КазахСтана тя, каквато стана

34900
КазахСтана тя, каквато стана
Снимка: Getty Images

Докато ние тука си пеем - “Стани ми, стани, нине, нине господине” - в Казахстан стана тя, каквато стана. Сега например столицата пак я наричат със старото име Астана, а не Нур Султан - както бе прекръстена през 2019 на името на бившия султан Нурсултан Назърбаев.

В Казахстан протестите избухнаха по битови причини - заради драстичното поскъпване на пробан-бутана, който широко се ползва в страната за битови нужди и за автомобилно гориво. Битовите мотиви на протеста обаче бързо бяха изместени от политическите. Странното е, че гневът на протестиращите е насочен главно към бившия президент на страната Назърбаев. Негови статуи бяха свалени и поругани - както на Запад събаряха паметници на робовладелци. Не че казахите няма за какво да са му набрали - бившият президент и семейството му си бяха разпределили гигантски парчета от националната икономика, а новият президент Токаев и правителството му не можеха и до кенефа да ходят без разрешение от “оттеглилия” се Назърбаев.

Назърбаев беше запазил и ключови позиции, така че без него да не може да мине нито едно важно решение и да си гарантира недосегаемост.

Сега в разгара на протестите новият президент си уволни марионетното правителство, но самият той си стои на поста и казват, че вече почнал да разпределя порциите от свое име. Кланови битки и дворцови интриги. За бившия президент пък дори не се знае къде се намира физически - имаше слухове, че е отлетял за Русия, Китай, Великобритания, както и уверения, че си е в столицата Нур Султан, бивша Астана.

Да видим кой още е печеливш в тази ситуация. Кому е изгодно? - както обичаше да пита и Ленин (това иначе е принцип в римското право - търси се кой има най-голяма изгода от определено положение).

Без значение как точно е възникнала ситуацията, един от главните резултати е, че властта в Казахстан се примоли на Путин да помогне в тоя тежък за казахската демокрация момент - и Путин веднага се отзова, прати военни части, помогна на братския народ, като овладя и буквално окупира най-важните обекти в страната - летища, тръби, находища… Някои казват, че нахлуването на руски войски не е хептен законно, ала това са подробности - Путин не нахлува, той помага на добра воля.

Това малко прилича на следната въображаема ситуация: все едно тука Копейкин да почне да безчинства срещу зелените сертификати, а властта да повика Путин да го озапти. Путин обича така да действа - едната ръка не знае какво прави другата.

С едната ръка пуска конспирации за ваксините, с другата ваксинира задължително своите хора в Русия.

С едната ръка разбутва някъде, с другата ръка подрежда.

Така че тая “цветна революция” в Казахстан не е точно цветна и не е баш революция.

Стотиците жертви обаче са факт и това определено не е майтап. Жалко за умрелите.

 

Автор: Франсис Фукушима-Хашимото, Прас-Прес 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...