Топ дестинации за площаден и корона-туризъм по света и на Балканите

13010
Топ дестинации за площаден и корона-туризъм по света и на Балканите
Снимка: Христо Комарницки

По света

По широкия свят и околните села текат невиждани процеси най-вече заради тая особеност на годината 2020, която наричаме коронавирус или COVID-19.

Ако тръгне съвременният търсач на силни изживявания по света, задължително трябва да почне от Бразилия - тя се превърна в шампион по бързо разпространяване на коронавируса и гражданския миш-маш.

Края на февруари 2 млн. туристи посетиха традиционния kарнавал в Рио, периодично в страната си вървят протести срещу президента Болсонаро, но пък Болсонаро не остава назад и организира контрапротести в своя защита с още струпване на корона-партита. Страната не бе подмината и от бурята на протестите след убийството на Джордж Флойд в САЩ. Убийството на чернокож от бял полицай, което взриви Америка, засегна и Бразилия, защото там полицията също действа с особена и смъртоносна грубост при акциите си в гетата (фавелите), които са клъстери на бедността, болестите и престъпността в голямата страна.

Избраният в началото на годината президент Жаир Болсонаро като цяло не е много строг с короната. През април той дори се присъедини към протест срещу мерките във връзка с коронавируса. Болсонаро се караше и с губернаторите на бразилските щати, които въведоха по-строги мерки, и ги наричаше "диктатори". По някое време и самият президент се зарази с коронавирус, но на среща с журналисти си свали маската да покаже, че няма нищо страшно - направи го все пак от дистанция няколко метра.

(Между другото, президентът Болсонаро го друса и скандал със запис, в който обижда свои политически опоненти, опитва се да отстрани полицаи, разследващи сина му за корупция, заплашва вътрешния министър с отстраняване.)

Всичко това доведе Бразилия до положение на една от най-засегнатите държави от коронавируса в целия свят.

Световната здравна организация обяви тия дни, че Бразилия е стигнала "платото", сиреч неимоверно високият брой новозаразени се запазва стабилен, но май все пак спрял да расте.

Болсонаро, възприеман от критиците си и като фашист, стана герой в една карикатурна сага. Ренато Ароейра нарисува президента като бояджия, който върху червения кръст е добавил черти, превръщайки го в свастика - илюстрация на провалената анти-ковид политика на Болсонаро, който е превърнал пандемията в още една платформа за фашистките си стремежи. Карикатурата е вдъхновена от призив на Болсонаро към последователите му да нахлуват в болниците да снимат колко легла са заети и как се харчат парите за коронавируса. Режимът на Болсонаро възбуди следствие срещу карикатуриста, както и срещу журналист, публикувал карикатурата в Туитър. В знак на солидарност колеги на карикатуриста пресъздадоха карикатурата на Ароейра, всеки в своя стил, като всеки публикува работата си с хаштаг “Всички сме Ароейра”.

Великобритания също е подходяща в момента за среща със заразата и гражданския активизъм с мишмашинг. Политиката на премиера Борис Джонсън се лашкаше като Бойковата, ама наобратно. Първо щеше да калява кралството със стаден имунитет, ама нещо взеха да му измират повечко хората, та и той се зарази, и бременната си половинка зарази.

Джонсън беше и на апаратно дишане, жена му се оправи и взеха да налагат по-строги мерки, тогава пък ги налазиха протестите след Джордж Флойд. Почнаха да си събарят паметниците, да зачеркват исторически личности и да утвърждават разни ценности. В Бристъл събориха една статуя на робовладелец, а на нейно място без разрешение от властите поставиха бронзова статуя на черна активистка от сегашните протести. Но статуята престоя по-малко от денонощие на постамента и властите културно я свалиха, без да я хвърлят в реката.

У нас

На Балканите също тече коронатуризъм - заразените в България, Сърбия, Македония се увеличават. Гърция иска като входна виза PCR тест, но въпреки това хиляди българи, румънци и всякакви балканци атакуват границата и гръцкото крайбрежие с невиждана ярост.

През това време на жълтите павета в София и по площадите на други градове в страната гърмят анти-мафия протести, подпалени от най-различни аспекти на недоволството, но единни в нежеланието си Борисов и полувидимите му партньори да спрат да ни правят на глупаци.

Обаче и Белград не спи! В Сърбия бе направен опит за въвеждане на вечерен полицейски час (заради коронавируса), което взриви улицата и паветата полетяха (буквално).

Президентът Александър Вучич, който минава за руски човек, се обяви за жертва на руски заговор (познато). Вечерният час беше отменен, но протестите продължиха.

По тръбата

В туй време под заплаха от санкции Щатите рекоха строежът на "Турски поток" да спре незабавно, защото тръбата, която България и Сърбия нарича "Балкански поток", а Турция - "Турски", всъщност си е руска тръба и от проникването ѝ в Европа Америка изпитва неудоволствие.

Автор: Сър Гей Бубка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...