КТБ - 6,7 милиарда. Я сега да ги имаме", заяви още министър-председателят.

Борисов коментира и успехите на страната във външнополитически план: "Заради добрите отношения с Турция, натискът по българската граница е нулев, а другата седмица у нас на посещение пристига албанският премиер Еди Рама, след като Албания призна българското малцинство".

Радан Кънев и Веселин Марешки атакуваха Бойко Борисов

Не може свободата на словото и свободата на медиите да не е повод за разговора, особено съобщението от пресцентъра на Министерския съве...

Преди Борисов думата взе вицепремиерът Томислав Дончев. Той напомни за добрите макроикономически показатели на страната, отчете работата по редуциране на административната тежест и заяви, че при запазване на темпото за намаляването ѝ, в средата на следващата година може да се очаква желаният ефект.

Дончев изтъкна също и необходимостта да се мисли за това какви нужди ще има България на пазара на труда след 10 - 15 години. По отношение на човешкия капитал вицепремиерът отбеляза, че страната не е в особено добри позиции в паневропейски мащаб, като сред причините за това българите да предпочитат да напускат страна той посочи и ниските възнаграждения.

Вицепремиерът все пак призна, че не сме в много добри позиции на пазара на труда. "Без да осъзнаем тежките процеси, демографските предизвикателства, никога няма да се отлепим от точката, в която се намираме", заяви Дончев.

"Човек избира къде да работи и живее не само на базата на възнаграждаването, което получава - като започнем от това къде се намира жилището, в което живееш, въздухът, чистотата, училището, детската градина. Липсва ни усещането за споделена цел", подчерта Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика