Боят не настана: Третата световна и летящото килимче

19465
Боят не настана: Третата световна и летящото килимче

Ленин използва Първата световна война, за да превърне “войну империалистическую в войну гражданскую” - и създава първата болшевишка държава в света.

След Втората световна война Сталин разшири съветското влияние върху голяма част от Европа и ние се паднахме в неговата част.

Ако в хода на Историята има някаква мистична логика, можем да спекулираме, че след Третата световна Путин ще възстанови Съветския съюз, заедно с концепцията за Третия Рим и Второто унищожение на Содом и Гомор.

Концепцията за Третия Рим е стара политическа халюцинация за наследството на Византия, която била наричана Втори Рим.

Такива амбиции и претенции са имали Симеон Велики, който се е самотитулувал “император на българите и ромеите”, после някои сръбски монарси, турски султани (след падането на Константинопол) и руски царе.

Още от времето на Петър Първи, който прави Русия велика държава, съществува и концепцията за Втори Содом и Гомор - това са проповядвали противниците на Петър в Русия. Понеже Петър полагал усилия да европеизира Русия, опонентите му твърдели, че това е духовен разврат и отстъпление от заветите на предците.

Самото “европеизиране”, което насилствено налагал царят, било доста комично и в стил “криворазбраната цивилизация”, но е факт, че Петър прави Русия морска държава и империя, опердашва шведите и завинаги отнема статута им на Велика държава.

Със старта на Третата световна е по-сложно - особено през последните години изнервеното човечество току припознава някой конфликт като начало на световен пожар - всеки път като стане нещо грубо между Индия и Пакистан; или при ожесточаване на палестинския въпрос; при анексията на Крим… Гражданската война в Сирия също понякога я представят като пролог към Трета световна. (Превратим войну гражданскую в войну мировую.)

От сегашния конфликт между САЩ и Иран засега Путин има пряка полза заради повишените цени на петрола - те са като екстази за руската икономика, която е износител на енергийни ресурси.

А след като американският дрон бастиса иранския генерал Сюлеймани, цените на петрола се качиха на летящо килимче и литнаха навъзбог.

Иранците се ядосаха, пък взеха, че се изпотъпкаха на погребението на Сюлеймани - 50 души бяха стъпкани до смърт в тълпата по време на печалните церемонии. Засега това са жертвите на Третата световна, която пак излезе демо версия (плюем си в пазвите). Нека Аллах да им дари покой, а пък актуалната кандидат-Трета световна да си остане Поредна Никаква.

 

Автор: Франсис Фукушима Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...