Изборът на Кьовеши

16257
Изборът на Кьовеши

Решението на Европейския парламент официално да подкрепи бившия главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз хвана българската официална власт неподготвена, но в добър боен дух. България гласува против кандидатурата на румънката още на заседанието в Комитета на постоянните представители в ЕС.

Очертаващата се победа на Кьовеши обаче накара дипломацията на България с типичната ѝ повратливост да се подготви за мазна и блага среща с победителя. Според източници на „Прас Прес“ премиерът Борисов е поставил задачата България първа да поздрави Кьовеши за избора ѝ. В случай на такава развръзка вече има подготвен поздравителен адрес до румънската по случай офциалния й избор за главен прокурор на ЕС. „Прас Прес“ е първата и единствена медия, която успя да получи достъп до стенограмата от правителственото заседание, на което се коментира изборът на Кьовеши.

Ето и някои извадки от него:

***

Съвети от Кобилкина - Как да предразположим политика

Първият съвет към вас, мили ми дами, е да не очаквате политикът да ви задоволи. От мен да знаете, политиците едва минават 4-сантиметров...

ББ: „Казал съм там на Катя Захариева да й напишат едно поздравление на Лаура по случай избора. Не всеки ден се става главен прокурор на ЕС, редно е да го отчетем. Сиреч, редно е да се подмажем, защото не знаем какъв акъл ще ѝ дойде. От къде ще започне. Искам да ви кажа, че за разлика от Сотир, който разбира колко е важно да има стабилност, тая изобщо не я слуша главата.

Ние с Кьовеши се знаем от сума време. Още от времето, когато беше главен прокурор в Румъния и ми къса нервите там с арестите на министри."

***

На заседанието на Министерски съвет се коментира и фактът, че Кьовеши е получила призовка да се яви на разпит пред ново звено за разследване на магистрати в Румъния малко преди изслушването си в Европейския парламент. Пред румънските медии бившият премиер и бивш лидер на управляващите социалдемократи Виктор Понта, който се приема за отявлен враг на Кьовеши, признава, че съвпадението не е случайно. "Случайността е Божа работа", коментира той въпроса на журналист относно насрочената призовка. Понта е един от свидетелите по делото.

Какво се казва в стенограмата на МС по този въпрос:

Суджук и лубрикация в масовите комуникации

Вектор Николаев: Здравейте, драги зрители, започва нашият сутрешен блок, който е с ново име, вече не се казва “Здравей България&r...

***

ББ: „С Виктор се знаем много добре. Още от времето, кога те почнаха да сондират за газ в Черно море, докато ние още се оправяхме с „Газпром“ за комисионите. Ей го и вчера ми звъне.

Искам да ви кажа, че Викор не е прав обаче. Божа работа е само голът на Марадона на Световното в Мексико. Всичко останало си е предвариелно договорено. Затова ние трябва да сме си подготвени за нейния избор, пък ако дай Боже не се стигне до това, ще е добре дошло.“

 

Автор: Мирослав Иванов, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...