Време е Горанов да си ходи

33005
Време е Горанов да си ходи
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

За Борисов хората са като на носни кърпички - ползва и хвърля. Това важи за всички, освен за Горанов. Политическата отговорност за това, че едни 550 млн. лв. от лотарията на Божков може би са заобиколили хазната, е на финансовия министър. Няма как той да не е бил наясно колко плащат фирмите на Божков и защо. Не е по силите на един чиновник като шефа на ДКХ пет години да прикрива далавера за стотици милиони лева.

Ако премиерът и този път не поиска оставката на Горанов, значи или не иска, или не може. Не може, защото той от квотата на дебелото момче. Или не иска, защото чадъренето на Божков е ставало с неговото знание и съгласие. Този род далавери са в компетенциите на премиера. Подобно на далаверата в Лукойл, който при милиарди оборот, не е внесъл лев данък печалба в хазната от идването на Борисов на власт. На фона на това ограбване на хазната, Божков е чавдарче.

Момчето си имаше мечта. Досущ като на Остап Бендер. Беше я разказал на Борисов, когато напусна 42-то НС: "Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?”

Няколко месеца по-късно Горанов стана министър във втория кабинет на Борисов. Чистите доходи (след удръжките и преди „добавките“) на един министър са по-ниски от тези на един депутат. Значи? Именно.

"Вот я и миллионер! Сбылись мечты идиота!"

През 2018 г. в „Сега“ запитаха МФ за скъпите часовници, с които Горанов се появява. Питаха и за вилата в Ярема, която се строяла върху парцел на кръстницата му Снежана Сариева, но Горанови често ходели да наглеждат строежа. От МФ не отговориха. Щрих към портрета, както би казал поета, е неизменната пура от известна (съответно и скъпа!) кубинска марка. Вероятно краде от залъка на децата си, за да си ги купува.

Някъде по това време неизвестен инвеститор попита Радио Ереван може ли да бъде купен българският финансов министър. Радиото отговори: „Не. Но може да бъде преоткупен.“

Слуховете за връзката между Пеефски и Горанов, родени от една снимка, се потвърдиха с времето. Ако „многобройните“ проверки на Пеефски, за които говореше Пацо Терасата, го изкараха чист като сълза, то заслугата е главно на НАП, върху чиито данни стъпват тези проверки. В НАП Пеефски и фирмите му се охранват строго. Затова прозвуча достоверно, че при пробива в системата на НАП е ровено за Пеевски, Борисов и Цацаров.

Хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени личните данни на 5 млн. българи, беше огромен гаф, отговорността за който трябваше да понесе Горанов. Но не би!

Другият голям гаф на Горанов е разкритието, че живее в луксозен апартамент, без да плаща наем. В имотните скандали изгоряха важни гербаджии, като министърът на правосъдието Тетка Цачева и вторият човек в ГЕРБ Цветанов. Но Горанов отново оцеля. Борисов каза само: „Той е голям човек, да излезе и да обясни.“ И той обясни, макар и не точно като голям човек: „През 2012 г., помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника Иван Сариев.“

Колеги изчислиха, че заради този високоблагороден жест кръстникът Сариев е загубил към 300-400 хил. евро. Е, от едно губиш, от друго печелиш, не ли! Да! Може да питате в НАП.

Междувременно стана ясно, че Горанов е назначил сина на Сариев в МФ. „Ако трябва, обясняваше, да се изследва някакъв проблем, трябва да се изследва дали заради взаимоотношенията ми с Иван Сариев това ми е повлияло…"

Да се „изследва“, не да се „разследва“. Гаче е тръгнал на лекар. И той ще го изследва примерно за глисти…

Горанов се отърва без драскотина и от гафа със субсидиите. В разгара на популистката кампания на ГЕРБ по намаляването на субсидията за политическите партии на един лев, се оказа, че за 2018 г. МФ е раздало на партиите над 6.5 млн. лв. повече. Прокуратурата разпореди проверка. Но и тази проверка още тече…

Изобщо всичко тече, само Горанов си седи на поста, само той не се оттича. А е време да си тръгва. Най-добре двамата с премиера да тръгват. И, както казва един от крими класиците, да тръгват и да вървят без да спират по пътя да берат цветя.

 

Автор: Тони Филипов, д-р, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Един конгрес, много кандидати, хиляди квестори

Навални и затворниците на съвестта

7 години ПРАС-ПРЕС: Бюлетин на неуспехите

10 нови шоу програми, които да ни обогатят още повече

В скута на реформите

Все пак тя се върти: 10 не!отложни ротации

Пътя на Корпуленцията срещу Пътя на Копринката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки
Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Не!Коалицията се колебае дали да се ротира, напрежението расте, а сглобката хлопа като жълтите павета за пореден път. Евроатлантизмът е поставен...