Трудоустрояване на гилдията и трудотерапия за бивши журналисти

7927
Трудоустрояване на гилдията и трудотерапия за бивши журналисти
Снимка: Чавдар Николов

HR-отделът на ПРАС-ПРЕС се зае с тежката задача да подскаже каква реализация биха могли да имат някои колеги извън журналистиката.

Поводът - един разследващ журналист, Миролюба Бенатова, смени професията и се преквалифицира в таксиметров шофьор, като преди това бяха изгонени с Генка Шикерова от Нова телевизия полуелегантно и долу-горе легално.

Част от публиката и колегите се подиграха на Бенатова, други я поздравиха и пожелаха успех в новото амплоа, а някои напомниха, че работата на разследващия журналист е да разследва и ако обществото ни няма нужда от журналист като Бенатова - жалко за това общество.

Извън тези реакции, чисто прагматично, всеки журналист от най-малкия до най-претенциозния един ден съдбата може да го поведе извън професията - животът в социума е динамично приключение.

Затова ПРАС-ПРЕС, верен на страж на професионалния морал, изработи една примерна таблица с подходящи професии за някои от топ-журналистите, ангажирани в нашата публичност.

***

Повелител на вибрациите

Недялко Недялков е лидер в порно-журналистиката у нас, смел публицист и контактьор, издател на ПИК и откривател на вибратора като инструмент на медийната свобода.

Той не изглежда застрашен в професията си - вероятно може да я упражнява безконтролно и свободно още много години, Господ здраве да му дава, независимо с какви средства се финансира и колко още вибратора кръстосват шпаги из папките и флашките му.

Но знае ли човек - някой ден може просто да му писне и да потърси друга сфера да изяви качествата си.

При такова развитие на обстоятелствата и личността - Недялков може да впрегне предприемчивостта си в основаването на секс-шоп и порно студио с мисия за защита на интимния морал и нравствената хигиена на нашата християнска цивилизация.

В това си качество - съдържател на секс-шоп и морален порнограф, Недялков отново може да подкрепи Иван Гешев, с което ще даде едно ново измерение в подкрепата на единствената кандидатура за Главен прокурор.

Дилър на материал

Ако продължават да товарят Емил Кошлуков с черна работа - примерно да слеят БНТ и БНР и той да ги оглави, нищо чудно да прегрее и да си избере по-свободна професия. Напук врагу и напук идиотите, в един момент той ще плюе на всичко, ще се изсекне на кръв и ще стане дилър.

Това не е професия за всеки, но и Емил Кошлуков не е кой дае - всеки разумен Бос би трябвало да му гласува доверие. За тази професия не се изисква стаж в телевизия “Алфа”, макар че е препоръчителен.

И независимо какво конкретно ще пласира - влияние или бяло брашно, Кошлуков никога няма да е обикновен дилър, който се ослушва по кьошетата с резки движения.

Баничарница “По пантофи”

Известната поетеса на медийната любов Валерия Велева също гори всеотдайно и успешно в професията, но ако нещо я прокуди от журналистиката, винаги може да остане на една фурна разстояние и да отвори закусвалня с баници и сармички.

Баниците и сармичките на Валерия, които ние, обикновените консуматори, журнальори и гастрономи, сме виждали само отдалече, отколе са символ на вечната любов между власт и журналистика. От такива “баници на дружбата” една национално-отговорна журналистика и една национално-отговорна власт винаги ще имат нужда!

Плод-зеленчук “Ябълката на прокурора”

Друг символ на журналистическо-вкусовата промишленост са ябълките на Илиана Беновска, които тя подарява на публични личности, освен в случаите когато замеря някого - пак с ябълки. На гостите в нейното студио тя отдава ябълката си в дар, а президента Радев го замери със същия фрукт, изразявайки някаква позиция, чийто символизъм не бе изяснен докрай.

А всичко тръгна от “гнилите ябълки” на бившия френски посланик Дьо Кабан - така той нарече някои особености на съдебната ни система, заради които примерно убийци избягват дълги години наказателна отговорност. Но това са стари работи, сега е актуално да се сърдим за освободения предсрочно Джок Полфрийман. За него се разсърди примерно бившият Главен прокурор Никола Филчев - внушителна фигура от нашия обществен живот, който също като Беновска има опит в зарзаватчийството.

Преди години, след като изтече мандата му на Главен прокурор, Никола Филчев бе назначен за посланик в Казахстан, където бързо се озова в режим на скандали и по този повод бе търсен безуспешно от журналисти, за да даде някакви сведения.

Като изключителен куриоз се разказваше тогава как журналист от БТА позвънил на посланик Филчев и му задал някакъв въпрос, на който Филчев първо отговорил с псувня, после казал “ТУК Е ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК”, затворил и спрял да вдига.

Не е зле плод-зеленчукът на Беновска-Филчев да се ситуира в близост до дипломатическото ни представителство за Балеарските острови.

Срам лози не пази

Казват, че срамна работа няма, но като гледа човек журналистиката ни, понякога се чуди как не ги е срам тия хора, ама пък сигурно и за нас говорят така. Всеки с разбиранията си.

Има една легендарна фраза на Петьо Блъсков - работили с него често го цитират как казвал, че “вестниците не са за четене, вестниците са за продаване!”.

Това е, разбира се, здравословна философия, която съвършено пасва на профила на продавач на вестници и лотарийни талони в LAPKA.

Ако един продавач-консултант в LAPKA си върши наистина съвестно работата, на него от продажби и търкане действително няма да му остане и минута свободно време за четене на каквото и да било.

За Бетина Жотева от СЕМ последно чухме, че била в отпуска и не може да вземе отношение по оставката на Светослав Костов от БНР. Колкото и да дирихме мисловно подходяща позиция за тази гранд-дама на бг-жорналистиката - брейнсторм правихме, на колеги се обаждахме, на мозъчния тръст на Цецо се обадихме за консултация - но така и не измислихме друга подходяща позиция освен за чистачка.

 

Автор: Сър Гей Бубка, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...