Ходене по батаците из Новата Европа (Язък за изгорелите нощувки)

12210
Ходене по батаците из Новата Европа (Язък за изгорелите нощувки)
Снимка: Getty images/Guliver

Консултациите между европейските лидери за ръководните позиции в новия евроцикъл завършиха успешно.

Пазарлъците в Брюксел между държавните лидери изтощиха Нашия ръководител ББ с безкрайната си “размяна на пакети”, при която, както се оплака той - само му горели нощувките в хотела, сиреч от консултации до късни доби изобщо не можел да стигне до леглото да се посъветва с възглавницата си! И парите за нощувки отидоха бадява.

Тъй като българският читател като повечето нормални хора не е запознат с джунглата на европейската политика, ще разкажем накратко тихата битка за овладяването на най-високите европейски столчета.

Новият Ишиас - Урсула фон дер Лайен

Най-важната борба бе кой да наследи Жан-Клод Ишиас Юнкер на поста председател на Еврокомисията.

За да поддържа градуса на шоуто си Борисов замени преките предавания от бг-обиколките с джипката с лайв стриймове от консултациите в Брюксел. С тези стриймове Борисов информираше народа за хода на преговорите, а в един момент направи нещо безпрецедентно в европейската политика - излъчи пряко във Фейсбук свой неформален разговор с шпиценкандидата на социалистите Тимерманс.

Тимерманс бе водещ кандидат на социалистите за председател на ЕК. В хода на пазарлъците бяха склонни да го подкрепят и ЕНП (в която членува и Борисов), отказвайки се от своя “шпицен” - Манфред Вебер. Това Борисов обясни научно-популярно с думите - “ние (ПЕС, ЕНП, АЛДЕ) сме системни партии - кой отгоре, кой отдолу, няма толкова значение”.

Тук правим едно историческо отстъпление, за да припомним първа страница на първи брой на ПРАС-ПРЕС - тя изобразява карикатура на Борисов и Кор Нинова, които се уговарят легнали в политическото си ложе с почти същите думи: “Разбираме се - този път ти си отгоре!” Затова казваме, че ПРАС-ПРЕС е сериозен вестник.

Връщаме се обратно при Борисов и Тимерманс - Борисов обеща подкрепа на Тимерманс за председател на ЕК, като му поговори за тяхното лично и политическо приятелство, обясни че прави реформи и че иска “да ги преговорим с тебе”... В края на записа търпеливият Тимерманс казва, че не е сигурен “дали това трябва да се излъчва” и стриймът прекъсва. Видеото направи огромно впечатление и европейските медии съобщиха с изумление за него - пак удивихме континента и света!

Така българският зрител черпеше информация от самия извор - директно от Нашия лидер, който обяснява европейската политика, както обяснява всичко друго - с фолклорни изрази.

В крайна сметка, след всичкото размятане на пакети с предложения, шпиценкандидатите Тимерманс и Вебер въобще отпаднаха от борбата за новия Ишиас. Вебер остана с утешителна награда - половин мандат (втората половина) председател на Европарламента, а Тимерманс може би ще остане вице-Ишиас, какъвто беше и досега.

В още по-крайна сметка в стола на новия Ишиас засега се очертава да седне германката Урсула фон дер Лайен - протеже на Меркел и министър по всичко в нейните правителства. Урсула е сменила три федерални министерства, последно беше във военното, където успя да се забърка в скандал със съмнителни консултантски договори за милиони евра, с които понастоящем се занимава комисия в Бундестага и германската прокуратура. Урсула напуска един национален батак, за да се гмурне в европейския такъв.

В едно нещо Урсула е стабилна - тя през годините демонстрира безрезервна почти цветан-цветановска преданост към личността и каузата на Мути Меркел. Самата Меркел пък неотдавна обяви курс на постепенно излизане от политиката, а напоследък получава и някакъв тремор на публични събития. Но изглежда Меркел още си има политически амбиции и визии, щом бута успешно свое полукомпрометирано протеже за най-важния пост в Европа.

Урсула не е расла сред фасула. Тя е от богато семейство със седем деца, а и сама е родила седем добре гледани деца, успоредно с което е направила лекарска и политическа кариера. В партията на Меркел стига до вице-Мути, спрягана е и за наследник, но бе изместена от Анегрет Крамп-Каренбауер.

Новият Таяни - Давид-Мария Сасоли

В хода на консултациите за нов председател на Европарламента европейските лидери се договориха да подкрепят социалист и то Сергей Станишев. Но се оказа, че между социалистите в ЕП Станишев няма достатъчно подкрепа и парламентът гласува за друг социалист - италианеца Давид-Мария Сасоли, който бе избран да председателства ЕП половин мандат, а десният Манфред Вебер ще го смени да доизкара срока.

Така лявото и дясното в Европарламента ще се въртят на Принципа на ББ - аз отдолу, ти отгоре, а после - обратно.

Давид-Мария в своята родна Италия е опозиция, така че и на него му идва дюшеш това назначение - в Европа ще е началник.

Новият Туск - Шарл Мишел

Новият председател на Европейския съвет ще е белгиецът Шарл Мишел.

Европейският съвет е това, дето лидерите си разменят пакети, координират националните с европейските политики и помагат за вземането на общи решения, като например да се разберат Станишев да оглави Европарламента, а пък в Европарламента да гласуват друго. И после - язък за безсънните нощи, язък за изгорелите нощувки.

Новият Туск - Шарл Мишел, също е в страшен батак у тях си в Белгия.

Вътрешната политика на Белгия е умален модел на европейската - орел, рак и щука плюс стадо кози - всяка на свой крак. Проблеми с бежанци, проблеми с корупцията, проблеми с патриоти, като се има предвид, че в Белгия патриотите са по две направления - фламандско и валонско. Към това добавяме и почти перманентни политически кризи - Белгия държи световен рекорд по безвластие - при избран парламент тия не могат да се разберат по година и нещо как да съставят кабинет.

И в тоя развъдник на разнопосочни вектори Шарл Мишел е потомствен политик и връзкар - баща му е бил еврокомисар, а самият Шарл влиза в политиката на 18, на 25 става най-младият министър в историята на страната, едва на 38 вече е премиер.

Така че гъвкавост и слалом при вземането на решения не му липсват - и начело на Съвета със сигурност ще успява да намира консенсусни решения, които после Европарламента да отхвърли.

 

Трепнии

(Балада за тремора на Меркел, по мотиви от известната песен на Цеца)

Божинката пееше на Меркел:

- Треп-треп-трепниии със цяло тяло...

Дърводелецът ти взема мерка

Господ ти се обажда: алооо!

 

Докато трепнеш със мигла,

отлитат годините,

летата и зимите,

световната слава

и тя заминава -

славата е кифльозна лигла!

 

Ще спинкат надеждите

като агънца гладни.

Ще управляват невежите

със чувствата стадни.

 

А вълците - сите,

само те да са сити!

Във Враца е същото

като в Манчестър Сити.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...