Алис Купър намери в килера си творба за милиони на Анди Уорхол

2936
Алис Купър намери в килера си творба за милиони на Анди Уорхол
Снимка: Getty Images/Guliver

Рокмузикантът Алис Купър е открил произведение на Анди Уорхол, което се предполага, че струва милиони, „завито на тръба“ в хранилище със забравени вещи от турнета отпреди 40 години.

Творбата Little Electric Chair, изобразена върху копринено платно, е от поредицата на артиста „Смърт и бедствие“. Тя никога не е била окачвана в рамка и е стояла скрита в продължение на десетки години, пише The Guardian.

Две от най-известните платна на Уорхол отиват на търг

Две платна на знаменития американски художник Анди Уорхол ще бъдат представени на търг през ноември в Ню Йорк от аукционните къщи "Крис...

Според Шеп Гордън, дългогодишният мениджър на певеца, Алис Купър и Анди Уорхол са се сприятелили по време на мероприятие в Ню Йорк. „Беше през 72-ра и Алис се беше преместил в Ню Йорк заедно със своята приятелка Синди Ланг“, посочва Гордън, според когото двамата артисти са си допаднали, тъй като са обичали да бъдат сред известни личности.

Уорхол е бил на концерт на Купър, на който част от декора е електрически стол, подобен на този от картината Little Electric Chair. Тя е базирана на фотография от 13 януари 1953 г. на смъртните присъди на Джулиъс и Етел Розенберг, които са екзекутирани за това, че предават правителствени тайни на Русия.

По-късно бившата вече приятелка на Купър Ланг се е свързала с Гордън, за да купи една от творбите на Уорхол от 1964 г. „Синди дойде при мен с 2500 долара за картината. По това време Алис правеше по два албума на година и през останалото време беше на турнета. Беше време за рокендрол и никой от нас не мислеше за нищо“, разказва още мениджърът на изпълнителя.

Вижте другото любимо амплоа на Джони Деп (СНИМКИ)

Актьорът Джони Деп, заяви, че влиза в образ дори извън снимачната площадка, това му се налага, когато свири на сцената с групата Hollyw...

Заради злоупотребите си с алкохол и наркотици Купър тогава не може да си спомни дали наистина е разговарял с Уолхол за картината или това е било плод на въображението му. Така произведението отива при реквизита за турнетата на Купър от периода и изчезва, предаде БГНЕС.

Преди четири години Гордън разговаря с известен търговец на произведения на изкуството Рут Блум и мениджърът си спомня за картината, а Блум го съветва да я намери.

Подобна версия на Little Electric Chair от 1964 г. бе продадена през 2015 г. за сумата от 11,6 млн. долара. Тази, която е собственост на Купър, не е подписана и това може значително да намали цената й, ако изобщо се стигне до търг. Според Гордън музикантът е изявил желание да я окачи в дома си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт